piektdiena, 2013. gada 25. janvāris

Feisbuka pusdienas

pati pēdējā funkcija, kurai kalpo Facebook manā dzīvē, ir nodrošināt jaunus kulināriespaidus. Taču pilnīgi negaidītā veidā viena mana paziņa nopublicēja pāris receptes, kurām man noteikti bija jāpievērš uzmanība. Rezultātā šo zupu esmu vārījusi reizes 12 pēdējo 2 mēnesu laikā ("mammu, atceries, tu kādreiz arī biešu zupu vārīji..."), mafini ir ļoti labi ar to, ka ārkārtīgi variabli. Un abas receptes ir zibenīgi ātras.
Siera-puravu zupa
Vajag (2 l katliņam):
2 puravus
3 lielus burkānus
3 kartupeļus (var nelikt, ja nelietojiet)
1 kārbiņa "Dzintara" siera
sals, pipari
2 ĒK olīveļļas
Gatavošana:
Sarīvēt burkānus uz korejiešu rīves. Purava balto daļu un 1/3 zaļās sagriezt gareniski uz pusēm un tad plānos pusgredzenos*. Kartupeļus sagriezt kubiņos.
Katlā uzkarsēt eļļu, likt burkānus, apsautēt maisot 5 minūtes (uz lēnas uguns). Pa to laiku uzvārīt tejkannā ūdeni. Pielikt pie burkāniem puravus, kartupeļus, sieru, pieliet karstu ūdeni cik vēlas (es vāru tikai biezas zupas). Vārīt, kamēr gatavi kartupeļi. Pielikt sāli (ja vajag) un dāsni- piparus. Viss.
*puraviem var noņemt augšējo slāni, jo tas mēdz būt rūgts. Man nav gadījies, bet māsai tā aizgāja bojā sautējums.
Iespaidi: perfekta zupa. Neapnīk nekad.
Biezpiena mafini ar avenēm
Oriģinālā tā ir M.Rītiņa recepte un paredzēti ir sāļie kazas siera mafini ar zaļumiem:)) Rakstīšu oriģinālversiju un tad saldo variāciju.
Vajag:
280 g miltu+1 ĒK cepamā pulvera
1 ola
60 ml eļļas
125 ml piena
240 g mīksta kazas siera vai trekna biezpiena (saberzt ar blenderi)
Sāļam variantam:
2 ĒK sasmalcinātu diļļu
2 ĒK sasmalcinātu loku
0,5 TK Vorčesteras mērces
Saldam variantam:
100 g cukura* (man-150)
200 g ogu vai žāvētu aprikožu
Gatavošana:
Traukā sajaukt olu ar eļļu un pienu un biezpienu. Pievienot visu pārējo, akurātu samaisīt- tikai kamēr milti nav sausi, nepārcentieties!
Likt formiņās, cept 180 C kamēr gatavi (aptuveni 20-25 min.)