pirmdiena, 2012. gada 10. septembris

pēdējo gaileņu diskrētais šarms

Apbrīnojami- es personīgi pazīstu divus cilvēkus, kuri ir visai augstprātīgi attiecībā uz gailenēm un par sēnēm tās neuzskata!:))
Es nu gan pie tādiem nepiederu, ak, nē.
Es tās lasu (skaistos saulainos mežos, kur jau tās parasti aug), es tās cepu, vāru un saldēju ziemai. Tik spilgtas sēnes, turklāt nekad ne tārpainas- nu ideāli taču!
Kaut gan man visas patīk lasīt un ēst:)
Vispirms- nu elementārais.
Vienkārši tas bija tik garšīgi, ka nevaru neuzrakstīt.
Sautētas gailenes ar kartupeļiem
Vajag:
mazas gailenes, nomazgāt-notīrīt
mizoti kartupeli
sīpols, sakapāt
laura lapa
nedaudz krējuma
Gatavošana:
Katlā uzkarsēt pavisam nedaudz eļļas (ĒK), uz mazas uguns nedaudz apcept sīpolu (kamēr sāk kļūt caurspīdīgs), pielikt sēnes, apcept vēl pāris minūtes, pielikt laura lapu, uz pusēm pārgrieztus kartupeļus, sāli. Pieliet nedaudz ūdens (ap 1/3 gl), uzlikt vāku un sautēt uz mazas uguns, kamēr kartupeļi gatavi. Laiku pa laikam uzmetiet skatienu- vai netrūkst šķidruma. Beigās var pielikt krējumu.
Dārzeņu-gaileņu zupa

Mana bērna favorīte šoruden.
Vajag (2 l katlam):
3 lieli burkāni, nomizot, sarīvēt u korejiešu rīves
3-4 kartupeļi, nomizot, sagriezt kubiņos
1 liels sīpols, sakapāt
2-3 daiviņas ķiploka, sakapāt
glāze gaileņu, nomazgāt (ja lielas- sagriezt)
2/3 gl saldētu cūku pupu (var arī zirnīšu)
sāls, pipari, dilles, laura lapa
1 ĒK eļļas
Gatavošana:
Katlā uz lēnas uguns uzkarsēt eļļu, likt sīpolus un ķiplokus un laura lapu, apsautēt dažas minūtes.Likt burkānus, apmaisīt, sautēt minūti. Pieliet litru karsta ūdens vai dārzeņu buljona. Vārīt kādas 10 minūtes. Likt kartupeļus, pupas, gailenes, vārīt kamēr kartupeļi gatavi (5-6 minūtes). Pielikt sāli, piparus, dilles.