svētdiena, 2015. gada 5. aprīlis

Liledienu galda klāšanas process


Lieldienu torte

Priecīgas Lieldienas!
Lieldienu galds mūsu mājās vienmēr ir vienkāršs tādā ziņā, ka gatavoti tiek divi ēdieni- auzu bulciņas un biezpienu saldais. Pie bulciņām tad kazas un cits siers, olas, dīgsti un citi zaļumi. Ūdens un/vai vīns. Ilgus gadus saldajā gatavoju pashu, bet, pirmkārt, ilgtermiņa projekti kaut kā mani vairs nesaista, otrkārt- tā negaršo bērnam un dīvaini būtu gatavot sarežģītu un dārgu ēdienu, kuru neēd viens no svinētajiem (nedaudziem svinētājiem:))
Līdz ar to tagad biezpiena pashu aizstājusi biezpiena torte. Un šī recepte liekas optimāla, jo torte sanāk gaisīga, mēreni salda un tā nav jācep.
Vajag:
1.5 paciņas "Selgas" (šoreiz- ar kļavu sīrupu, bet derēs gan klasiskā, gan šokolādes)
100 g sviesta
-------
540 g 9%biezpiena (3 paciņas)
500 ml saldā krējuma
5+2 ĒK damerara cukura
1 ĒK vaniļas cukura
2 paciņas RUF želatīna (katra-puslitram)
paka saldētu aveņu (400 g)*
Gatavošana:
Samalt blenderī cepumus. Izkausēt sviestu, sajaukt ar cepumiem (es to daru blenderī). Paņemt formu ar noņemamu malu (man-25 cm), viegli iesviestot, izbert tur drupačas, izlīdzināt un sablīvēt ar ēdamkaroti (es formas dibenu nesviestoju, bet izklāju ar foliju).
Rūpīgi sajaukt biezpienu ar 5 karotēm cukura un vaniļas cukuru. 
Likt mērcēties un tad kausēties (ūdens peldē)** želatīnu.
Pa to laiku saputot krējumu ar 2 ĒK cukura***. Ar karoti iecilāt biezpiena masu putkrējumā. Pa šo laiku būs izkusis želatīns- pielikt to klāt un tad  nedaudz visu pakult ar karoti, kamēr vairs nav kunkuļu un visa masa skaisti-kupla.
Ielikt formā pāris centimetru plānu kārtu, tad avenes, tad atkal biezpienu- tā, lai virsma balta (bet nu tas ir gaumes jautājums)
Likt ledusskapī uz nakti. No rīta var nedaudz pārliet ar kausētu šokolādi, lai ir tā, kā seno laiku biezpiena tortei.
Komentāri:
*vislabākās avenes, labākas par franču un citām ir Rimi ražojuma. Labākas par tām būs tikai pašu lasītas un saldētas.
**es kausēju metāla žuljena trauciņu ar želatīnu liekot tējas krūzē ar verdošu ūdeni.
***var dubultot, ja vēlaties nedaudz saldāku torti.