otrdiena, 2010. gada 5. oktobris

ķirbja biezenis un zupa

ja kas, vēl pirms gada biju pilnīgi vienaldzīga pret ķirbi:) Ēdu to pāris reizes pa rudeni un prātā nenāca kaut ko no tā gatavot. Tagad, liekas, pārtieku tikai no ķirbja un mafiniem:) Turklāt no tā visi ēdieni sanāk tik skaisti. Tāpēc šodien pavisam elementāras lietas- vienkārši lai ir:)
Ķirbja biezenis
Nezinu, kāda varētu būt vajadzība to lietot kā patstāvīgu ēdienu, taču tas ir ļoti noderīgs zupām, sacepumiem, cepumiem, maizei, mafiniem, keksiem un laikam jau vēl kaut kam.
Gatavot to var dažādi- cept milzīgus gabalus krāsnī ar vai bez folijas un tad izgrebt, gatavot tvaicējamā ierīcē, sautēt un tad samalt un t.t. Var arī rīvēt svaigu. Es nomizoju un iztīru no sēklām ķirbi, tad ņemu pannu (nu, protams, ar rokturi, kuram nekaitēs cepšana krāsnī) ar cieši pieguļošu vāku, nedaudz ieziežu ar vīnogu kauliņu eļļu, lieku pilnu ar apmēram 2 cm biezām ķirbja šķēlēm, nedaudz pārleju ar eļļu, lieku vāku virsū un cepu krāsnī 180 C ap 40 minūtēm (atkarībā no šķirnes). Tad atdzesēju un samaļu ar rokas blenderi. Viss. Tad safasēju pa glāzei kārbiņās un ielieku saldētavā.
Ķirbja zupa ar salviju

Vajag:
800 gr ķirbja (nomizotā gabala svars, bez sēklām)
2 sīpoli, nomizot, sagriezt 4-5 daļās
4 daiviņas ķiploka, nomizot, saspiest
4-5 salvijas lapiņas
maltā saldā un asā paprika, sāls
1 gl karsta ūdens vai dārzeņu buljona
2 ĒK eļļas
100 g maskarpones vai svaigā siera
Gatavošana:
Katlā ar biezu dibenu uzkarsēt eļļu, likt sīpolu, ķiploku, papriku un uz lēnas uguns sautēt kādas 10 minūtes. Pielikt ķirbi, salviju, apmaisīt. Sautēt vēl 5 minūtes. Pieliet ūdeni, vārīt, kamēr ķirbis mīksts. Pielikt maskarponi, uzvārīt, noņemt no uguns. Nedaudz atdzesēt, samalt ar rokas blenderi. Rotāt ar salvijas lapiņām.
Komentāri: var izmantot arī kaltētu salviju, tad zupai jāpieliek 0,5 TK.