svētdiena, 2011. gada 13. marts

2/5 un 2/5

Manas marta apņemšanās ir kā radītas viena otrai- maize un zaļie salāti. Šodien- abi.
Ātrā burkānu-valriekstu maize/ Quick carrot&walnut bread (2/5)
Recepte no http://www.bbcgoodfood.com/
Vajag:
350 g kviešu miltu
150 pilngraudu miltu
1 TK sāls
2 strīķētas TK sodas (labāk vienu aizstāt ar cepamo pulveri, savādāk būs stipra sodas smarža)
150 g nomizotu un sarīvētu burkānu (aptuveni 3 vidēji burkāni pirms mizošanas)
sauja valriekstu, apcept  (mana pilna sauja ir 80 g)
300 ml grieķu jogurta ar pazeminātu tauku saturu (nu, manuprāt, grieķu jogurts ir labs galvenkārt ar savu tauku saturu, tāpēc mierīgi aizstāju ar Aiviekstes jogurtu bez piedevām)
apmēram 125 ml piena (varbūt nedaudz mazāk)
Gatavošana:
Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 210 C.
Sajaukt miltus, sāli un sodu, tad imaisīt burkānus, riekstus un jogurtu, pamazām pieliet pienu. Mīkla būs neviendabīga, to noteikti nevajag mīcīt ilgi. Mīkla būs mīksta, varbūt nedaudz lipīga un pēc izskata tāda... grumbuļaina.
Izveidot karašu, likt uz plāts ar cepamo papīru, cept aptuveni 30 minūtes, kamēr piesitot pie apakšas "tukša"skaņa. Karstai var uzlikt nedaudz sviesta, lai iesūcas. Atdzesēt minūtes 15 zem dvieļa, lai garoza kļūst mūkstāka un tad var ēst.
Komentāri: izcila maize, ļoti laba pēc struktūras un garšas. Es neaizstāju sodu un tā bija mana kļūda, taču dīvainā kārtā pašai maizei sodas smarža ir, bet ēdot- vairs nav. Bet nu vienalga nākamo (parīt:)) cepšu ar pusi cepamā pulvera.
Noteikti vajag rupjos miltus un noteikti vajag valriekstus. Burkānus var aizstāt ar ķirbi, protams.
Tā, tagad pie salātiem.
Spinātu-cigoriņu salāti ar mārrutkiem un granātābolu
Vakar gāju caur Centrāltirgu un ieraudzīju, ka tur ir fantastiska granātābolu pārpilnība- milzīgi Azerbaidžānas granātābolu kalni- izcili skaisti un garšīgi. Dārgi, protams, bet nu vienu var, turklāt man gan ļoti garšo, gan arī uzskatu tos par ārpus konkurences noderīgiem pavasara vārgajam organismam:) Turklāt pārdevējas bez ierunas atver jebkuru izvēlēto un nav riska nopirkt bojātu.
Vajag:
liela sauja mazu spinātu lapu
dažas cigoriņu lapas, saplēst
1 TK mārrutku
eļļa (olīvu vai vīnogu kauliņu), sāls
sauja granātābolu sēklu
Gatavošana: visu sajaukt.