pirmdiena, 2012. gada 2. aprīlis

biezpiena krēms ar zemenēm

man ir lietas, kuras hroniski nesanāk- biezpiena plāceņi vai viengabala omlete, taču tradicionālās neveiksmes- rauga mīklu un želatīnu- nekad neesmu piedzīvojusi. Pietika vienu reizi izlasīt pamācību un kopš tā laika viss ar želatīnu man liekas reāls un saprotams. Cita lieta, ka es ne vienmēr principā lietoju želatīnu, bet nu tas nav svarīgi.
Tātad- ja jums ir kādas problēmas ar želatīnu vai arī nekad tas iepriekš nav darīts, daži ieteikumi:
-es nekad neeksperimentēju ar ražotājiem. Viss izdevās ar RUF- tātad to arī pērku. Viena paciņa paredzēta 500 ml šķidruma.
-želatīns jāiemērc uz 10 minūtēm aukstā ūdenī (daudzums norādīts uz pakas), pēc tam izkausē ūdens peldē (es mērcēju mazā metāla trauciņā un tad to ielieku lielākā traukā ar karstu ūdeni). Pēc pāris minūtēm tas būs gatavs- kad kļūs pavisam šķidrs un samērā caurspīdīgs.
Tas arī viss. Te jāpieliek pāris ĒK ar to, ko želēsiet, jāapmaisa un jāpievieno visam, ko želēsiet.
Biezpiena-zemeņu krēms

Vajag:
400 g biezpiena (treknums un graudainība jūsu ziņā; es dažreiz caurberžu, dažreiz samaisu vai sakuļu)
100 ml saldā krējuma (treknums jūsu ziņā, es lietoju 10%)
dažas ĒK cukura (man garšo saldāks, 3-4)
100 ml rīvētu zemeņu
1 paciņa+1 TK želatīna (runa par sausu pulveri)
Gatavošana:
Sagatavot želatīnu.
Sajaukt biezpienu ar krējumu un cukuru. 1 ĒK želatīna savienot ar zemenēm, pārējo ar biezpiena masu. Likt traukā gandrīz visu biezpiena masu, tad zemenes, tad pārpalikušo biezpienu, ar karotes kātu izbraukt cauri masai vidojot rakstu. Likt ledusskapī uz pāris stundām. Vai arī pagatavot piektdienas vakarā sestdieas brokastīm. Ēst ar rīvētām zemenēm.

svētdiena, 2012. gada 1. aprīlis

kartupeļi ar piparmētrām

jā-jā, protams es zinu, ka nakteņi ir ļaunums, taču kartupeļi man garšo gandrīz tik pat ļoti, kā kondensētais piens- tātad tājā dziļajā līmenī, kur principā dzīvo prieks no ēdiena un citi fiziskie prieki.
Un tāpēc es tos gatavoju visai bieži. Turklāt tie ir ekonomiski izdevīgi. Ne šīnī gan receptē:)
Bet nu ļoti garšīgi sanāk, smaržīgi un pavasarīgi.
Vajag:
kartupeļi- ideālā jaunie un nemizoti, bet nu būs vēl laiks pagatavot ideāli;
pusbunte pētersīļu
3 zariņi piparmērtu- tikai lapas
neliela sauja ciedru riekstu
eļļa- olīvu vai vīnogu
1 ĒK citrona sulas
sāls, pipari
Gatavošana: sīki sakapāt zaļumus, apgrauzdēt riekstus, sajaukt visu mērcei paredzēto. Kartupeļus izvārīt, nokāst, likt virsū mērsi, sakratīt.

trešdiena, 2012. gada 28. marts

kuskuss ar kabačiem un žāvētiem tomātiem

Vajag:
1 mazs kabacis, sagriezt garniski uz pusēm un tad daiviņās
mazs ķirbja gabals (kā citrons), sagriezt kubiņos
3 žāvēti tomāti, sagriezt
pusglāze kuskusa
raudene, sāls, pipari
sauja grauzdētu saulespuķu sēklu
1+1 ĒK eļļas (dārzeņiem un kuskusam)
Gatavošana: pannā uzkarsēt 1 ĒK eļļas, pielikt kabaci, ķirbi un garšvielas, apcept uz minimālas uguns pāris minūtes, pielikt tomātus, pieliet nedaudz ūdens (ap1/5 gl), pielikt sēkliņas, uzlikt vāku un sautēt 7-8 minūtes. Pa to laiku pagatavot kuskusu kā teikt instrukcijā uz iepakojuma. Sajaukt kuskusu ar dārzeņiem un pusdienas gatavas. Ja vajag vēl skābāku, uzpilināt citrona sulu.

pirmdiena, 2012. gada 26. marts

veselīgs sacepums un arī veselīgas konfektes

Sacepums ir elementārs un ātrs. Atlaide rukolai ir tieši tas, kas man ir vajadzīgs, ēdu to nedēļu un neapnīk. Rūgtā garša tik reti gadās. Pārsvarā ēdu to zaļā veidā- salātos ar sieru un kādām sēkliņām, taču lieku arī virsū picai un sacepumos.
Ķirbja, tomātu un rukolas sacepums ar sieru
Vajag:
liela ābola lieluma ķirbja gabals, sagrezt kubiņos
liela sauja rukolas
6-7 ķirštomāti, sagriezt 2-3 daļās
sauja siera, sagriezta kubiņos- mocarella vai tējas
dažas ĒK saulespuķu un ķirbja sēklu
sāls, pipari, šķipsna kaltētas raudenes, 1-2 TK eļļas
Gatavošana:
Ieelļot pannu, salikt tajā visas sastāvdaļas, pārliet ar TK eļļas, uzlikt vāku, cept 15 minūtes 200 C. Izņemt no krāsns, vāku atvērt pēc 7-10 minūtem.

Un vēl konfektes. Ekstraātras, vienkārši pagatavojamas un ja principā garšo marcipānam līdzīgas lietas- arī garšīgas.
Mandeļu-apelsīnu konfektes
Recepte- laperla-foto.livejournal.com
Vajag:
125 g maltu mandeļu
50 g pūdercukura
25 g apelsīna sulas
puspelsīna miza, rīvēta
puscitrona miza, rīvēta
šķipsna safrāna
1/2 TK bergamona ekstrakta (neesmu pie mums redzējusi, var aizvietot ar citu aromatizētāju)
šokolāde glazūrai (es neglazēju, bija slinkums)
Gatavošana:
Safrānu saberzt pirkstot, apliet ar apelsīna sulu, atstāt uz kādu stundu. Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisīt, samīcīt kā mīklu (nepieciešamības gadījumā pielikt nedaudz sulas/mandeļu/pūdercukura). Izveltnēt uz papīra,  likt saldētavā uz pusstundu, sagriezt kvadrātos*, iemērkt šokolādē, atdzesēt.
*es neko neveltnēju-nesaldēju, no mīklas savēlu bumbiņas, apvēlu maltajās mandelēs un liku ledusskapī uz stundu.
Iespaidi: man garšoja, māsai- ļoti garšoja, bērns atzina par pārāk "citrusainām"(nu, viņam vispār intensīva citrusaugļu garša nepatīk). Struktūra ir graudaina un patīkama, garša- bagātīga.


piektdiena, 2012. gada 23. marts

diedzēti kvieši un ķīniešu pupiņas

Neliels ievads. Domāju nav vajadzības skaidrot kāpēc tas ir supervērtīgs produkts marta mēnesī, vitamīnu un elementu deva avitaminozes pārņemtajiem organismiem:)
Diemžēl, neko citu es diedzēt neprotu, visi mēģinājumi diedzēt kaut ko uz marles vai tml cietuši totālu fiasko- viss sapuva vai sapelēja un ar gadiem zaudēju pacietību eksperimentēt.
Taču ir 2 lietas, kuras nesagādā problēmas nekad un nekādos apstākļos- kvieši un ķīniešu pupiņas.Ja iepriekš neko tādu nelietojāt un ir šaubas par to, vai garšos- nu, lielveikalos gan kvieši, gan ķīniešu pupiņas ir nopērkami nelielās kārbiņās, var uzzināt.
Pēc maniem aprēķiniem gan pupiņas (pērku tirgū) gan kvieši ("Graudu spēkā") sanāk aptuveni 15-17 reizes lētāki nekā veikalā. Jo puskilo bioloģiski audzētu kviešu "GS" maksā, cik atceros, ap 40 santīmiem, savukārt veikalā viens trauciņš- 65 sant. No puskilo šādi trauciņi noteikti kādi 15 sanāks (īstenībā noteikti vairāk).

Es jau nerunāju par to, ka man nepatīk, ka veikalā uz šiem produktiem nav izdīgšanas datuma un pupiņās katru reizi gadās dažas neizdīgušas, kas apdraud zobus.

Diedzētie kvieši
Dīgst diennakti-pusotru atkarībā no temperatūras virtuvē.
Es vienmēr diedzēju puskrūzi un apēdu 2-4 dienās.
Tātad-
Nopirkt kviešus-tirgū, bioveikalā vai "Graudu spēkā"(vakar nopirku tur bioloģiskos, milzīgus un skaistus)
Vakarā iebērt krūzē tik, cik diedzēsiet (ja nepieciešams, iepriekš pārlasīt). Noskalot minūtes 10 zem tekoša ūdens. Tad nokāst- lai būtu slapji, bet bez lieka ūdens. Un atstāt uz nakti krūzē. No rīta rūpīgi noskalot, nokāst, uzlikt kaut kādu vāku vai apakštasi un atstāt līdz vakaram. Atkal noskalot. Un otrajā rītā, visticamāk, būs gatavi. Pārbaudīt var uz zoba- jābūt mīkstiem un ēdamiem:) Un kā tikai graudam parādās balts punktiņš- asna gals- uzreiz uzlikt vāku/apakštasi un novākt ledusskapī, lai apturētu dīgšanu (fotogrāfijā jau ir pāris stundas vēlāk, nekā vajadzētu). Garšu neietekmē, ja pārdīgst, bet, cik saprotu, visveselīgāgais ir sākumposms.
Izmantošana:
-var pēc brokastīm apēst kādu ĒK;
-var likt pie lapu salātiem, uz sviestmaizēm, pie putrām, jogurta, biezpiena un tml.
Diedzētas mung pupiņas
(pa kreisi sausas, pa labi-diedzētas)

Gatavošana ir analoģiska, dīgst vēl ātrāk. Jādiedzē, kamēr balta svītra vai galiņš un kļūst sulīgas un kraukšķīgas.
Izmantošana:
-pie salātiem, zupās, dārzeņu sautējumos, uz sviestmaizēm. Mans bērns ēd kā piedevu pie olām vai tāpat ar karoti.

sestdiena, 2012. gada 17. marts

vēl 2 sviestmaizes

 Burkānu-sēklu maize, svaigā siera un sasmalcinātu spinātu maisījums, olīvas ar anšovu pastu.
 Burkānu-sēklu maize, sviests, tējas siers, olīvas ar anšovu pastu

piektdiena, 2012. gada 16. marts

pavasara gaidīšana

Es joprojām nesezonā nepērku tomātus un vēl dažas lietas, bet nu mana pacietība ir beigusies. Ir, ir man bietes, ķirbis un puravi- bet es gribu lapas, gurķus un redīsus.
Un tāpēc šodien nopirku dažus redīsus un 1 plaukstas garuma gurķi. Varbūt Turcijā jau ir pirmā raža? Gribētos ticēt, ka tas viss tur aug zem saules.
Gurķiem jau ir smarža, redīsiem vēl nē.
Bet nu kādreiz taču būs.
Vajag:
zaļās lapas (man- aisberga salāti), sagriezt
2 redīsi, pusgurķis, 2 kaltēti tomāti- visu sagriezt
sauja grauzdētu saulespuķu vai ķirbja sēkliņu
1-2 TK eļļas, sāls, pipari
dažas šķēles tējas siera, sagriezt kubiņos
Gatavošana: visu sajaukt.

Un tad vēl nežēlīgi garšīgas sviestmaizes- bezrauga saldskābmaize, sviests, tējas siers ar ķimenēm, redīsi.

otrdiena, 2012. gada 13. marts

biešu salāti ar tējas sieru

Vajag:
vārītas (tvaicētas, ceptas) bietes- sarīvēt uz rupjas rīves
pupiņas
tējas siers- sagriezt nelielos kubiņos
pētersīļi, sakapāti
citrona sula no vienas šķēles
nedaudz EV olīveļļas
sāls-pipari
Gatavošana: 
Visu sajaukt sev tīkamās proporcijās.

pirmdiena, 2012. gada 12. marts

sarunās jauns jautājums

Jaunais jautājums ir šeit


puravu rīsi ar olu

ātro vakariņu variants mūsu ģimenē. Es bieži vien no rīta vāru rīsus līdzi ņemamām pusdienām un vāru vairāk, lai pietiktu vakaram.
Vajag (proporcijas gan jūsu ziņā, man- 2-3 porcijas):
glāze izvārītu basmati rīsu
puspuravs (baltā daļa)
2 olas
puskārba pupiņu
sals, pipari
sojas mērce
2 ĒK eļļas
Gatavošana:
Puravu sagriezt smalkos gredzenos. Pannā uz mazas uguns uzkarsēt eļļu, likt puravu, viegli apcept kādas 7 min. (var arī pieliet nedaudz ūdeni, lai apsautējas). Likt rīsus, sāli-piparus, pupiņas, viegli sakultas olas. Cept, apmaisot, kamēr ola gatava.
Ēst ar sojas mērci.

svētdiena, 2012. gada 11. marts

dārzeņu zupa ar nūdelēm

Ļoti elementāra, taču no tā ne mazāk garšīga.
Vajag (2 l katlam):
3 lieli burkāni
1 paliels sīpols
pusglāze saldētu zirnīšu
3 lielas ziedkopas puķkāposta
nūdeles*
pusglāze tomātu (sagriezti svaigi vai- martā noteikti labāk- saldēti/konservēti)**
1/2 TKraudenes, sāls, pipari
pusglāze pētersīļu un diļļu, sakapātu***
1 neliela pētersīļu sakne, nomizota
1 ĒK EV eļļas
*var jau spagetti vai citus makaronus, taču visgaršīgāk būs tieši ar plakanām nūdelēm- man ir linguine nr.7, arī labi.
**šajā konkrētajā zupā neliku, jo bērns neēd. Taču vajadzētu, jo burkānu dēļ zupa sanāk nedaudz saldena.
***ja jums nav saldētavā no iepriekšējās vasaras, varbūt tomēr likt kaltētus- attiecīgi pa pusTK
Gatavošana:
Burkānus sagriezt mazos kubiņos vai- labāk- sarīvēt uz korejiešu rīves.
Sīpolus sagriezt pavisam sīki.
Sagriezt tomātus, ja izmantojat svaigos- varbūt arī derētu nomizot iepriekš.
Katlā uzkarsēt eļļu, uz ļoti mazas uguns apcept sīpolus ar burkāniem, kamēr sīpoli nedaudz caurspīdīgi. Pielikt raudeni, sāli, piparus, zirnīšus, pētersīļu sakni, apmaisīt, pieliet apt.1.3 l karsta ūdens. Vārīt 10 minūtes. Uzlikt katliņu ar ūdeni makaroniem. Pielikt zupai puķkāpostus, tomātus, vārīt kamēr puķkāposti gatavi. Izslēgt uguni, piebērt zaļumus, atstātt uz pāris minūtēm zem vāka.
Izvārītos makaronus likt šķīvjos, liet zupu.
Iespaidi: ļoti viegla (visādā ziņā) zupa, variabla atkarībā no esošajiem dārzeņiem. Seleriju sakne un kāti, diedzētās ķīniešu pupiņas, kāposti, cukini, brokoļi un t.t.

sestdiena, 2012. gada 10. marts

2 vienkārši salāti

Mans vismīļākais vakariņu formāts- pašcepta maize un salāti. Turklāt pavasaris, avitaminoze- vajag kaut ko tādu.
Maize pēdējā laikā visparastākā, bezrauga sēkliņu- izcepu svētdienā un ēdam visu nedēļu. Salāti- pirmie bērnam, otrie- man.
Vajag: paprika, diedzētas ķīniešu pupiņas, zaļie loki, eļļa, sāls. 
Vajag: rukola, rīvēta selerijas sakne, grauzdētas saulespuķu sēkliņas, kaltēti tomāti, eļļa, sāls-pipari.

trešdiena, 2012. gada 7. marts

Vidusjūras mafini

Gadījumā, ja kāds rīt taisās dzert vīnu:) (vai tēju...vai arī ēst zupu...nu, vismaz iet uz darbu- derēs jebkurā situācijā).
Ļoti reta situācija- nezinu, kas ir receptes autors, recepte no vecā foruma edimdoma.ru. Jebkurā gadījumā- paldies autoram!
Vajag:
2 glāzes miltu
2 TK cepamā pulvera
2 ĒK smalki sakapātu bazilika lapiņu vai pa 1/2 TK kaltēta bazilika, timiāna un raudenes (manā gadījumā)
1/2 TK sāls
100 g rīvēta cietā siera
1 ola
1 gl piena
3 ĒK olīveļļas
pusglāze sagrieztu kaltēto tomātu
pusglāze sagrieztu melno olīvu b/k
Gatavošana:
Traukā sakaukt miltus, cepamo pulveri, garšaugus, sāli, sieru.
Citā traukā nedaudz sakult olu ar oliveļļu un pienu.
Savienot abus maisījumus, bez pārcentības- tikai kamēr nav sausu miltu! Pielikt tomātus un olīvas, samaisīt. Likt iesviestotās formiņās (vai silikona), pildot tas uz 3/4. Cept 20 minūtes 200 C.
Komentāri: ļoti ātri, garšīgi un der pie visa.
Vēl citi sāļie mafini-
Siera mafini ar sēkliņām
Siera-jogurta pilngraugu mafini
Biezpiena mafini ar mocarellu
Siera mafini
Dārzeņu-svaigā siera mafini

otrdiena, 2012. gada 6. marts

ziemas pēdējais skaistums

grēks sūdzēties, ziema bija ļoti saudzīga, taču pašlaik man trūkst pacietības tās turpinājumam. Auksts vējš, sniegs- bet es vairs  nespēju vilkt neko ziemīgu un salstu plānajā mētelī. Pati vainīga, protams.
Bet nu ne par to.
Toties ziemā ir iespējami šādi grafiskie skati- manas mājas pagalmā, kuru es mēdzu fotografēt visos gadalaikos, regulāri nonāk milzīga vārnu kolonija. Diezgan trokšņaini nonāk, jāsaka. Bet skaisti. Fotogrāfijas, ja kas, nav melnbaltās, pavisam parasts režīms.

Un tad vēl ziemā (reti sanāk visu ierakstu savilkt kopā tematiski:)) ir iespējami šādi ēdieni (jo manā mājā negaidīti nonāca vistas desa no "Gaļas meistaru" veikala).
Briseles kāposti ar puraviem un desu
Vajag:
250 g briseles kāpostu, noņemt virslapas, pārgriezt
1 paprika, sagriezta
1 desa (nu, tāda ka liela kūpināta sardele)
1/2 purava kāts
ķimenes, 1 TK eļļas
Gatavošana:
Uzkarsēt TK eļļas, pievienot ķimenes, pēc minūtes- smalkos gredzenos sagrieztus puravus. Pēc 3-4 minūtēm- briseles kāpostus, sagrieztu desu, papriku, nedaudz ūdens. Sautēt 10 minūtes, pārkaisīt ar pētersīļiem.Garšīgi!

sestdiena, 2012. gada 3. marts

panna cotta ar safrānu un kardamonu

Panna cotta ir viens no nedaudzajiem desertiem, kurš atstāj manu bērnu vienadzīgu, tāpēc gatavoju to tikai ja nāk ciemiņi. Vispār jau viens no labākajiem desertiem- der jebkuram gadalaikam, bezgalīgi papildināms ar mērcēm, ogām, augļiem, elementāri un ātri (un iepriekš!) gatavojams un nav dārgs. Un arī parasti visiem garšo.
Esmu jau šeit likusi panna cotta's receptes-
Diētiskā panna cotta ar ogu mērci
Indian lassi panna cotta
Šī recepte no alina-who.livejournal.com.
Mans atstāstījums un arī dažas proporciju  un tehnoloģijas izmaiņas.
Vajag:
250 ml saldā krējuma
250 ml piena
50 g brūnā cukura
šķipsna sāls
liela šķipsna safrāna, saberzt ar pirkstiem
liela šķipsna kanēļa
3 kapsulas kardamona, salauzt
paciņa RUF želatīna (paredzētā 500 ml)
Gatavošana:
1. Katliņā uzkarsēt (kamēr gandrīz sāk vārīties) pienu ar saldo krējumu, cukuru, sāli, garšvielām. Noņemt no uguns, atstāt uz 25 minūtēm.
2. Aukstā pienā izmērcēt želatīnu (pēc instrukcijas), izkausēt ūdens peldē.
3. Sajaukt 1. ar 2., atkal gandrīz uzvārīt. Izkāst caur sietiņu, atdzesēt ledū* (liekot trauku ar panakotu lielākā traukā ar ledu un maisot, kamēr atdziest). Ieliet formiņās (es lieku vienreizējās folijas). Pārklāt ar plēvi un likt ledusskapī.
Komentāri: *man ir slinkums atdzesēt ledū, es uzreiz leju formiņās, taču šinī gadījumā pēc pusstundas jānoņem "garoziņa", kas veidojas uz formiņām. Un neslinkojiet, pārklājiet ar plēvi, tas arī palīdz izvairīties no virskārtas sabiezējuma. Lai izņemtu no formiņas, tā jāiemērc uz skundi karstā ūdenī.
Iespaidi: burvīga garšvielu kombinācija, gaumīga un smaržīga. Ēdām ar rumā mērcētiem augļiem (kopš Ziemassvētkiem tie kļuvuši vēl labāki) un tas bija ļoti...pat varētu teikt izmeklēti:)

piektdiena, 2012. gada 2. marts

siltie lēcu-vistas salāti

Oriģinālajā versijā šī ir Reičelas Alenas recepte, taču tur bija sarežģīta koriandra marināde vistai, citas zaļās lapas un vēl šis tas. Taču vienalga tā vēsturiski paliek Alenas recepte, jo man prātā nenāca, ka var apvienot lēcas ar vistu un ka tas būs tik ļoti garšīgi. Ļoti, ļoti laba ideja. Un olbatumvielu- ļoti daudz.
Tātad- mans variants.
Vajag:
Vistai:
1 dubultā vistas fileja
1+2 ĒK olīveļļas
sāls, pipari, 1/2-1 TK kaltētu garšaugu (man- maisījums ar godīgu nosaukumu "Putna gaļai")
3 ķiloka daiviņas, saspiest
Cits:
1/2- 2/3 gl zaļo lēcu, pāris stundas mērcēt
1/2 aisberga salātu
40-50 g mīkstā krējuma siera (man- poļu Favita, var arī Fetaki un tml.)
pāris TK citrona sulas
Gatavošana:
1. Vistu pāris vietās iegriezt, pārziest ar 1 ĒK eļļas, pielikt visu pārējo, atstāt traukā ar vāku uz stundu. Tad likt cepamā papīra aploksnē vai cepamtraukā ar vāku, cept 200 C 15 minūtes. Nedaudz atdzesēt, sagriezt strēmelēs.
2. Izvārīt lēcas (nesalīt procesā)- tas prasīs kādas 15 minūtes.
3. Traukā likt sagrieztas salātlapas, pa virsu- lēcas, vistu, sadrupinātu sieru. Pārliet ar 2 ĒK eļļas un citrona sulu.
Komentāri: Favita ir sāļš siers, akurāti ar to!
Iespaidi: esmu sajūsmā. Reti ēdu gaļu un vienmēr gribu, lai tā būtu īpaša recepte- šī tāda ir. Es izvārīju uzreizi daudz lēcu, saliku tās konteinerī un šo salātu veģetāro versiju dažas dienas gatavoju līdzņemšanai uz darbu.

trešdiena, 2012. gada 29. februāris

karija rīsi

Viens no mana bērna mīļākajiem ēdieniem, taisu tos ļoti regulāri. No glāzes rīsu sanāk pilna dziļā panna. Vienmēr izmantoju karija pastu, taču šoreiz nesanāca to nopirkt un nopirku karija pulveri- izrādās, nekādas dižās atšķirības.
Vajag:
1 gl basmati rīsu, noskalot
3 gl ūdens un/vai buljona (man- 2 gl buljona, pārējais- ūdens)
1 pilna TK karija puvera
1 sīpolloks, sīki sagriezt
2 pilnas saujas saldētu zaļo zirnīšu
sauja indijas riekstu
1 ĒK gī vai eļļas
sāls
Gatavošana:
Pannā uz mazas liesmas izkausēt sviestu, likt tajā sīpolus un kariju, apmaisot apcept 2-3 minūtes. Pievienot rīsus, apmaisīt. Pieliet bujonu, pielikt visu pārējo, uzlikt vāku, noregulēt liesmu uz mazu un atstāt uz 18-20 minūtēm. Izslēgt gāzi, paturēt vēl 5 minūtes.
Komentāri: var kopā ar rīsiem pielikt kubiņos sagrieztu vistas fileju. Aizvietojot rīsus vai riekstus ar citiem, arī produkts būs cits un tur jau es neko negarantēju. Kādreiz taisīju ar blanšētām mandelēm, man nepatika.

sestdiena, 2012. gada 25. februāris

pseidoindiešu briseles kāposti

ļoti politkorekts nosaukums sanāca, jā.
Tātad- pseido, jo tā ir mana variācija, nevis konkrēta recepte. Garšvielas visai parastas indiešu ēdienam- tātad indiešu.
Vajag:
250 g iepakojums briseles kāpostu, noņemt virslapas, nogriezt netīro kātiņu, pārgriezt uz pusēm.
1 paprika, strēmelēs
saldēti zaļie zirnīši, pāris saujas
pētersīļi
šķipsna asafetīdas, 1/2 TK kumīna, 1/2 TK kurkumas, sāls
1 ĒK gī sviesta vai eļļas
Gatavošana:
Katliņā izkausēt sviestu, likt garšvielas, cept pāris minūtes, likt briseles kāpostus, apcept minūti. Pielikt papriku, zirnīšus, pieliet 1/4-1/3 gl ūdens (var, protams, arī dārzeņu buljona), uzlikt vāku, sautēt uz mazas liesmas 15 minūtes.Pārkaisīt ar pētersīļiem.
Var ēst atsevišķi- ar maizi vai rīsiem, var sajaukt ar izvārītiem basmati rīsiem- arī ļoti garšīgi.

piektdiena, 2012. gada 24. februāris

briseles kāpostu sacepums

Vajag:
briseles kāposti, 5 minūtes novārīti un noskaloti aukstā ūdenī
paprika, strēmelēs
ķirbis, kubiņos
garšaugu maisījums- kaut kāds Vidusjūras vai tml.
sāls, pipari
siers (man- mocarellas un cietā maisījums)
pētersīļi
Gatavošana:
Ieeļļot cepamo formu ar vāku, salikt visus dārzeņus, garšvielas, uzlikt vāku, cept 200 C 15 minūtes. Pārkaisīt ar sieru, noņemt vāku, cept vēl kādas 7-10 minūtes.

trešdiena, 2012. gada 22. februāris

briseles kāpostu sautējums ar tofu

Recepte- Dienas ēdieni, Dita Lase.
Mans saīsinātais atstāstījums.
Vajag:
10-12 briseles kāposti
2 kartupeļi
4 ĒK svaigu/saldētu zaļo zirnīšu
1 laura lapa
1 TK rīvēta svaiga ingvera
1/2 TK kurkumas
100 g tofu ar ķiplokiem (man- parastais)
2 ĒK augu eļļas
1 gl ūdens vai dārzeņu buljona
sāls, pētersīļi
1-2 daiviņas ķiploka, sīki sakapāt
Gatavošana:
1. Sagriezt kubiņos mizotus kartupeļus, tofu. Notīrītus kāpostus pārgriezt uz pusēm.
2. Karstā eļļā likt kartupeļus, ingveru, aura lapu un kurkumu, apcept maisot pusgatavus. Izņemt.
3. Tajā pašā eļļā apcept tofu gaiši dzeltenu. Izņemt, likt pie kartupeļiem.
4. Likt eļļā kāpostus, apcept pusminūti, pieliet aukstu ūdeni vai bujonu. Pievieno kartupeļus, tofu, pieber zirnīšus, ķiplokus, sāli. Uz mazas liesmas, dažas reizes apmaisot, sautēt 5-8 minūtes. Pievienot pētersīļus, uzreiz pasniegt.
Iespaidi: recepte perfekta, nekādas aizķeršanās un sautējums ir ļoti garšīgs! Ideāls vēsā laika ēdiens. Un to gribas vēl un vēl (nezinu, vai tas ir pluss:))
Un tas dzīvē ir skaistāks, spigtāks, nekā to spēj mans tumsas nomāktais fotoaparāts.

otrdiena, 2012. gada 21. februāris

Siltie salāti no briseles kāpostiem

Recepte- nelly-z.livejournal.com.
Vajag:
1-2 ĒK olīveļļas
350 g briseles kāpostu
2 TK sasmalcinātu ķiploku
180 ml dārzeņu buljona (man bija 120 ml, pietika)
2 ĒK grauzdētu ciedru riekstu
sāls, pipari
1 ĒK rīvēta parmezāna (man- džiuga)
Gatavošana:
Kāpostus pārgriezt uz pusēm. Uzkarsēt eļļu, apcept kāpostus apmaisot apt.6 minūtes. Pievienot ķiplokus, apcept vēl minūti. Pieliet buljonu, gatavot 3 minūtes. Pielikt sāli-piparus. Likt traukā, pārkaisīt ar riekstiem un sieru, uzreizi arī ēst.
Komentāri: šādos lakoniskos salātos visām garšām ir nozīme. Es par ciedru riekstiem, protams:) Man parasti ir mājās 50 g īpašām receptēm. Turklāt tirgū tie atkal kļuvuši daudz lētāki, ar veikalu nesalīdzināt.
Iespaidi: izcili un ideāli. Smaržīgi un garšīgi. Un ātri.

pirmdiena, 2012. gada 20. februāris

Briseles kāpostu nedēļa. Kāposti rīvmaizē.

Nu tā, man iekrājušās receptes tematiskai nedēļai. Ne viss ir vienlīdzīgi interesants, briseles kāposti šoziem ir mans mīļākais dārzenis un parasti to gatavoju visai vienkarši. Bet nu- drīz jau iestāsies pavasaris un īpaši aktuāli tas liekas šonedēļ, jo mans bērns uzskata, ka mums ir mistisks dvēselisks sakars ar galveno, viņaprāt,  krievu tautas tradīciju- Masļeņicas nedēļu (kura viņu interesē tikai pankūku ziņā - katru dienu, vēlams.:))). Baidos, ka briseles kāposti  kļūs par vienīgo iespēju reanimēt vidukli. Kaut gan- ne šī recepte, kuru publicēšu kā pirmo.
Recepte no grāmatas "Вкусная Италия", Ю.Некоркина. Par grāmatu-  tās autore ir ļoti pazīstama krievvalodīga blogere, kura dzīvo Itālijā un ļoti daudz zina par tās reģionālo virtuvi.
Grāmata ir ļoti pārdomāta, interesanta tikai tiem, kuriem patīk grāmatas ar lielu blakusdaļu- stāsti par reģioniem, raksturīgo virtuvi, svētkiem un tml. Poligrāfiski, diemžēl, ne pārāk iespaidīga. Taču Itālijas virtuves cienītājiem tā būs noderīga un interesanta. Es to nopirku ļoti sen, taču īsti manām interesēm tā neatbilst- daudz vērienīgu, kā arī zivju-gaļas ēdienu. Bet nu pāris receptes atkārtoju pa laikam. Viena no tām ir šī.
Vajag:
2 vidēji cukinī
2 sipoli
1 baklažāns (aizvietoju ar briseles kāpostiem)
4-5 cieti gatavi tomāti (tomātus ziemā nelietoju)
1 paprika
1-2 daiviņas ķiploku
4-5 ĒK rīvmaizes
baziliks, pētersīļi, sāls, pipari
Gatavošana:
Sagriezt tomātus uz pusēm, sīpolus gredzenos, pārējos dārzeņus- strēmelēs. Pasālīt un atstāt uz 20 min. Novākt radušos mitrumu ar salveti. Tātad- manā variantā svaigos briseles kāpostus vajadzētu nedaudz novārīt (5 minūtes), sagriezt uz pusēm. Sīki sakapāt ķiploku, sajaukt ar rīvmaizi un zaļumiem, sāli, pipariem. ieeļļot paplāti, likt dārzeņus, apslacīt ar eļļu pārkaisīt ar rīvmaizi. Cept 220 C 25-30 minūtes.
Komentāri:
Šoreiz mans komplekts bija- cukīnī, kabacis, briseles kāposti, paprika. Esmu gatavojusi arī precīzi pēc receptes- ļoti garšīgi. Var arī ar rupjmaizes rīvmaizi, taču tad izskats ēdienam ir tāds ne pārāk... Un ņemiet vērā- briseles kāposti ir jāpārgriež uz pusēm, jo tas mazina rūgtumu gatavojot.

svētdiena, 2012. gada 19. februāris

jauna tēma "sarunās"

Sarunās jauna tēma (šausmas, cik sen nebija!)
Nāciet un stāstiet!

auzu cepumi ar brūklenēm un balto šokolādi

Tā ir variācija par šo seno recepti. Tā joprojām mani nepieviļ un aizvietojumi (kurus, protams, noteica galvenokārt ledusskapja saturs) izrādījās labi.
Tātad- viss pēc plāna, bet dzērveņu vietā- saldētas brūklenes, melnās šokolādes vietā- baltā. Nekādu olu, maz tauku, bez baltajiem miltiem. Ja ne maltie rieksti, būtu visai demokrātiski un jebkurā laikā īstenojami. Bet nu tā sanāk gandrīz jebkurā.
Komentāri: cepumi ir ļoti mīksti, savā ziņā tie tuvojas maizītēm, bet ne pavisam.

sestdiena, 2012. gada 18. februāris

auzu cepumi

Tuvojos ierakstu sērijai par briseles kāpostiem, taču pagaidām- ne pārāk diētiski cepumi. Recepte- J.Kairis, Dienas ēdieni, mans brīvs atstāstījums un iekavās- korekcijas.

Vajag:
120 g miltu
100 g auzu pārslu
80 g kokosriekstu skaidiņu
150 g brūnā cukura (ar 100 g jau sanāk ļooti saldi)
120 g margarīna (hm, nesaprotu viņa mīlestību pret hidrogenizētiem augu taukiem, aizvietoju ar sviestu)
50 g tumši zeltainā sīrupa
1 TK sodas
2 ĒK karsta ūdens
es vēl piepilināju vaniļas esenci
Gatavošana:
Miltus sajaukt ar auzu pārslām, kokosriekstu, cukuru. Katliņā izkausēt sviestu un sīrupu. Nedaudz atdzesēt. Ūdenī izšķīdināt sodu, iemaisīt sviesta maisījumā. Tad to iemaisīt miltu un pārslu maisījumā, kamēr izveidojas viendabīga masa. Uz cepešpannas uzklāt papīru, veidot plakanus cepumus apt.5 cm diametrā (es veidoju 2reiz lielākus), likt ar atstarpi. Cept 150 C apt.15 minūtes.
Iespaidi: laba, precīza recepte, ļoti garšīgi cepumi- sviestaini, smaržīgi. Noteikti atkārtošu, kamēr nav iestājušies pavasara ierobežojumi:))

Un tad vēl jauna Areta Franklina ar tāādu balsi!

svētdiena, 2012. gada 12. februāris

knäckebröd

Skandināvu sausmaizītes/galetes. Recepte no žurnāla "Labu apetīti" 2008.g.rudens numura. Bija manas favorītes kādu pusgadu. Tagad pēkšņi atradu atkal recepti un nopriecājos.
Receptes atstāstījums maniem vārdiem.
Vajag:
250 g kviešu miltu+darbam ar mīklu
50 g maltu linsēklu
150 g rupjo pilngraudu kviešu miltu
1/2 TK sāls
1/2 TK sodas
20 g cukura
50 g izkausēta sviesta
240 g kefīra vai paniņu
Gatavošana:
Traukā sajaukt sausās sastāvdaļas. Pievienor kefīru, izkausētu sviestu. Samīcīt viendabīgu mīklu. Savelt bumbiņas galda tenisa bumbiņu izmērā. Izveltnēt ļoti plānas. Likt uz paplātes ar pergamentu, kārtīgi sadurstīt ar dakšu. Cept 10 minūtes 180 C, kamēr kļūs zeltainas.
Iespaidi: garšīgas, vienkārši pagatavojamas, labi der kā džemam, tā sieram. Kraukšķīgas skārda kārbā būs kādu pusotru nedēļu. Ledusskapī- praktiski bezgalīgi.

ceturtdiena, 2012. gada 9. februāris

burkānu kūka

Vienā dienā ieraudzīju trīs blogos, kuros ieskatījos, dažādas burkānkūkas. Un interpretēju to kā Zīmi:)
Recepte no Džeimsa Mārtina grāmatas, kur tā kalpo par pamatu tortei ar maskarpones-krējuma krēmu un dažādiem rotājumiem. Man tā kalpoja vienkārši par keksu. Ļoti, jāsaka, veikmīgu. Sastāvdaļu saraksts gan samērā garš, taču kustību skaits gatavojot nav liels.
Vajag:
200 g rīvētu uz rupjas rīves burkānu (2 lieli, bet ne gigantiski)
175 g tumšbrūnā cukura
2 lielas olas
150 ml olīveļļas, bet ne EV (man-vīnogu)
200 g miltu ar cepamo pulveru (apt.1.5 TK)
1 ĒK garšvielu maisījuma (man-kanēlis, kardamons, muskatrieksts)
1 TK sodas
80 g rupji sakapātu pekanriekstu (mūsu realitātē-valriekstu)
1 citrona miza, sarīvēta
110 g sīku rozīņu (man-dzērvenes)
25 g rozīņu
50 g kokosa skaidiņu
Gatavošana:
Sakult olas ar cukuru un eļļu. Traukā iesijāt miltus+garšvielas+sodu. Sajaukt abus maisījumus, akurāti pievienot visu pārējo. Iesviestot 25 cm apaļo veidni, ieklāt tajā cepamo papīru. Likt mīklu, izlīdzināt, cept 190 C aptuveni 35-40 minūtes. Atdzesēt uz restes.
Komentāri: aizvietoju pusi miltu ar pilngraudu, tāpēc kekss sanāsa samērā irdens.
Iespaidi: ļoti labs- sabalansēts, smaržīgs, normāli salds



otrdiena, 2012. gada 7. februāris

kukurūzas maize (bezrauga)

Recepte- nimbul.ru, neatceros- kas par lapu, taču uz receptes tā atzīmēts:)
Vajag:
150 g kviešu miltu
100 g kukurūzas miltu
2 TK cepamā pulvera
1/2 TK sāls
200 m piena
1 ĒK eļļas
Gatavošana:
Traukā iesijāt kukurūzas miltus, pārliet ar karstu pienu. Rūpīgi sajaukt, uzlikt vāku an atstāt, kamēr atdzisīs līdz istabas temperatūrai. Kad atdzisīs- pievienot kviešu mitus, sajauktus ar cepamo pulveri. sāli, eļļu un labi samaisīt (minūti vai 2)
Izveidot klaipiņu, iegriezt tā augšu ar nazi, likt uz paplātes, pārkaisītas ar kukurūzas miltiesm. Cept 15 minūtes 200 C, tad samazināt temperatūru līdz 180 C un cept līdz gatavībai 25-30 minūtes. Labi izcepta maize būs zeltaina un pieklauvējot pie apakšas- "tukša" pēc skaņas.
Atdzesēt uz restes 20 minūtes.
Komentāri: laba ikdienas maize, skaisti dzeltena, ar patīkamu smaržu. Būtiski samazināt kviešu miltu daudzumu neieteiktu, kukurūzai nav lipekļa, neturēsies labi kopā.

pirmdiena, 2012. gada 6. februāris

ļoti vienkārši un ķimenes

esmu apsēsta ar ķimenēm. Grauzdēju tās kādam ēdienam, reizi pēc reizes apēdu ar karoti no pannas:) Lieku tās uz un pie visa. Slinkums paskatīties kādā ajurvēdas grāmatā- kā trūkst, jo kāda starpība, faktiski.
Tātad- elementāri salāti- uz-darbu-līdzņemamie. Ļoti garšīgi.
Vajag:
vārītas, tvaicētas vai ceptas (labāk) bietes- sarīvēt uz rupjas rīves
sauja grauzdētu saulespuķu sēklu
TK grauzdētu ķimeņu
nedaudz citrona sulas
sāls, pipari, eļļa (man- negruzdētā sezama)
Gatavošana: visu sajaukt.
Un klāt- maize, cepta pēc šīs receptes, taču kefīra vietā nejauši nopirku pienu. Tātad- 100 g krējuma un pārējais šķidrums- piens. Vispār neesmu sajūsmā, labāk ar kefīru (rjaženku, paniņām). Pārmērīgi pliekana maize sanāca. Toties 90% no pilngraudu miltiem (pēdējā no viiem atklāju veikalu Grauda spēks-labs!). Nācās to pārziest ar Rimi svaigo sieru un dāsni pārkaisīt ar grauzdētām ķimenēm:)

trešdiena, 2012. gada 25. janvāris

putras (2 un 3/7)

Vēl divas putras, diemžēl fotografētas totālā tumsā.
Pirmā- no Morningstāras grāmatas un precīzi tāda, kā miežu (tās arī bija apvienotas vienā receptē)

Vajag:
3 krūzes tīra ūdens
1/4 TK sāls (šķipsna)
1/4 krūzes rozīņu (kaltēti ķirši)
2/3 krūzes pilngraudu auzu
1 TK kanēļa (pat puse ir par daudz,nav nekādas vajadzības nomākt visas garšas ar kanēli)
1/4 TK kardamona vai muskatrieksta
Gatavošana
Uzvārīt ūdeni ar sāli un rozīnēm, piebērt visu pārējo, vārīt uz nelielas uguns, kamēr auzas mīkstas (12-15 minūtes). Ēst ar šķidru medu vai kļavu sīrupu.
Iespaidi: esmu ļoti pateicīga Morningstārai par šo putru, esmu to vārījusi jau kādas 5-6 reizes. Līdz šim auzu putra ar ūdeni man likās neēdams produkts, šī mainīja manas domas. Ar ingvera tēju vai kafiju- labas brokastis.
Krējuma-grūbu putra

Aizvien nevaru aizmirst kādreiz vārītās pesto grūbas. Nedz pesto, nedz cietā siera pašlaik mājās nav, taču galvenais jau, kas palika atmiņā- grūbu garša savienojumā ar krējumu. Tas gan ir atkārtojams bez problēmām.
Vajag:
0,5 gl grūbu, izmērcēt nakti
saldais krējums- kādi 50 ml
pētersīļi, sāls, pipari, oregano vai citi garšaugi
Gatavošana:
Izvārīt grūbas lielā ūdens daudzumā, nokāst, atlikt atpakaļ katlā, pieliet krējumu. Vārīt kamēr krējums iesūksies un viss kļūs tāds krēmīgs. Pielikt sasmalcinātus pētersīļus, sāli, piparus, garšaugus.
Iespaidi: joprojām esmu sajūsmā! Ļoti garšīgi, ļoti. Diētiskāks šis ēdiens nav kļuvis laika gaitā, neceriet:)

otrdiena, 2012. gada 24. janvāris

mandeļu piena-banānu kokteilis

Bērns atiet pēc rotavīrusa un pāris dienas jāiepauzē ar milzīgo piena daudzumu, kuru viņš parasti dzer. Un ļoti noderēja pārpalikusī glāze mandeļu piena - sanāk ideāli diētisks kokteilis bez piena produktiem, saudzējošs un aizstājošs ēdienu.
Vajag:
glāzi mandeļu piena
2 ļoti gatavi banāni
sīrups (man-kļavu) pēc garšas
šķipsna kardamona
Gatavošana: visu rūpīgi samalt-sakult.
Iespaidi: mandeļu piena klātbūtni nejūt, vienkārši banānu un garšīgs. Domāju, būtu vēl labāks, ja pieliktu saldētas ogas vai/un ledu.

pirmdiena, 2012. gada 23. janvāris

ziemas pusdienas

Divu lēcu-tomātu zupa
(2 l katlam)
Vajag:
0.5 gl zaļo lēcu- dažas stundas izmērcētu
0.5 gl oranžo lēcu
500 ml sagrieztu tomātu bez mizas (svaigu vai konservētu, man- saldēti) ar visu sulu
2 burkāni, sarīvēti uz korejiešu rīves
1 sīpols, sīki sagriezts
2-3 daiviņas ķiploku, sakapāti
garšvielas: 2 laura lapas, šķipsna asafetīdas, šķipsna kajenas piparu, TK kumīna
1 ĒK sviesta vai eļļas
sāls
Gatavošana:
Katlā likt sviestu, kad izkusīs- garšvielas, pēc minūtes- sīpolu, ķiploku, burkānus. Apcept 3-4 minūtes.
Likt tomātus, zaļās lēcas, pieliet litru ūdens. Vārīt 15-20 minūtes, pielikt oranžās lēcas, vārīt vēl 10 minūtes. Pagaršot- ja lēcas gatavas- zupa gatava. Pasālīt.
Komentāri: biezuma un asuma pakāpi regulējiet paši, man jau garšo zupas uz putras robežas un gana asas. Var vēl pielikt pētersīļus.
Cepti āboli ar marcipānu un valriekstiem
Recepte- J.Kairis, Dienas ēdieni. Mans īsais atstāstījums.

Vajag:
3 palieli āboli
1 TK citrona sulas
16 valriekstu pusītes (man-100 g 7 āboliem)
50 g marcipāna masas
kanēlis
2 ĒK baltvīna, 4 ĒK ābou sulas (nebija, izlaidu)
300 g jogurta bez piedevām
sīrups- kļavu vai zeltainais
Gatavošana: izgrebt ābolus, likt veidnē, pārliet ar citrona sulu. sakapāt valriekstus ar marcipānu, sapildīt ābolos. Pārkaisīt ar kanēli, pārliet vīnu ar sulu. Cept 180 C apt.40 minūtes.
Pa to laiku pagatavot mērci, sakuļot jogurtu ar sīrupu un mazliet kanēļa. Liet uz šķīvjiem, sēdināt virsū ābolu.
Komentāri: vīna man nebija, ābolu sulas arī, taču āboli paši pa sevi ir pietiekami sulīgi. Pēc 20 minūtēm pārklāju ar foliju, sāka apsvilt. Man vēl bija pirktā vaniļas mērce- ļoti labi derēja.
Iespaidi: ideāla recepte. Es bieži vien izrauju Kaira receptes, tās ir nepiespiestas un pārliecinošas un ja der manam dzīves veidam, nepieviļ. Pilnīgi ideāla garšu saderība šajā desertā.