Jā-jā, tā ir tā gaļa, par kuru brīdināju.
Domāju, ka es neatvainošos katru reizi, ka receptes ir triviālas vai visiem zināmas, jo tās nekad nav visiem zināmas un izbrīns, kuru izsauca draudzenei manā mājā ēstais borščs ar pupiņām, ir pierādījums:). Kā arī tas, ka es nezinu, ka vāra vistas buljonu.
Nedomāju, ka drīz gatavošu kaut ko īpašu ar gaļu, jo agrāk es vispār to praktiski negatavoju, man katrs piegājiens ir īpašs:)
Bet ir viens izņēmums.
Tefteļi.
Vienīgais gaļas ēdiens ārpus mednieku desiņām, kuru gadiem ēda mans bērns. Un nebūt ne tāpēc, ka netika ne pie kā cita.
Esmu tos gatavojusi.... es nezinu, cik. Katru reizi, kad man sāka likties, ka augošam organismam jāēd gaļa, es nolemti skatījos- rīsi ir? sīpoli ir? nu tad jāiet pēc maltās gaļas (nešaubieties ne sekundi- ņemot vērā, ka man nav gaļas maļamās mašīnas, malto gaļu es pērku tikai vienā vietā un tas prasa speciālu loģistikas plānošanu))
Un galvenais- pati es nekad neēdu tefteļus. Negaršoja, apnika, biju vienaldzīga pret gaļu.
Garš ievads:)
Vienvārdsakot, viss tas ir par to, ka mājās izbeidzās eļļa, uz veikalu bija iet slinkums, pagatavoju tvaicētājā, superēdiens, tagad man garšo tefteļi, hurrā, biedri!
Vajag (lielam daudzumam, no kura vienmēr pusi sasaldēju gatavas "mīklas" stadijā):
pa 450-500 g liellopa un cūkas maltās gaļas
2 paciņas rīsu (šoreiz-brūnie), izvārīt
2 lieli sīpoli, sagriezt sīki
2-3 daiviņas ķiploku, izspiest ar ķiploku spiedi
1 ola
dilles, pētersīli... nu, pa 2-3 ĒK kapātu
sals, pipari, liela šķipsna oregano
Gatavošana:
Visu ļoti rūpīgi un centīgi sajaukt. Neslinkojiet, izmīciet, lai ļoti viendabīga, blīva masa.
Tad jāpajautā bērnam- kāda izmēra šoreiz un jāsaveļ bumbas vai bumbiņas. Konkrēti šīs bija kā galda tenisa bumbiņas. Un tad vai nu gatavot- katlā ieliet ūdeni, iemest tajā pāris laura lapu, ielikt tefteļus tvaicēšanas ierīcē 1 slānī un gatavot 30 minūtes no brīža, kad sāks vārīties (man nācās vidū nedaudz pieliet ūdeni)- vai nu sakārtot uz cepamā papīra un sasaldēt.
Iespaidi: ļoti laba ir tvaicēšana tefteļiem- maigi un garšīgi. Lieki teikt, ka arī daudz veselīgāk.
Komentāri: ak jā, līdz šim es tos apcepu 5-7 minūtes nelielā eļļas daudzumā un tad sautēju nelielā ūdens daudzumā.