Nopirku svētdien jauno Dienas ēdienžurnālu, izlasīju- interesants. Žēl, protams, ka nav un laikam nebūs bieza skaista žurnāla- man nepatīk šis Ievas virtuves formāts un kvalitāte, taču tās ir detaļas. Kopumā gaumīgs, daudzveidīgs un aizraujošs ar cilvēkfaktoru. Rītiņa dažas no 13 atbildēm deva mums tēmas svētdienas svētku sarunām. Teļa dziedzeri. Un vispār. Citi aptaujātie arī labi. Tās austeres šampānieša mērcē- bija vai nebija joks?
Tad Signis uzrakstīja savas atbildes. Es arī gribēju, bet kautrējos. Taču tad sapratu, ka šīs atbildes būs daudzos ēdienblogos- flešmobs:), un vēl saņēmu pamudinājumu.
Tātad.
1. Nosauciet trīs produktus, kas vienmēr ir jūsu mājās!Maize, siers, tēja.
2. Jūsu mīļākais restorāns?Šis jautājums man sagādāja visvairāk rūpju. Nezinu, nav. Katrs, kurā es nonāku, jūtos labi un ēdu garšīgi ir mans mīļākais konkrētajā dienā. Dažos atgriežos vēl, dažos gribētu atgriezties, taču tā, lai vēl un vēl- nav. Pēdējos gados arī maz eju uz restorāniem.
3. Dzēriens, ko visbiežāk izvēlaties?Tēja. Ne melna un ne zaļa. Augļu, garšvielu, baltā.
4. Maltīte, kas visvairāk palikusi prātā?Kādreiz es daudzus gadus dzīvoju nabadzīgi. Kaut kādi hipiji, stopošana, vīns pa 35 santīmiem (!) un tml. Biju pāris reizes bijusi kafejnīcā “Doms”, par restorānu pastāvēšanu tikai nojautu, tie atradās ārpus manas orbitas. Un tad draudzene mani 17 gadu dzimšanas dienā aizveda uz toreiz tikko atvērušos restorānu “Lido” Lāčplēša ielā (nejaukt ar ēstuvēm, kas pastāv līdz šim). Es neatceros konkrēti- ko tur ēdu, taču pa vienu sekundi varu atsaukt atmiņā smaržu, viesmīļa seju un sajūtas. Tas bija brīnums un kultūršoks.
5. Vissliktākā ēdienreize, kāda jums jebkad bijusi?Polijā pusaudža gados mani cienāja ar nacionālo zupu fļaki. Ceru, ka šo ārprāta etalonu nepārspēs vairs nekad nekas.
6. Ko jūs gatavotu, ja šī ēdienreize būtu jūsu pirmais randiņš?Man ļoti patīk gatavot ēst, ļoti. Taču manas iztēles nepietiek, lai iedomātos kontekstu, kurā es pirmajā randiņa jebko gatavotu. Man pirms senu draugu ciemos nākšanas rokas trīc no uztraukuma, bet te randiņš! Vārdu sakot- tējas ievārīšana (vīna atdzesēšana, kafijas samalšana) varētu būt mans kulinārais pienesums.
7. Kuram slavenam cilvēkam jūs gribētu pagatavot maltīti?Un arī par šo jautājumu es domāju no paša rīta. Ēdiena gatavošana kā iespēja kādu satikt vai kā iespēja kādam izteikt pateicību/iepriecināt? Pirmajā gadījumā tas būtu Dalailama.
8. Pavārgrāmata, kas atstājusi uz jums vislielāko iespaidu?Pagaidām nav, jo es brīvi nelasu angliski. Tulkotās man ir patikušas daudzas, taču par iespaidu es to nesauktu. Ir daži interneta resursi, kas mainījuši manus priekšstatus par ēdienu un ēšanu.
9. Ko jūs vēlētos ēst pēdējās vakariņās?Varbūt apēstu 5 smalkmaizītes, ko neesmu atļāvusies jau gadiem. Un vēl es gribētu biezpiena sieriņu “Mazulis” precīzi ar to garšu, kas bija pirms 20 gadiem.
10. Kurš no bērnības ēdieniem visvairāk palicis prātā?Nez, vai varētu atkal par to sieriņu? Taču man ir vēl viena atmiņa. Kādreiz es nopirku gastronomā karstu baltmaizes bulku pa 3 kapeikām un limonādes „Baikāls“ pudeli. Šī kombinācija ilgus gadus bija manu kulināro iespaidu virsotnē.
11. Visdīvainākais ēdiens, ko jebkad esat ēdis?Bērnībā es uzskatīju, ka ir šāda delikatese: baltmaizes šķēle jāsamitrina zem krāna, tad jāapber ar cukuru un jāēd. Pašlaik man liekas, ka tas ir samērā dīvains ēdiens. Man nav izredžu, es principā neēdu neko dīvainu, pārāk švaki nervi. Pat varžu kājas nespēju pagaršot.
12. Veģetārisms – laba doma vai traka ideja?Mani uztrauc fanātiķi un liekas sveši pakārtot dzīvi ēšanas sistēmas izkopšanai. Tas par galējībām. Visādā citādā ziņā man ir pilnīgi vienalga. Domāju, ka man būtu vieglāk sadzīvot ar vegānu, nevis konceptuālu gaļēdaju.
13. Kas ir labākā/sliktākā lieta latviešu virtuvē?Es nezinu, kas ir domāts ar latviešu virtuvi. Ja runa ir par nacionālo ēdienu- zirņiem, sklandu raušiem, skābputrām- man nav nekas īpašs sakāms- visu ziemeļu tautu virtuves ir līdzīgas un līdzīgā veidā simpātiskas. Ja runa ir par to, kā ēd vidusmēra latvietis- arī nejūtos kompetenta sociālajos pētījumos. Daudzi cilvēki man apkārt ēd garlaicīgi, vienveidīgi un neveselīgi, taču to dara daudz kur. Majonēzes masas jau nav lokāla parādība, kā arī fāstfūds.