pirmdiena, 2010. gada 5. aprīlis

Lieldienu dāvanas cepumi

Var konkurēt ar lazdu riekstu cepumiem vienkāršībā un sastāvdaļu skaitā. Tur, liekas, bija trīs, te- pavisam nedaudz vairāk. Tādi cepumi- grūti iedomāties, ka mājās nebūtu visa to pagatavošanai. Nu, vienīgi pūdercukurs, bet to jau arī var iztaisīt. Rezultāts- ļoti dekoratīvs. Tādam kustību minimumam- skaistākie cepumi, ko esmu cepusi. Recepte- chadeyka.livejournal

Šokolādes cepumi

Vajag:
1 ola
3 ĒK cukura (75 g)
50 g šokolādes, 20 g sviesta
3 ĒK miltu (ar kaudzi, 100 g)
pāris TK pūdercukura
Gatavošana:
Izkausēt šokolādi kopā ar sviestu (ūdens peldē). Saputot olu ar cukuru. Pievienot siltu šokolādi. Akurāti un rūpīgi pamazām pievienot miltus. Mīklu ņemt ar tējkaroti, piepalīdzot sev ar vēl vienu tējkaroti, likt šķīvī iebērtā pūdercukurā. Apviļāt, izveidot kaut ko līdzīgu bumbiņām. Likt uz paplātes ar cepamo papīru. Cept 180 C 15-20 minūtes.

Rupjo kviešu miltu maize

Pēc skatītāju lūgumiem:)
Vajag:
200 gr kviešu miltu (apmēram 1,5 glāze, varbūt nedaudz mazāk)
200 gr rupjo kviešu miltu
20 g svaigā rauga
250 ml remdena ūdens
10 g medus (1 TK)
15 g sāls (nedaudz vairāk par TK)
50 g sēkliņu maisījuma (man- ķirbijs, linsēklas, saulespuķe, griķi, sezams)
Gatavošana: izsījāt kviešu miltus, iztaisīt iedobi, ielikt tajā medu un iedrupināt raugu. Pievienot nedaudz ūdens no sagatavotās ūdens glāzes. Sākt maisīt, pievienojot visu ūdeni, rupjos miltus un sēkliņas. Mīklai jābūt mīkstai, kompaktai. Tad, kad pārstās pielipt pie rokām, pārtraukt miltu pievienošanu. Mīcīšanas beigās pielikt sāli. Mīcīt dažas minūtes, pārziest ar eļļu un atstāt uz pusstundu. Pēc pusstundas izveidot klaipiņu, ar asu nazi iegriezt starus. Pārziest ar sakultu olu (var arī pienu vai krējumu), pārkaisīt ar kaut kādām sēkliņām. Likt un paplātes, atstāt uz stundu.
Sasildīt krāsni līdz 220 C. Likt tajā maizi. Pēc minūtēm 15 samazināt līdz 200 C un pārlikt maizi no paplātes uz restes, lai izveidotos kraukšķīga apakšējā maliņa. Cept vēl kādas 20 minūtes. Atdzesēt uz restes.
Iespaidi: ļoti laba izkdienas maize, blīva un labi der visiem mērķiem:)