trešdiena, 2010. gada 10. februāris

Rudzu maize

Avots- Selena, www.cookschool.ru
Vajag:
Ieraugam
1 gl rudzu miltu (110 gr) *izmantoju bīdelētos, ekoloģiskos
3 TK sausā kvasa* (neko tamlīdzīgu Rīgā neesmu redzējusi, taču man ir sausais rudzu iesals- attiecīgu daudzumu izmantoju. Par iespēju izmantot iesala sīrupu uzzināšu)
1 gl ūdens
1 TK sausā rauga
Sajaukt sastāvdaļas, dziļā traukā, apsegt ar vāku, atstāt rūgšanai siltā vietā ne mazāk kā uz 12 stundām.
Mīkla
1 gl rudzu miltu (110 gr)
1.5 gl kviešu miltu (200 gr)
1/2 gl ūdens
1 ĒK medus
2 TK sāls
2 ĒK eļļas
1/2 gl kliju (40 gr)
1 TK sausā rauga
ķimenes, koriandra sēklas, 1 TK (*es liku pa 1 TK no abiem un vēl kādas 3 ĒK linsēklu)
Gatavošana :Uz sausas pannas nedaudz apcept garšvielas un sēkliņas. Pie gatavā ierauga pievienot siltā ūdenī izšķīdinātu medu un raugu. Tad- abus miltus, sāli, klijas. Samīcīt mīklu, beigās pievienot eļļu, garšvielas. Mīkla labi ļaujas mīcīšanai, īpaši pie rokām nelīp. Pat ja nedaudz līp- nevajag vairs miltus. Mīcīt, kamēr kļūst zīdaināka un gandrīz nelīp pie rokām. Ieeļļotā traukā līkt mīklu, pārklāt ar plēvi un ļaut rūgt kādu stundu. Tad nedaudz apmīcīt un izveidot klaipu. Atstāt vēl uz 30-40 minūtēm. Cepeškrāsni uzkarsēt līdz 240 C. Karstā cepeškrāsnī likt maizi, pirms likšanas apslacīt krāsni ar ūdeni (*man šis posms nav īpaši reāls, jo mazai elektriskai krāsniņai visur sildelementi- baidos trāpīt). Cept augstā temperatūrā 10 minūtes, tad samazināt t līdz 210-220 grādiem un cept vēl 350-35 minūtes. Atdzesēt uz restes.
Rudzu maizi nevajadzētu ēst pirms pilnīgas atdzesēšanas.
Iespaidi: fantastika. Kad cepu visādas gaišās maizes, mani neatstāj brīnuma sajūta, bet rudzu maizes elementāra tapšana Čaka ielas dzīvoklī mani nopietni saviļņoja)). Ļoti garšīga, nekāda skābuma, izcila smarža.