sestdiena, 2012. gada 7. jūlijs

jūlija vakariņas 3

neesmu liela karstuma fane, taču man patīk jebkādi ekstrēmi laika apstākļi un dienas, kad 32 grādi pāriet mežonīgā negaisā, vispār jau atbilst manai gaumei. Staigāšana pa pilsētu ir apgrūtināta un pieķeru sevi atrodoties visdīvainākās vietās- piemēram, Drogās bez kādas vajadības- kur ir kondicionēts gaiss.
Ēšana šādā laikā ir neiespējama, taču man ir risinājums. Supervienkāršs un arī gatavošanas loģistika der karstumam- jāgatavo vakarā. Nakts smūzijs.
Taču tas vēl nav viss.
Vispirms atgādinu, ka neviens nav atcēlis jauno kāpostu salātus-
Vajag: ļoti smalki sagriezti un ar roku samīcīti kāposti, daudz sakapātu zaļumu (dilles, pētersīļi, baziliks, kinza), tomāti, eļļa, sāls-pipari.

Tad vēl kabači ar šampinjoniem un tapenādi.
Tapenāde (maltas olīvas) derēs visvienkāršākā, var aizvietot ar melnām olīvām.
 
Vajag:
kabacis- sagriezt vidēji plānās šķēlēs
šampinjoni- uz pusēm
siers- strēmelēs vai šķelēs
timiāns, pipari, sāls, tapenāde, nedaudz eļļas
Gatavošana:
Dārzeņus likt uz cepamā papīra, pārkaisīt ar pārējo, pārslacīt ar eļļu, uzlikt nedaudz tapenādes, cept 180 C ap 20 minūtēm.
Un tad beidzot solītais-
Zemeņu nakts smūzijs
Atļaušos nelatviskot nosaukumu, jo manā izpratnē tas tomēr gluži kokteilis nav.
Ideja no tā paša avota, no kurienes nakts putras. Rezultāts man garšo vēl labāk. Tās proporcijas neievēroju, nebija pa rokai. Ar manām proporcijām arī sanāk tieši tas, ko vajag.
Vajag (2 puslitra burkām)
0.5 gl kafijas maļ.mašīnā samaltu auzu pārslu+1 TK čia sēklu
0.5 gl bezpiedevu jogurta
3 ĒK zeltainā sīrupa vai medus
1 gl sagrieztu zemeņu
2 gl piena
Gatavošana: rūpīgi sablenderēt visu, izņemot pienu. Pieliet pienu, apmaisīt, liet burkās, uzlikt vāku, atstāt uz nakti ledusskapī. Var lietot 2-3 dienas.
Iespaidi: man netraucē nevārīto auzu pārslu garša. Struktūra pasakaina- krēmīga un gluda. Garšīgi, sātīgi, auksti. Ideālas brokastis vai vienalga kas cits.

ceturtdiena, 2012. gada 5. jūlijs

jūlija vakariņas 2

Arvien turpinu priecāties par pilsētas dzīvi:) Šeit vēl jāpavada 3 dienas un es jau gribu atpakaļ uz vasarnīcu, taču gatavošana  līdz zināmai robežai kompensē. Un pēc tam apskaudiet mani visi- bērns uz 10 dienām dodas uz nometni!:) Viņš to ļoti grib, tur viņam būs labi, jo tā ir intelektuāli-radošā nometne, kur viņus nodarbina no rīta līdz vakaram un zvanīs viņš man tikai 2-3 reizes, kad nogurs redzēt manus zaudētos zvanus:) Turklāt tiks pabarots, apčubināts, izklaidēts pilnīgā drošībā. Ko vēl var vēlēties.
Un es atkal pāriešu uz sviestmaizēm:)
Bet pagaidām- šodienas vakariņas-
Pildītā veģetārā paprika
Recepte- cookschool.ru, Tamara
Vajag:
6 lielas baltās paprikas*, nogriezt cepurīti, izgrebt-nomazgāt;
0,5 gl rīsu (man- basmati)
2 palieli burkāni, sarīvēt
pusbunte diļļu, sakapāt
1 liels sīpols, sīki sagriezt
3-4 daiviņas ķiploka, sīki sagriezt
250 ml kārba konservētu grieztu tomātu vai tomātu sulas
1 ĒK eļļas apcepšanai, sāls-pipari
Gatavošana:
Izvārīt rīsus pusi no instrukcijas laika, noskalot aukstā ūdenī.
Apcept sīpolus un burkānus dažas minūtes, kamēr nedaudz zeltaini, pielikt ķiplokus. Sajaukt ar rīsiem, zaļumiem, pievienot sāli-piparus. Blīvi sapildīt paprikas, salikt nelielā katliņā, pārliet ar tomātiem, sautēt kādas 40 minūtes (sekojiet, lai tomāti neiztvaiko, varbūt vēl jāpielej šķidrums).
Komentāri: *citas paprikas ir lielākas, vajadzēs vairāk pildījuma.
Eton mess saldējums
Vajag:
samaltas zemenes
saldināts maskarpones siers (cik salds garšo)
nedaudz salauzta bezē
Gatavošana: likt slāņos saldējuma formiņās, katru slāni saldēt  kādas 20 minūtes un tad likt nākamo.
Komentāri: tiem, kam garšo maskarpone. Manuprāt, varētu ar jogurtu.

otrdiena, 2012. gada 3. jūlijs

zemeņu kūka vai kekss

Manuprāt, tas ir kekss. Bet izskatās svinīgi, varbūt tomēr kūka.
Recepte no elena-fialka.livejpurnal.com, viņai-no aynmark.wordpress.com, kur tas ir aveņu-citrona kekss.
Zemeņu-citrona kekss
Vajag:
Mīklai:
55 g istabas temperatūras sviesta
55 g istabas temperatūras svaigā siera
2/3 glāzes (135 g) cukura
2 olas
1 gl jogurta bez piedevām
citrona miza, rīvēta
2 gl miltu
1,5 TK cepamā pulvera
0,5 TK sodas
0,5 TK sāls
2 ĒK naturālās vaniļas esences vai pāris pilienu ekstrakta
Pildījums un pārklājums:
2 gl ogu+2 ĒK gaišbrūnā cukura
2 ĒK mandeļu skaidu+1ĒK gaišbrūnā cukura
Glazūrai:
1/4 gl pūdercukura
1/2 ĒK citrona sulas
Gatavošana:
Uzkarsēt cepeškrāsni, 180 C.
Iesviestot cepamo formu (23-26 cm), pārkaisīt ar miltiem.
Ar mikseri sakult sviestu, sieru, cukuru, 2 minūtes.
Pievienot olas, pēc katras sakult. Kult 3 minūtes, kapēr masa gaiša un kupla.
Traukā sajaukt ar putojamo slotiņu* miltus ar cepamo pulveri, sodu, sāli.
Citā traukā sajaukt jogurtu ar citrona mizu un vaniļas esenci.
Pamazām pievienot sviesta maisījumam miltus un jogurtu, pa daļām, sākt un beigt ar miltiem. Mīklu kult 15 sek.
2/3 mīklas likt formā, izlīdzināt, likt ogas (1 cm no malām), pārkaisīt ar cukuru.
Likt pārējo 1/3 mīklas, izlīdzināt, pārkaisīt ar mandeļu skaidām un cukuru.
Cept 50-55 minūtes, pārbaudīt gatavību ar iesmiņu.
Atdzesēt formā uz restes stundu.
Izņemt no formas, pārliet ar glazūru (es glazūru netaisīju).
Komentāri: ļoti garšīga mīkla, izmantošu to arī citiem pildījumiem. Tāda pamatīga un klasiska kūka.

pirmdiena, 2012. gada 2. jūlijs

jūlija vakariņas

katru gadu izdzīvoju šo pilnīgo atteikšanos no ēst gatavošanas- vasarnīcā. Tur es mizoju gurķus, taisu karstmaizes toster-ierīcē un vāru bērnam putru. Viss. Un tad iestājas brīdis, kad es atkal ar prieku atgriežos pilsētā arī pie ēdiena gatavošanas. Jo blogā jau es eksponēju tādu dekoratīvo daļu, ikdienā man mēdz būt, kā visiem, totāls riebums no vienmuļās nepieciešamības domāt par vakariņām. Vai totāls naudas trūkums, kas ziemā nozīmē pārāk biežas pankūkas. Vai vienkārši nogurums un entuziasma trūkums.
Taču šonedēļ Rīgā man mājās viss liekas tik ērts un tīrs, bet veikalu sortiments- daudzveidīgs, ka piedomāju pie katras ēdienreizes. Nu gandrīz pie katras:))
Neko gan dižu negatavoju, jo vasarā to nemaz nevajag, bet nu.
Jaunie kartupeļi siera-sinepju-zaļumu mērcē 
(nu skaidrs jau, ka jaunie, bet prieks ir to uzrakstīt lieku reizi:)
Vajag:
1.5 kg mazu jauno kartupeļu
puskārba svaigā siera
2/3 gl sakapātu zaļumu- dilles, pētersīļi, var arī kinzu (man fotogrāfijā ir tā reize, kad bija tikai dilles)
sāls, svaigi malti pipari
1 ĒK melno sinepju sēklu (var arī gatavās sinepes ar sēklām)
Gatavošana: 
1. Noberzt, nomazgāt kartupeļus, izvārīt sālsūdenī.
2. Rūpīgi sajaukt visu pārējo.
3. Apmaisīt mērci ar tikko izvārītiem kartupeļiem.
Iespaidi un komentāri: man ļoti garšoja, kartupeļu un sinepju savienojums ir perfekts. Man arī patīk, ka sēklas ir kraukšķīgas un asas, šo specefektu variējiet pēc savas gaumes:)
Eton mess paveids
Vajag:
Zemenes un avenes
"Rimi" vaniļas biezpiena krēms vai kaut kas tamlīdzīgs (manam bērnam garšo poļu "Emilki", sastāvs arī normāls)
bezē cepumi- salauzti
Gatavošana: visu skaisti sajaukt.
Iespaidi: man garšoja daudz vairāk, nekā ar maskarponi. Un arī avenes ir manas mīļākās ogas.

svētdiena, 2012. gada 24. jūnijs

Eton mess/Ītonas deserts

Man ļoti patika nosaukums- kaut kas pilnīgi reliģisks tajā ir, bet nu īstenībā vienkārši "Ītonas maisījums", kurš radies Ītonas koledžā vēl 19.gadsimtā kaut kādā saistībā ar kriketa spēli. To gatavo ar dažādām ogām un mūslaikos arī ar dažādiem piena produktiem (saldo krējumu, maskarponi, svaigo sieru, grieķu jogurtu u.t.t.), bet klasiskais variants ir zemenes ar putkrējumu un meringiem (-ām?). Man bija maskarpones siers un bezē (kaut gan tas, ko Staburadze ražo kā bezē ar riekstiem, manuprāt, vairāk atbilst mering...am?, jo ir staipīgs iekšā- ļoti garšīgs)
Vajag:
puskārbiņu maskarpones (100 g)
50 g bezpiedevu jogurta
1 ĒK pūdercukura var sīrupa
zemenes- 200-300 g
daži bezē cepumi (man- viens Staburadzes bezē ar riekstiem)
ĒK vaniļas ekstrakta vai pāris pilienu esences 
Gatavošana: 
Nedaudz samīcīt ar rokām zemenes. Sakult kopā maskarponi, pūdercukuru, jogurtu, ekstraktu. Likt visu uz trauka pārmijus, pārkaisīt ar salauztu bezē. Var arī likt individuālos deserta traukos.
Iespaidi: ideālais vasaras deserts. Zibenīgi ātrs un ļoti garšīgs.

sestdiena, 2012. gada 23. jūnijs

pēcjāņu putra

Man Līgo svētki jau nosvinēti- aizvakar naktī, Turaidā- beidzot sapratu šo svētku vērtību, būtību un man piemērotu veidu svinēt. Un šo sajūtu negribu sabojāt ar braucienu uz vasarnīcu, kur viss ciemats masveidā apdzersies šlāgeru un šašliku pavadījumā. Tāpēc pastaigāju pa absolūti tukšu pilsētu, nopirku peonijas un zemenes (cepu tāāādu kūku! spriežot pēc smaržas no virtuves) un klausos/skatos...hm, nu pārsvarā jau Morisiju, kaut gan tas ne visai atbilst:)) Bet man ir ledusskapī pudele "Valmiermuižas", neesmu kaut kāda marģināle!
O, tagad manā plejlistē pienāca kārta dīvainam viesim- Tomam Džonsam karalienes jubilejas koncertā:) Man patika! Viņš ir tik cienījams, kaut gan smieklīgi līdzīgs Morganam Frīmenam. Turklāt man viņš vispār patīk ar savu graujošo humora sajūtu- ja esat redzējuši Bārtona filmas "Mars attacks" pēdējās minūtes:))
Atšķirībā no Makartnija, viņš arī gadu gaitā nav zaudējis necik no balss.
Endžoj!


Bet vispār es taisījos par ēdienu:)
Pēc svētku pārmērībām ļoti noderīga būs nakts putra ar zemenēm.
Vajag (minētās proporcijas ir paredzētas 1 burciņai no džema "Bonne maman"- aptuveni 300 ml, es domāju):
1/4 gl auzu
1/3 gl piena
1/4 gl grieķu jogurta
2 TK zemeņu vai aprikožu džema (protams, daudzums variabls)
1/4 gl zemeņu
1 TK čia sēklu
Gatavošana: visu sajaukt kaut kādā traukā, likt burkā un uz nakti- ledusskapī.

ceturtdiena, 2012. gada 14. jūnijs

Ciemiņš un zilā siera-bumbieru kūka

Kā jau jūs pamanījāt, es neko nerakstu:) Tas tāpēc, ka otro nedēļu esmu vasarnīcā, kur ēdam siermaizes un gurķus. Neko negatavoju, neko nefotografēju, vakar atbraucu uz Rīgu un tad arī nebija jēgas neko darīt mājās- labāk izmantot unikālu gadījumu, ka bērns palicis vasarnīcā un paēst ārpus mājām. Savādāk vasara paies un konstatēšu, ka āra kafejnīcā pasēdēju vienu reizi. Nu, tā gan ir pāragra panika:)
Tātad- man nav nekā, ko parādīt, taču man ir draudzene Zviedrijā, kuru interesē iespēja nopublicēt kādu recepti blogā. Un es ar prieku dodu viņai šo iespēju. Tatad- Ieva un dažas viņas pārbaudītās un par labām atzītās receptes.
Un šo te es gatavošu uzreizi, kā tikai atgriezīšos Rīgā uz pāris dienām.Un recepti Ieviņa uzrakstīja pēc manas shēmas:) Tālākais teksts un bildes- Ievas, es tik iekopēju:)


Zilā siera un bumbieru pīrāgs
Silti iesaku – māja smaržo pasakaini, acīm prieks, ciemiņi priecīgi. Vislabāk kā kronis zviedru galdam. Receptes avots šeit 
Vajag:
125 g sviesta
1 glāzi miltu
2 ĒK auksta ūdens
Pildījumam:
3 olas
200 ml saldā krējuma (ar 35% tauku saturu)
100 ml piena
½ TK sāls
1/4 TK piparu
2 cietas šķirnes bumbierus
140 g zilā siera
Pus sauja ciedru riekstu, ja gribās
⃰  1 glāze = 250ml
Gatavošana:
Sajauc sviestu un miltus, lai izveidojas graudaina masa (visātrāk sajaukt ir tādās blendera tipa dzirnaviņās). Pieliek ūdeni un aši samīca mīklā.
Mīklu iemīca cepamajā formā, ar dakšu sabaksta, apsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 30 min. atpūsties.
Uzsilda cepeškrāsni uz 200 C. Sakuļ olas ar saldo krējumu, pienu, sāli un pipariem.
Izņem no ledusskapja pīrāga pamatu, noņem pārtikas plēvi un 10 min. pacep.
Nomizo bumbierus, izgriež serdes un sagriež paplānās daiviņās. Sarīvē zilo sieru.
Tad pīrāga pamatu pilda ar sarīvēto sieru un bumbieriem, tā, lai arī zem bumbieriem būtu drusku siera. Ja kārojas, pārkaisa ar ciedru riekstiem.
Uzlej pīrāgam olu maisījumu, uzkaisa vēl drusku piparus, smukumam.
Cep cepeškrāsns viducī aptuveni 35-40 min.
Komentāri un iespaidi:
Īsts svētku pīrāgs, sāļš un gards, ļoti labs arī atdzisis. Visas garšas tik labi saskan. Vislabāk pasniegt cepšanas dienā, jo ledusskapī bumbieri pa nakti var pamainīt krāsu (ar garšu viss kārtībā).

pirmdiena, 2012. gada 11. jūnijs

svētdiena, 2012. gada 3. jūnijs

Vasaras pusdienas

Gandrīz (vai arī pilnībā) veģetāras- atkarībā no tā, vai tiek lietotas olas. Jāsaka, es itin nekad negatavoju šāda veida pusdienas- pirmais, otras, kompots- taču tagad paskatījos uz trīs fotogrāfijām, kuras gaida publicēšanu- gatavas pusdienas.Un divi no šiem ēdieniem manā mājā bija vienā dienā, tātad- nekādas falsifikācijas.
Skābeņu-biešu lakstu zupa

Vajag:
3-4jaunās bietes ar lakstiem, sīki sagriezt
200 g skābeņu (pilna salātu bļoda), sagriezt
1 sīpols, sīki sakapāt
2 burkāni, sagriezt ļoti sīki
0.5 gl zaļo lēcu, izmērcētas pa nakti
sāls, pipari
1 ĒK eļļas
Gatavošana:
Katlā uzkarsēt eļļu, likt sīpolus, apcept pāris minūtes, kamēr caurspīdīgi. Likt klāt burkānus, bietes, biešu lakstus, lēcas. Uzliet litru-pusotru karsta ūdens. Vārīt apt.12 minūtes. Pielikt skābenes, pasālīt, pielikt piparus, vārīt 2-3 minūtes.
Komentāri: var daļu skābeņu aizstāt ar spinātiem, lēcas- ar grūbām, beigās pielikt olu un tml.
Kabači ar sieru
Vajag:
jaunie kabači, sagriezt apļos (var arī pielikt papriku, tomātus)
cietais vai puscietais siers, sagriezt kubiņos vai sarīvēt
pipari, garšaugi (man- timiāns un rozmarīns)
Gatavošana:
Uzkarsēt krāsni līdz 180 C, likt kabačus uz papīra un plāts, pārkaisīt ar sieru, piparies, garšaugiem, var arī miimāli apslacīt ar eļļu. Cept, kamēr siers glīti sacepās, tad arī kaači būs gatavi.
Krējuma- rabarberu kūka
Recepte no paziņas, paldies viņai par to.
Vajag (plāts apt.22x22):
250 g miltu
2 olas
250 g krējuma
250 g cukura (es liku 200)
1 TK sodas
rabarberi- atkarībā no tā, cik biezu slāni vēlaties, man bija 3 lieli stumbri,- sīki sagriezt
cukurs, kanēlis pārkaisīšanai. Ja vēlaties krējumu virsū- tad vēl kādi 150 g krējuma
Gatavošana: mīklas sastāvdaļas sakult, likt ar papīru izklātā plātī ar samērā augstām malām. Pārkaisīt ar rabarberiem, cukuru, kanēli. Cept 180 C 3o minūtes. Ja liksiet krējumu- 10 minūtes pirms beigām izvilkt no krāsns, pārziest, uzkaisīt vēl cukuru un cept tālāk.
Komentāri: rokā ņemama kūka būs tikai kad atdzisīs. Mīkla ir mīksta, kā keksam. Mums garšoja. Arī ar vaniļas saldējuma bumbu ir ļoti labi, kamēr silta.

piektdiena, 2012. gada 1. jūnijs

21.Turku konditoreja

Gribu pastāstīt par jaunu atklājumu- nu jau gan kādu mēnesi vecu.
Ģertrūdes ielā, netālu no krustojuma ar Barona ielu (2 soļi uz Tērbatas ielas pusi), pretī mazam mūzikas ierakstu veikalam uzradās burvīga kafejnīca. Es pat teiktu - pārsteidzoši burvīga.
Ideāla telpa- vispār bez pārmērībām, bez austrumnieciskuma, tautiskuma, centīga dizaina vai tml.- pēc  "Madrides" tādu neesmu redzējusi. Gaiša, glīta, asketiska vide, kas varētu atrasties jebkādā pilsētā. Maza- trīs galdiņi un lete pie loga. Turku mūzika- acīmredzot radio,- klusa un daudzveidīga.
Ideāls sortiments- sāļie pīrāgi un cepumi, grandioza turku saldumu izvēle, tējas, kafijas, nedaudz alkohola. Fotogrāfijā ir smilšu groziņš ar āboliem (skan vienkārši, bet tie āboli ir savārīti ar garšvielām un groziņa mīkla ir izcila; otrais ir smilšu pīrāgs (neatceros nosaukumu) ar valriekstiem un medu)
Cenas- pavisam normālas. Turku tēja, kuru var līdz bezgalībai papildināt no patvāra (0.60 Ls) un saldumi vidēji 50-70 santīmu.
Apkalpošana- draudzīga, mierīga un bez aizķeršanās.
Iespaidi- ļoti garšīgi un pārliecinoši saldumi. Manam bērnam tā tagad ir atbilde uz visiem maniem piedāvājumiem nosvinēt mācību gada beigas/kompensēt ciešanas no pretērču potes un tml. Noteikti tas viss garšos arī cilvēkiem, kuriem nav manas kaisles uz austrumu saldumiem, jo tie saldumi nebūt ne visi ir īpaši eksotiski.
Trūkumi- cik saprotu, īpašnieku vēlme ir izvērsties un tāpēc tagad tur būs dabūjams arī pamatīgais ēdiens. Noteikti tas būs autentisks un garšīgs, taču telpa ir ļoti maza un manā uztverē ēdiena smarža tur galīgi nav vajadzīga un arī es nesaprotu vairs tad to loģistiku, ja cilvēki tur pusdienos. Bet varbūt es kļūdos un būs labi, redzēsim.
Ak, jā- līdzņemšana! Es pirku līdzi 2 saldumus un, redziet, man tos iepakoja kastītē un aizlīmēja ar uzlīmi. Protams, par brīvu un bez lūgšanas.
Vienvārdsakot- silti iesaku!
UPD 07.2014. Nu tā, divus gadus viņi pastāv. Minimāli mainīts kafejnīcas interjers, uzradies stends Kalnciema kvartālā, liekas vairs nekā jauna. Laba karsta kafija, taču saldumi... man liekas, ka mainījies pavārs vai milti vai izpratne par sastāvdaļām. Kaut kas neliels- sviests pret margarīnu? Nezinu. Joprojām tur iegriežos, bet par sajūsmu vairs to nesauktu. 

otrdiena, 2012. gada 29. maijs

Makaroni ar kabačiem, citronu un baziliku

Laikam tomēr vēl neesmu gatava pilnībā slēgt šo blogu, kaut gan, jāatzīstas, krīzes šai sakarā kļūst arvien biežākas. Nerunājot jau par konkrēti ar blogu saistītiem iemesliem, vēl pastāv "Troņu spēles", kurās esmu iegrimusi, skatoties 2 sezonas un lasot 5 grāmatas)), kā arī darba gada nogurdinošais noslēgums.
Taču neatkarīgi no tā ēst es gatavoju un arī šo to jaunu.
Šī recepte ir no Reičelas Alenas grāmatas. Oriģinālā ir nevis vienkārši pasta, bet konkrēti rigatoni. Neatceros, vai man ir rigatoni- nu, kaut kas maksmāli tuvs.
Vajag:
450 g rigatoni makaronu
2 ĒK olīveļļas
4 mazi kabači, sagriezt gareniski strēmelēs
100 g maskarpones vai svaigā vai krējuma siera
3 ĒK piena
1/2 citrona miza, sarīvēta
3 ĒK sasmalcināta bazilika
sāls, svaigi malti pipari
Gatavošana:
Izvārīt makaronus kā teikts instrukcijā.
Kamēr tie vārās, pannā uzkarsēt eļļu, likt kabačus, cept 3-4min., kamēr zeltaini. Traukā sajaukt sieru, pienu, citrona mizu un 1 ĒK bazilika. Likt pie kabačiem, cept 1 minūti. Pievienot sāli-piparus. Nokāst makaronus, pievienot mērci, apmaisīt, uzreizi ēst, pārkaisot ar baziliku.
Komentāri un iespaidi: ļoti ātri, precīzi un rezultāts sanāk burvīgs- ļoti svaigs, viegls, smaržīgs.

pirmdiena, 2012. gada 14. maijs

biešu lakstu zupa

ciemos, kur mani uzcienāja ar šo zupu, to sauca par botviņju, taču īsta botviņja, kā man pavēstīja internets, ir savādāka- ar kvasu un zivīm. Tas, protams, netraucē pastāvēt šai izcilai zupai. Recepte dziļi sezonāla, jo tai vajadzīgas jaunās bietītes- tās, kuras pašlaik pārdod ar visiem lakstiem. Ļoti ātra, garšīga, viegla un smaržīga.
Vajag (2 šķīvjiem):
4 ļoti mazas jaunās bietītes ar lakstiem- lakstus sagriezt, bietes nomizot un sagriezt ļoti plāni
2-3 burkāni, sagriezt sīkos kubiņos
1 sīpols, sīki sagriezt
1 neliels tomāts, sīki sagriezt (var aizvietot ar kādu ĒK citrona sulas)
sāls, pipari
1-2 daiviņas ķiploka
Gatavošana:
Katlā ieliet litru auksta ūdens,likt uz uguns. Iebērt sīpolus un burkānus, uzvārīt, vārīt 10 minūtes*, pielikt bietes, tomātus un lakstus, vārīt vēl 7-10 minūtes, pielikt sāli-piparus, saspiest un pievienot ķiplokus. Ēst ar krējumu.
*ja burkāni ir jaunie, tad atsevišķi var nevārīt, visu likt kopā.
Ko vēl var pielikt: kartupeļus (sagrieztus kubiņos, likt kopā ar lakstiem vai arī izvārīt un ēst klāt pie zupas), grūbas (iepriekš izmērcēt un izvārīt), lēcas, miežus, dilles-pētersīļus, skābenes, spinātus.


svētdiena, 2012. gada 13. maijs

nakts aukstā auzu putra (4/7)

Nu tā, stāstīšu par savu atklājumu- maijs'2012.
Kurš jau ļāva man menedžēt brokastu un līdzņemamā ēdiena jautājumu jaunā kvalitātē un silda manu sirdi, domajot par dzīves organizāciju vasarnīcā. Un, galvenais- necerētā un negaidītā veiksme- ļoti garšoja bērnam!
Ideja ir no šīs mājaslapas, teksts angliski.
Es atstāstīšu īsāk.
Vispirms- kāpēc tas ir labi.
-ļoti veselīgi un vienkārši;
-ideāli pavasarī un vasarā, kad apnicis karsts ēdiens un principā- rīta putras vārīšana;
-miljons variāciju.
Gatavošanas princips ir ļoti vienkāršs- auzu pārslas (pilngraudu, vēlams vietējās bio) tiek sajauktas ar pienu un/vai jogurtu, dažādām piedevām, ieliktas burkā ar vāciņu un ledusskapī uz nakti. Var stāvēt 3-4 dienas.
Tātad, mana pirmā nakts putra- upeņu, jo saldētavā vēl ir palicis pēdējais trauks ar upenēm.
Vajag (minētās proporcijas ir paredzētas 1 burciņai no džema "Bonne maman"- aptuveni 300 ml, es domāju):
1/4 gl auzu
1/3 gl piena
1/4 gl grieķu jogurta
2 TK medus (protams, daudzums variabls)
1/4 gl  saldētu upeņu
Gatavošana: visu sajaukt kaut kādā traukā, likt burkā un uz nakti- ledusskapī.
Gatavojoties turpināt apgūt šo jomu, nevarēju ignorēt to faktu, ka receptes autore vienmēr piemin čia sēklas. Es tās nekad neesmu ēdusi/pirkusi, taču kad pagaršoju pirmo putru, sapratu- to es ēdīšu regulāri un ir vērts investēt. Šeit varat izlasīt- kas tās par sēklām.Putrām tās ir labi pievienot ne tikai tāpēc, ka veselīgi, bet arī tāpēc, ka tās absorbē šķidrumu un putra sanāk blīvāka.
Lētākais variants, ko atradu, bija Stokmann veikalā, pie garšvielām (nevis augļiem un eksotikas!). Bioveikalos arī ir, bet milzīgi iepakojumi un, attiecīgi, dārgi.
Otra mana putra bija upeņu ar čia sēklām.
Viss tas pats+ 1TKsēklu. Garšu tas, manuprāt, neietekmē, bērns joprojām ēda ar prieku, esmu ļoti gandarīta!


trešdiena, 2012. gada 9. maijs

pamata risoto

pavasaris ieviesis tādas korekcijas mūsu dzīvesveidā, ka nespēju pagaidām pielāgoties un tāpēc rakstu retāk, nekā gribētu. Katru vakaru, kad nelīst, ejam braukāt ar riteni un skrituļslidām (tādejādi es cīnos ar savu ne-fizisko un stresaino darbu) un laika ēst gatavošanai nav- un spēka arī. Bērns ēd olas, es- pārsvarā tomātus ar "Favitas"sieru. Taču es eksperimentēju ar nakts aukstajām auzu putrām (par tām centīšos uzrakstīt brīvdienās) un pirmo reizi dzīvē izvārīju risoto. Nolēmu vispirms apgūt pamata- bez kādām piedevām, tādu, kuram var pievienot jebko. Jo mani interesēja tehnoloģija un konsistence (es zinu, kādai tai jābūt, taču nekad nemēģināju atdarināt).
Recepte nepretendē uz autentiskumu, īpaši neiedziļinājos- tā ir no itāļu pavārgrāmatas, tulkota un ievietota kuking.net, no turienes arī paņēmu.
Vajag (4 porcijām):
1.2 l buljona (dārzeņu vai vistas, man- dārzeņu)*
2 ĒK olīveļļas
1 sīpols, sīki sagriezt
150 ml sausa baltvīna**
400 g risoto paredzēto rīsu (arborio vai citu)
3 ĒK saldā krējuma
3 ĒK sarīvēta parmezāna vai cita cietā siera
Gatavošana:
Uzkarsēt mazā katliņā buljonu un turēt to uz mazas liesmas visu risoto vārīšanas laiku.
Lielākā katlā uzkarsēt eļļu, uz mazas uguns apcept sīpolus, kamēr mīksti un sāk kļūt caurspīdīgi (5 min.)
Pielikt rīsus, labi apmaisīt, cept 2-3 minūtes.
Pielikt vīnu, apvaisīt, vārīt 1-2 minūtes.
Noregulēt vidēju liesmu. Pieliet nedaudz karsta buljona, apmaisot vārīt, kamēr iesūksies. Pieliet vēl nedaudz un darīt tā, kamēr viss buljons beigsies un risoto būs gatavs. Noņemt no uguns, apmaisot pievienot saldo krējumu un sieru.
Komentāri:
*gribu atgādināt, ka no 2 burkāniem, 1 sīpola, pāris seleriju kātiem, laura lapas, nedaudz vairāk par litru ūdens un pētersīļu saknes sanāk labs buljons.
**ieteiktu liet klāt to vīnu, kas tiks dzerts klāt- tātad, pieklājīgu. Es lēju nedaudz mazāk, 100 ml, jo risoto tika paredzēts arī bērnam.
Iespaidi: esmu ļoti apmierināta ar recepti, ar risoto garšu, smaržu, konsistenci un iespējām to papildināt turpmākajās vārīšanas reizēs. Vairs nebaidot no šī ēdiena, jo viss izrādījās pavisam saprotams.

ceturtdiena, 2012. gada 3. maijs

ātrie pavasara deserti

nu, par pavasara desertiem gan tos padara tikai mīklas neesamība- visādā citādā ziņā tajos nav nekā specifiski pavasarīga. Pašlaik kaut kā negribu neko cept, kaut gan jaunatklātie 00 tipa pilngraudu milti iedvesmo- bet nu cik var ēst mīklu. Tāpēc pievērsos desertiem ja ne klaji diētiskiem, tad vismaz veselīgākiem.
Recepte no arx0nt.livejournal.com.
Āboli ar rikotas, šokolādes un ingvera pildījumu
Vajag:
2 kraukšķīgus palielus ābolus
250 g rikotas*
svaigs ingvers (vadīties pēc garšas, aptuveni 1-1.5 cm)
50 g tumšas šokolādes
2 TK medus
citrona sula
Gatavošana:
Pārgriezt ābolu uz pusēm, akurāti izgrebt, mīkstumu bez sēklām sīki sagriezt. Pārliet ar kādu tējkaroti citrona sulas, lai nekļūst tumši. Sarīvēt ingveru, pievienot sasmalcinātajiem āboliem. Sarīvēt šokolādi un gandrīz visu (nedaudz atstāt pārkaisīšanai) sajaukt ar rikotu. Sajaukt rikotu ar āboliem. Pildīt ābola pusītes, pārkaisīt.
Komentāri:
*rikotu nevajag aizvietot ar biezpienu- šeit nav vajadzīgs biezpiena skābums. Es pirku igauņu rikotu, kas ir lētāka par biezpienu. Var, protams, autentiskāku, noteikti šāds deserts no tā tikai iegūs.
Iespaidi: man ļoti garšoja, esmu sajūsmā! Māsai gan likās, ka pārāk liels kontrasts ar ābolu, kurā sapildīts. Man tieši tas patika- tāda kraukšķīga laiviņa, taču saprast viņas komentāru varu. Un tāpēc- nākamais deserts.
Persiki ar rikotu, šokolādi un vaniļu
Vajag:
Visu kā iepriekšējā receptē, tikai 2 ābolu vietā- 6 pusītes konservēta persika, no kurām 2- sasmalcināt. Un ingvers jāaizstāj ar vaniļu- īstu vai esences pilienu.
Iespaidi: daudz maigāks deserts un neitrālāks, noteikti daudziem garšos labāk. Bet nu es palieku pie pirmā:)
Taču noteikti vasarā pamēģināšu ar īstu persiku un aprikozi. Un var variēt garšvielas- kanēlis, kardamons, muskatrieksts un zieds, noteikti vēl kaut kas.

otrdiena, 2012. gada 1. maijs

dārzeņu zupa un nān stila plāceņi

Pilsētā kaut kā apstulbinoši strauji ienācis pavasaris- viss plaukst un pat daļēji zied, kaķi brēc, Baltic bike salicis nomājamos velosipēdus, kafejnīcas velk ārā galdiņus, pa Skanstes ielu cauriem vakariem braukā cilvēki ar riteņiem un skrituļslidām. Arī es neatpalieku un braukāju. Tallinas iela vakar iepriecināja ar iestādījumu "Mājas virtuve "Salome". Maigi izsakoties dīvaina izvēle nosaukumam:)
Nu tā, bet par kulināro pavasari. Drīz jau iestāsies mūsu mājās zupu sezonas noslēgums, jo pavasarī un vasarā mēs tās gandrīz neēdam. Taču dažreiz bērns atgriežas no vecvecākiem, kur tika intensīvi barots ar cīsiņiem un bulkām un tad, savukārt, es pāris dienas gatavoju dārzeņus visādos veidos, lai kompensētu.
Un tā tapa elementāra, bet garšīga zupa, kurai vienīgais nosacījums ir sasmalcināt dārzeņus noteiktā veidā.
Tātad, mazam (1.5 l) katlam):
4 burkāni, sarīvēt uz korejiešu rīves
4 kartupeļi, sagriezt centimetru lielos kubiņos
1 sīpols, sīki sagriezt
2/3 kārbas konservēto lēcu, noskalot
1-2 kaltētas laura lapas (3-4 svaigās)
sāls, pipari, 1 ĒK eļļas, raudene
Gatavošana:
Uzkarsēt eļļu, minūti apcept laura lapas un sīpolus, pielikt burkānus, uz ļoti lēnas uguns apcept 4-5 minūtes, pieliet litru karsta ūdens, vārīt 5 minūtes. Pielikt kartupeļus, lēcas, sāli, piparus, raudeni. Vārīt, kamēr kartupeļi gatavi. Ēst ar krējumu vai jogurtu un lokiem.

Un pie šīs zupas derēs mani mīļākie plāceņi pasaulē. Recepte no i-lara.livejournal.com un tas ir to oriģinālnosaukums, jo indiešu nān maizei ir pavisam cita tehnoloģija, turklāt tā ir rauga maize. Šīs atgādina, bet viss ir vienkāršāk.
Vajag:
2 gl miltu+nedaudz darbam (man- 2/3 pilngraudu 00 tipa*, 1/3- rupjie pilngraudu)
2 TK cukura
1/2 TK sāls
1/2 TK cepamā pulvera
apt. 1/2 gl piena
2 ĒK eļļas
sēklas pārkaisīšanai (ideāli- nigella (melnie sīpoli)**
*"Grauda spēks", viņu jaunās dzirnavas ļauj man atteikties no lielveikala miltiem, jo šie ir precīzi tik smalki. Tikai fantastiskā krēmkrāsā un pilngraudu.
**nopērkami "Avokado" Tērbatas ielā, ap latu paliels iepakojums.
Gatavošana:
Trauciņā savienot eļļu ar pienu. Citā iesijāt miltus ar cepamo pulveri un sāli. Pievienot cukuru, samaisīt. Izveidot iedobi, liet pienu ar eļļu. Sajaukt pienu ar miltiem, pakāpeniski virzoties no iedobes uz trauka malām. Sanāks bieza mīksta mīkla. Mīcīt to 7-10 minūtes uz darba virsmas, kamēr gluda un elastīga. Ja tomēr līp- pielikt nedaudz miltu. Izveidot bumbu. Pārziest ar eļļu, likt traukā, pārklāt ar mitru drānu, atstāt uz 10-15 min.
Uzkarsēt krāsni līdz 240 C, ar paplāti iekšā.
Mīklu sadalīt 4-5 daļās, izveltnēt katru gabaliņu ovālu, pārkaisīt ar sēklām, sadurt, likt uz karstas paplātes, cept pāris minūtes, pārziest ar sviestu, uzreizi ēst.
Iespaidi: tas ir ļoti, ļoti garšīgi. Manā fotogrāfijā plācenis ir nedaudz par tumšu, bet pārējie tika ātri apēsti, nepaguvu nofotografēt. Bet nu nevajag tik ilgi cept.
Kometāri: es tos arī saldēju. Izveltnēju ovālus, salieku vienu uz otra (starp slāņiem- cepamo papīru) un saldētavā. Cepu kad vajag, neatsaldējot.

sestdiena, 2012. gada 28. aprīlis

kartupeļu-pupiņu-diedzētu kviešu plāceņi

gatavoju kārtējo devu kartupeļu picas pamatņu (man tās izcili atvieglo dzīvi darba nedēļas laikā) un neaprēķināju biezeņa daudzumu.
Nācās izdomāt kaut ko citu- sanāca neslikti.
Vajag:
kartupeļu biezeni- nu, teiksim, tādu bļodiņu, kā rīta pārslām
puskārbu pupiņu
1 olu
sauju diedzētu kviešu
rīvmaizi
zaļumus- lokus, pētersīļus, dilles- pa lielai saujai. Var arī timiāna lapiņas.
50 g tējas siera vai fetas vai mocarellas, sadrupināt (vai parasto puscieto-sagriezt sīki)
sāli-piparus
nedaudz eļļas cepšanai.
Gatavošana:
Blenderī samalt pupiņas, beigās pielikt kviešus, lai nedaudz arī sasmalcinātu. Pielikt olu, sieru, sakapātus zaļumus, sāli-piparus, pāris ĒK rīvmaizes. Izveidot plāceņus apviļāt rīvmaizē, cept līdz zeltainai krāsai. Ēst ar lapu salātiem, jogurtu, zaļumiem.

piektdiena, 2012. gada 27. aprīlis

turpinam ēst vitamīnus

par brokastīm uzrakstīju, tagad- vakariņas. Vidzemes tirgū nopērkamas mazas mangolda-gan zaļā, gan sarkanā- lapiņas. Aug zemē un pārdevēji nogriež acu priekšā. Vispirms liekas, ka dārgs- 12 lati/kg, taču tā ir tā pati cena, kas lielveikala iepakotajiem zaļumiem, kuri dzīvo savā aizsarglēvē jau kādu nedēļu ceļā no Itālijas. Zaļumi ir viegli un 50 gr man pietika 3 salātiem.
Vajag:
mangolda lapiņas
redīsi
diedzēti kvieši
citrona sula, pāris pilienu eļļas, sāls, pipari
Gatavošana: sajaukt.

trešdiena, 2012. gada 25. aprīlis

diedzēti kvieši ar jogurtu

protams, tā nav recepte- pat ne ideja. Taču blogā to ielikšu, lai atgādinātu visiem, ka pirms radīsies iespēja kompensēt pēc-ziemas avitaminozi ar dārzeņiem un augļiem, ir iespēja to izdarīt ilgi negaidot. Jau trešo nedēļu tās ir manas brokastis un ziniet- spēks vairojas. Turklāt tas arī ir ļoti garšīgi.
Manām brokastīm ir 3 sastāvdaļas:
- melleņu jogurts (es pērku "Balto bio" jo tas nav traki salds, taču meklēju alternatīvu bez želatīna. Nu, "Lakto" arī der, ja ir atlaide. Vai paštaisītais bez piedevām- tad var pielikt kādu karoti ievārījuma.)
-diedzēto kviešu pārslas- tādas kā rupjas klijas, tās var nopirkt bioveikalos vai Rimi pie diētiskajiem produktiem. Paciņa par 86 santīmiem pietiek pusotrai nedēļai.
-diedzēti kvieši.
Proporcijas-kā nu kuram garšo. Vajag visu sajaukt un atstāt uz 10 minūtēm. Vitamīnu bumba:)
Bērnam sausos kviešos nelieku, viņam negaršo, attiecīgi vairāk lieku svaigos diedzētos un kādu banānu vai ābolu.

otrdiena, 2012. gada 24. aprīlis

tomātu lēcas ar svaigo sieru

Uz darbu ņemamais ēdiens. Tātad- bez ķiplokiem un tāds, kas normāli garšo arī vēss.
Esmu jau inficējusi pāris kolēģus ar nevēlēšanos ēst ēdnīcā, taču man tas ir sasniedzis tādu stadiju, kad nedaru to nekādos apstākļos. Un maksāju par to nepieciešamību pārāk daudz plānot. Dažas nedēļas gan padodas labas- aizvakar iztaisīju milzumdaudz humusa un tagad visu nedēļu var ēst pitas ar humusu un kādus zaļumus. Vai arī šīs lēcas- gatavoju tās vairākas dienas no vietas (esmu pilnīgi vienaldzīga pret lielu daudzveidību darba dienās).
Vajag:
kārba konservētu smalcinātu tomātu bez mizas
sarkanās lēcas (daudzums atkarīgs no vēlamā biezuma)- aptuveni pusglāze
sāls, pipari, laura lapas, kaltēta paprika
sauja saldētu zirnīšu
1 ĒK eļļas
sauja drupināta tejas siera vai panīra vai mocarellas (man- neizdevies (izjucis) panīrs ar sēklām)
Gatavošana:
Uzkarsēt eļļu, minūti apcept laura lapas, pievienot tomātus ar visu sulu, sāli, piparus, papriku, zirnīšus. Uzvārīt, piebert lēcas, vārīt kamēr gatavas (minūtes 10). Pie nepieciešamības pieliet nedaudz ūdens (buljona, tomātu sulas). Sieru pievienot vai nu katlā (panīrs vai tējas, man liekas, īpaši nekusīs) vai arī šķīvī.
Iespaidi: ļoti ātri, viegli olbaltumiem bagāti un garššigi. Un svaigas laura lapas ir tik smaržīgas!

svētdiena, 2012. gada 22. aprīlis

Reičelas Alenas skones

nebeidzu jūsmot par šo grāmatu. It kā nav šausmīgi daudz recepšu un tās nav īpaši neparastas, taču katra ir tik veiksmīga, precīza un rezultāts- garšīgs.
Tātad, lapaspuse 124 un "saldie plāceņi" (šāds, lūk, produkts sanāk krievu tulkojumā:))- bet nu, protams, tās ir absolūti klasiskas skones. Komplektā paredzēts melleņu džēms, taču to es negatavoju un neaprakstīšu.
Vajag:
450 g miltu
20 g cepamā pulvera (es liku 1 RUF paciņu paredzētu 500 g miltu)
25 g pūdercukura
75 g sviesta
2 olas
200 ml piena
šķipsna sāls
Gatavošana:
Skoņu gatavošanas teorija
Uzkarsēt krāsni līdz 230 C.
Iesijāt miltus, sāli, cepam pulveri lielā traukā, pievienot pūdercukuru un apmaisīt. Ar rokām ierīvēt sviestu šajā maisījumā, lai izveidotos drupačas. Vidu iztaisīt iedobi. Citā traukā nedaudz sakult pienu ar olām. Atlikt malā 60 ml, pārējo savienot ar miltu maisījumu, mīcīt ar rokām, kamēr ir mīkla, nevis atsevišķi fragmenti- ilgāk nevajag.  Likt uz virsmas, pārkaisītas ar miltiem (mīkla var būt lipīga, tam tā jābūt). Maigi izveltnēt 2-5 cm biezumā (es taisu 3-4 cm), izgriezt ar glāzi apļus. Likt uz cepāmā papīra uz plāts, pārziest ar atlikto piena-olu maisījumu. Cept 7-10 minūtes līdz zeltaini-gaišbrūnai krāsai. Atdzesēt uz režga (nedaudz, skones jāēd siltas!). Ēst ar sviestu, svaigo sieru, džemu.
Iespaidi: ļoti laba recepte, skones arī sanāk daudz. Daļu es sasaldēju, kad izgriezu ar glāzi. Pēc tam bez atsaldēšanas lieku uz plāts un viss kā receptē. Rezultāts nemainās. Un sestdienas rītā tas ir izcili- pēc 15 minūtēm pēc pamošanās un bez jebkādām pūlēm ir siltas skones.
Kokosa piena skones bez olām un taukiem
Ļoti sulīgas ābolu skones
Vēl vienas izcilas un ļoti klasiskas slavena pavāra skones.

sestdiena, 2012. gada 21. aprīlis

zaļo zirnīšu pesto

Recepte no alina-who.livejournal.com
Vajag:
500 g atsaldētu saldēto zaļo zirnīšu
2 daiviņas ķiploka, saspiest
1 tase (240 ml (apjoms, ne svars!!) rīvēta parmezāna (man-Džiuga)
sāls, pipari
1/3 tases labas EV olīveļļas
Gatavošana:
Sablenderēt zirnīšus ar ķiplokiem, sieru, sāli, pipariem. Turpinot kult, pievienot eļļu.
Ēst ar grauzdētu maizi un čeriju pusītēm.
Komentāri: ļoti labs pesto, zirnīšu saldumu kompensē siers un ķiploki un sanāk skaisti zaļš un garšīgs papildinājums pie maizes un vīna. Mēs ēdām ar plāceņiem, ne ar tostiem. Taču tomātus neignorējiet- tie tiešām labi iet kopā.

piektdiena, 2012. gada 20. aprīlis

kartupeļu pica un salāti

Kādreiz kaut kā nelāgi izrāvu no Dienas ēdieniem Kaira kartupeļu picas recepti- atstāju sev tikai sastāvdaļu sarakstu. Turklāt tunča-dārzeņu pildījums man nebija vajadzīgs, taču bija uz tās lapas arī mīklas sastāvdaļas. Bez jebkāda gatavošanas apraksta, bet nu- viss sanāca. Neizslēdzu, starp citu, ka var neizmantot olu.
 
Vajag:
300 g vārītu kartupeļu
1 ola
50 g miltu (man- pilngraudu, parupji)
40 g kartupeļu miltu (nav ne jausmas- kas tie ir, aizstāju ar iepriekšminētajiem miltiem)
pipari, sāls
*vēl pieliku sauju sēkliņu
Gatavošana: rūpīgi sastampāt kartupeļus, pielikt visu pārējo kamēr blīva, pie rokām nelīpoša mīkla. Atstāt uz kādu pusstundu. Savelt bumbiņas, izvelntnēt picas pamatnes- ne pārāk plānas.
Likt 180 C uz 10 minūtēm tad virsū- pildījumu un līdz gatavībai.
Es gatavoju bērnam ar tomātu mērci un sieru, sev- ar papriku  un sieru, citā dienā- bērnam ar salami, sev- ar sēnēm. Gatavoju uzreizi daudz tāpēc vairākas pamatnes sasaldēju, pie vajadzības neatsaldējot pildījumu virsū- un krāsnī.
Un pie picas vēl pavasara salāti. Elementāri, ātri, svaigi.
Vajag:  salātu lapas, redīsi, tomāti-čeriji, Trikātas sniega bumbas, piparmētru un timiāna lapiņas sāls-pipari-eļļa.
Gatavošana: salātus saplucināt redzīsus sagriezt tomātus pārgriezt, Sniega bumbas salauzt, visu sajaukt.

svētdiena, 2012. gada 15. aprīlis

Miera iela un krišnaīti

Sen nespēju sakoncentrēties šim ierakstam, nu beidzot pienācis laiks. Šoreiz tādas nedaudz marģinālākas vietas, nekā bulkotavas un restorāni.
Vispirms- Miera iela. Kura lēni, bet nenovēršami attīstās un ļoti ceru, ka kādreiz kļūs par mazu Berlīnes filiāli mūsu pilsētā. Pašlaik gan tādi kā dīgsti, taču man, dzīvojot netālu un ejot pastaigāties uz veco kapu parku (kurš pašlaik ir zils no scillām), tie liekas iedvesmojoši.
Visas fotogrāfijas ierakstā- no Interneta.
18. "Taka", pašā Miera ielas sākumā, netālu no Brīvības. Taka ir visai dažāda divās savās izpausmēs. Pirmā ir pasākumi- visādas Muzeju, Baltās un citas naktis, kad tur ir ļoti laba mūzika, daudz cilvēku un liels troksnis, Otra- formāts, kurā tā interesē mani.Un šis formāts nav tik viennozīmīgi jauks. Jā- garšīgs, nedārgs dienas piedāvājums, laba mūzika, logi uz kluso Miera ielu. Nē- nemākulīgi stilīgā telpa, pārbāzta ar 90.gadu mēbelēm un lētiem sintētiskiem audumiem. Tā noteikti ir vakara, ne dienas, vieta.

19.  DAD cafe, Miera 17. Kvalitatīvāks piedāvājums, jo nav jāmeklē speciāls brīdis tā novērtēšanai. Dienā- kafejnīca ar labu interjēru, jaukām meitenēm pie letes, dienas kūkām (pašceptām un ļoti labām) un samērā plašu ēdienkarti. Protams, arī laba mūzika un skats uz Miera ielu. Vakarā- cilvēki, burzma, pasākumi.

20. Veģetārais restorāns Rāma, Barona ielā, krišnaītu centrā.
Mans šī pavasara absolūtais favorīts. Mūsu izpratnē tas nav restorāns, bet kafejnīca. Milzīga ēdienu daudzveidība- grūti iedomāties, kāda veida veģetārais ēdiens te nav pārstāvēts- turklāt ļoti garšīgs!, normālas cenas (lēts nav, taču viss ir svaigs un kvalitatīvs; rēķins ap 3 Ls), ļoti mierīga un draudzīga gaisotne. Nu, tās sievietes pie letes varētu būt draudzīgākas, taču tas ir vienīgais. Otrajā stāvā ir tik laba saulaina telpa virs Barona ielas. Un pie kases ir  vitrīna ar ļoooti lielu indiešu mazo saldumu izvēli. Sortiments nedaudz sarūk uz sestdienas pēcpusdienu.
Visiem, kurus kaitina indiešu mūzika un ēdiens, te protams, nav ko darīt.
UPD 07.2014. Rāma bez izmaiņām, fantastiski. Joprojām īgnas pārdevējas (vai vnk ļoti meditatīvas?), mierīgi un jauki apmeklētāji, nedaudz pārspīlētas cenas, apbrīnojami negaršīga biešu zupa un labs viss pārējais!

sestdiena, 2012. gada 14. aprīlis

mazi, ātri, saldi, apaļi

Pēdējā laikā kaut kā nebija enerģijas gatavot kaut ko darb- un laikietilpīgu. Un šie mazie saldumi izrādījās ideāls risinājums, kad vajag kaut kādu desertu (hm, tādi gadījumi, jāsaka, veido 95% manas dzīves:))
Pirmos novēroju savā mīļajā krišnaītu kafejnīcā Barona ielā, tur tos sauc "Lotoss" un mans bērns uzskata, ka tie ir pārpasaulīgi garšīgi. Pamēģināju atkārot mājās- precīzi tādi arī sanāk. Paldies krišnaītiem.
Vajag: iebiezināto pienu ar cukuru, kokosa skaidiņas, var arī riekstu ielikt vidū.
Gatavošana: pievienot skaidām pienu, kamēr mīkla blīva un pēc konsistences kā plastilīns. Savelt bumbas valrieksta lielumā, apviļāt skaidās.
Bet man ir citi favorīti.
Nespēju iedomāties, ka man varētu kaut kas vairāk garšot.
Vajag: vārītu iebiezināto pienu, samaltus cepumus, samaltus grauzdētus riekstus (var nelikt, bet ja liekat- valriekstus, grauzdētas mandeles, indijas).
Gatavošana: rūpīgi samīcīt kopā cepumus un kondensēto pienu, apviļāt cepumos.
Un tad sarežģītāki, jo izejvielas neikdienišķas.
Vajag: marcipāna masu, rumā mērcētus augļus, maltus riekstus apviļāšanai.
Gatavošana: savelt bumbas no marcipāna un augļiem (proporcijas jūsu ziņā, man garšo daudz augļu), apviļāt riekstos.  

piektdiena, 2012. gada 13. aprīlis

kartupeļu plācenīši ar svaigo sieru

Kartupeļu plāceņu recepte ir no Dienas ēdieniem, atkal J.Kaira recepte. Atstāstīšu to saviem vārdiem.
Vajag:
400 g kartupeļu
50 g sviesta (Kairam-margarīns, jau kādreiz brīnījos par viņa tieksmi lietot šo produktu visur, kur var)
75 g miltu
2 ĒK piena
timiāns sāls (var arī ķimenes, citas garšvielas- es cepu ar kaltētu timiānu zaataru*, ķimenēm)
Trikātas brušetas siera bumbiņas (mans pienesums)
*zaatars ir ļoti populāra T.Austrumu garšviela- patīkama un smaržīga, nopērkama Asara ielas garšvielu veikalā, 1.30 Ls)
Gatavošana: kartupeļus izvārīt ar sāli, iztaisīt biezeni ar pienu un 35 g sviesta. Pielikt miltus, mīcīt, kamēr formējama mīkla. Savelt rullī, sadalīt 6daļās, apkaisīt ar miltiem, savelt bumbiņas, saplacināt (1cm) uz paplātes ar cepamo papīru.
Atlikušo sviestu salikt uz plāceņiem, pārkaisīt ar garšaugiem, cept 200 C apmēram 35 minūtes.
Iespaidi: ļoti ātri un ideāls veids utilizēt pāri palikušo biezeni. Garoza stingra, iekšā mitri- man ļoti garšoja. Es papildināju tos ar svaigā siera bumbiņām un sanāca nu pavisam neikdienišķi- kā kūkas.

sestdiena, 2012. gada 7. aprīlis

bulgura-pākšaugu salāti ar svaigo sieru

Vieni no maniem vismīļākajiem salātiem ir tādi, kuros ir gan putraimi, gan pākšaugi. Šie salāti ir ļoti funkcionāli ikdienā, jo tās ir pusdienas (vai vakariņas), taču konkrēti šie sanāca tik veiksmīgi, ka atkārtošu tos pēc pāris dienām svētku galdā.
Skaidrojums ir vienkāršs- labs līdzsvars starp neitrālām garšām (vairākumu) un pikantām.
Un arī struktūra tāda sarežģīta sanāca- tas man ļoti patika.
Vajag:
0.5 gl bulgura
6 tomātiņi-čeriji, pārgriezti uz pusēm
0.5 gl konservētu lēcu (vai vārītu turku zirņu)
0.3 gl diedzētu mung pupiņu
0.5 maza sarkanā sīpola, sagriezt smalkos pusgredzenos
4-5 Trikātas siera bumbiņas ar papriku
0.3 svaigas vai grilētas paprikas
pāris TK citrona sulas, pāris ĒK eļļas, sāls, pipari,
zaļumi no puszariņa rozmarīna; 8-10 lapiņas piparmētru

Gatavošana: Izvārīt bulguru līdz gatavībai, noskalot-notecināt (ja vēlaties siltus salātus- var neskalot vai skalot ar karstu ūdeni), sajaukt ar visu pārējo.