ceturtdiena, 2012. gada 5. janvāris

veselīgie ķirbju biskotti

Ilgi domāju- vai latviski  biskotti jāraksta ar diviem t? Nu, ja nē, pasakiet.
Biskotti ir itāļu cepumi, kurus var atšķirt pēc formas un divkāršās cepšanas jebkurā receptē. Citādā ziņā variācijas ir ļoti dažādas.
Šī ir no bloga mama-ganoush.livejournal.com, tur vēl ir daudz interesanta.
Mani ieinteresēja ar ķirbja biezeņa UN rupjo miltu izmantošanu. Nevīlos, noderīga recepte.
Vajag:
2/3 gl ķirbja biezeņa
450 g miltu (350 g rupjo kviešu un 100 g kukurūzas)
2 TK cepamā pulvera

1 TK sodas (strīķētas) un 0.5 TK sāls
5 kardamona kapsulu sēklas, saberzt*
1/3 TK anīsa sēklu, saberzt*
1 citrona rīvēta miza un sula
130 g brūnā cukura
3 mazas olas
80 ml eļļas (autorei-kukurūzas, man-vīnogu)
2/3 gl sasmalcinātu žāvēto aprikožu
2/3 gl sasmalcinātu riekstu
*var citas garšvielas- kanēli, krustnagliņas, muskatriesktu, muskatziedu,...
Gatavošana:

Uzkarsēt krāsni līdz 180 C.
Sajaukt miltus ar sodu, sāli, cepamo pulveri un garšvielām. 
Atsevišķi sakult olas ar cukuru, tad pievienot eļļu, rīvētu mizu, biezeni, citrona sulu. 
Sajaukt abus maisījumus, pievienot aprikozes un riekstus. Izvedot divas lielas desas, likt uz paplātes ar papīru, nedaudz pieplacināt. Cept 20 minūtes, izņemt no krāsns, ar ļoti asu nazi sagriezt nedaudz slīpi, salikt guļus, cept vēl 20 minūtes vai nedaudz ilgāk. 
Iespaidi: cepumi tikai no rupjiem miltiem, protams, ir samērā rupji arī pēc struktūras, taču par mīnusu es to nesauktu. Bērnam ļoti garšoja, cepumu sanāca dramatiski daudz, tāpēc nedēļu nebija problēmu ar līdzi ņemamo uz skolu. 
Ņemiet vērā, ka vajadzīga liela paplāte- pēc tam, pēc sagriežanas.