piektdiena, 2011. gada 12. augusts

kuskuss un bumbieri

Vērojot vasarnīcā draudzenes ēšanas paradumus konstatēju, ka esmu nepelnīti aizmirsusi kuskusu- ārpus receptēm un austrumu virtuves. Tāpat- kā jebkurus citus putraimus, bez lielas pompas. Neesmu liela fane, man vairak garšo makaroni, taču pārmaiņas pēc.
Kuskuss ar dārzeņiem
Vajag:
visas sastāvdaļas variablas, proporcijas arī
kuskuss, pagatavot pēc instrukcijas (var nevārīt, vnk apliet ar verdošu ūdeni un atstāt uz laiku zem vāka)
gurķi, tomāti, pētersīļi, sīpoli, olīvas, paprika, garšaugi, pipari, sāls- sakapāt un sagriezt
Gatavošana: visu sajaukt.
Komentāri: ļoti ātri, viegli, garšīgi.

Un tad vēl man no laukiem kolēģe atveda kulīti bumbieru. Tādu mazu, cietu, sausu, ar graudainu vidus daļu:). Taču ja arī ir viena lieta, kura man riebjas, tad tā ir nebojāta ēdiena izmešana. Tādēļ šādas opcijas nebija, nācās utilizēt. Un nekas, labs rezultāts sanāca.
Bumbieru pīrāgs
Vajag:
2 pilnas glāzes nomizotu un sagrieztu mazos gabaliņos bumbieru (manā gadījumā tie bija kādi 40 bumbieri, normāli būtu kādi 4:))
puscitrona sula un sarīvēta miza
3/4 gl miltu
1 stīķēta TK cepamā pulvera
3/4 gl cukura
2 olas
Gatavošana (ja bumberi ir garšīgi un sulīgi):
Bumbierus nomizot, sagriezt, sajaut ar citrona mizu un sulu.
Saberzt cukuru ar olām, pievienot miltus ar cepamo pulveri, samaisit. Pievienot bumbierus, likt iesviestotā veidnē (20 cm diametrā), cept ap 25 minūtēm aptuveni 190 C.
Gatavošana (ja bumberi ir apšaubāmi un neēdami):
Iepriekš nomizot un iztīrīt bumbierus, izgriezt graudaino serdi un tml. Pannā izkausēt 1 ĒK brūnā cukura ar piciņu sviesta, pievienot bumbierus ar citrona sulu un mizu. Apcept kamēr gandrīz mīksti- 7-8 minūtes, kādu laiku atdzesēt. Tālāk kā iepriekš rakstīts.
Komentāri: man garšoja karamelizēti bumbieri, noteikti tos izmantošu vēl. Karamelizāija pārvēta neēdamu produktu par garšīgu- brīnums:)) Un arī pīrāgs ar karamelizētiem bumbieriem sanāca iztieiksmīgāks.