piektdiena, 2015. gada 15. maijs

kukurūzas maize (bez glutēna)

Tātad, nodzīvota pirmā nedēļa eksperimentā "bez glutēna". Daudz organizatorisku novērojumu, pilsēta pēkšņi kļuva ne tik pazīstama:). Daži veikali izrādījās interesantāki nekā man likās, dažas kafejnīcas lika galīgi vilties- protams.
Kā jau varēja sagaidīt, galvenais, kas mani nodarbināja- dzīve bez maizes. Jo maize ir manas ēdienkartes pamats un atteikties no tās es būtu gatava tikai ļoti nopietnu iemeslu dēļ. Es domāju-pavisam atteikties, arī no bezglutēna variācijām. To arī nevajag.
Gatavo-iepakoto pagaidām neesmu pagaršojusi, bezglutēna jomā nesakritība starp bio- un veselīgo ir īpaši iespaidīga. Jo panākt struktūru un uzglabāšanu produktiem nākas ar īpaši mistiskām piedevām. 
Tātad- jādara tas, ko neesmu pastāvīgi darījusi kādus pāris gadus- ikdienā jācep maize. Turklāt pilnīgi nezināma.
Un pirmā bija šī kukurūzas maize. Atradu tīmeklī, kaut kādā pamestā blogā
Vajag:
3/4 gl kukurūzas miltu
3/4 gl polentas
1/4 gl rīsu miltu
1 gl piena
3 ĒK olīveļļas
0,5 TK sāls
3 TK cepamā pulvera (bez kalna)
2 olas
Gatavošana:š
Cepeškrāsns 200 C.
Sajaukt sausos ar sausajiem, slapjos ar slapjajiem, sajaukt kopā abus maisījumus, likt kārtīgi iesviestotā un ar kuk.miltiem pārkaisītā keksa formā.
Cept kādas 20 minūtes, gatavību pārbaudīt ar koka irbulīti.
Komentāri:
Cepu ilgāk, kādas 35 minūtes. Pieliku arī sauju sēkliņu maisījuma.
Iespaidi: nu, kā jau var redzēt pēc sastāvdaļām un procesa, tā nav maize, tas ir ļoti liess kekss. Kad atdziest, ir normāla struktūra, var griezt samērā plānās šķēlēs. Diezgan sausa, jāliek virsū kaut kas slapjš:)). Garšīga, nav pliekana, nav ne vainas! Ilgāk par 3 dienām nevajadzētu uzglabāt, garša cieš.

Nevaru arī noturēties un neparādīt vienīgo veidu, kā šo maizi ēd mans konservatīvais dēls (viņam tas nav jādara, vnk vienu rītu beidzās viņa maize).
Nutella-banāns-kanēlis. Ļoti garšīgi!

vistas fileja uz iesma

Vienkāršs veids kā padarīt vistas fileju izteiksmīgāku (arī dekoratīvu un ērtu. Un uz darbu ņemamu).
Vajag:
vistas fileja (man- kādi 800 g)
1/3 glāzes apelsīna sulas bez cukura (var arī no pakas)
1/3 TK malta ingvera
1/3 TK čili pulvera
svaigi malti pipari
Gatavošana:
Fileju sagriezt mazos gabaliņos, sajaukt ar visām citām sastāvdaļām, apmaisīt, ielikt traukā ar vāku un atstāt uz kādu stundu. Vai arī uz nakti ledusskapī. Tad savērt uz koka iesmiem un cept minimālā daudzumā eļļas pannā uz mazas uguns. Var arī cepeškrāsnī- vispirms pārklāt ar foliju vai vāku, pēdējās 5 minūtēs noņemt.

Kabačus arī cepu uz mazas uguns gandrīz bez eļļas, bet ar pipariem un pārkaisu ar saulespuķu sēkliņām.