svētdiena, 2012. gada 15. janvāris

saldā miežu putra (1/7) un rīta tēja

nē-nē, es neesmu batoniņus pametusi, kaut gan tie manu pacietību ir pārbaudījuši gana. Taču bieži eksperimentēt pašlaik nesanāk, tāpēc laiks tiek pagarināts.
Kā jau rakstīju, Morningstāras grāmatas iepirkšanai bija konkrēts iemesls- ajurvēdas principi ir tieši tas, kas man ļauj uzturēt labu veselību (laikā, kad pie tiem kaut cik pieturos) un man vajadzēja iedvesmu. Konkrēti šajā laikā man ir nepieciešamība atteikties uz brīdi no brokastu siermaizēm (joprojām uzskatot, ka nekā garšīgāka dabā nav:)) un samērā loģiski janvārī liekas pievērsties putrām. Bērnam joprojām vāru pārmijus auzu un mannas, ar pienu, taču man tas pašlaik neder.
Morningstāras grāmatā putru ir daudz, ar tām arī sāku. Šonedēļ jau izmēģināju trīs, taču no rīta ir tāda tumsa, ka mans nabaga ziepjutrauks mulst un neko nespēj.
Tātad atliek tikai šodienas putra.
No Morningstāras grāmatas "Ājurvēdiskās receptes rietumniekiem", 56.lpp.
Vajag:
3 krūzes tīra ūdens
1/4 TK sāls
1/4 krūzes rozīņu (es liktu klāt dzērvenes, ja būtu nopirkusi:), vārītas rozīnes neēdu)
2/3 krūzes miežu
1 TK kanēļa (pat puse ir par daudz, nav nekādas vajadzības nomākt visas garšas ar kanēli)
1/4 TK kardamona vai muskatrieksta
Gatavošana:
Uzvārīt ūdeni ar sāli un rozēnēm, piebērt visu pārējo, vārīt uz nelielas uguns, kamēr mieži mīksti (vismaz 20 minūtes). Ēst ar šķidru medu vai kļavu sīrupu.
Komentāri: normāla putra, pārmaiņas pēc noteikti var vārīt, taču joprojām uzskatu, ka miežiem labāk piestāv sāļa garša.
Un tad vēl tēja. Tajos retajos gadījumos, kad es no rīta nedzeru kafiju, šī tēja palīdz kaut cik pamosties.
Brokastu tēja
Recepte no V.un U.Ladu pavārgrāmatas.
Vajag:
1/2 TK rīvēta svaiga ingvera
1/2 TK kanēļa
šķipsna kardamona
1 glāze ūdens
Gatavošana: apliet garšvielas ar verdošu ūdeni, pārsegt krūzi, atstāt uz 5 minūtēm. Izkāst caur sietiņu.