svētdiena, 2011. gada 10. aprīlis

šokolādes kartupelis

gribēju painteresēties, kā šīs kūciņas tradicionāli sauc Rīgā, taču aizmirsu. Tur, kur es uzaugu, tās sauca par kartupeli, шоколадная картошка- dīvainā pretrunā ar realitāti, kurā kūka bija mazs lācītis ar sviesta krēma piciņu uz vēdera.Šausmīgi garšīga, protams. Man nav ilūziju, ka to garšu var kaut kā panākt, taču vismaz ideju izmantot:)
Kādreiz taisīju, utilizējot neizdevušos biskvītu, šoreiz- no cepumiem.
Recepte- "Книга Гастронома. Про шоколад", 74.lpp.
Vajag:
250 g biskvīta cepumu (man- Selga ar īru krēmu)
100 g lazdu riekstu (man- graudzētas mandeles)
75 g sviesta
1/2 gl piena
2 ĒK kakao pulvera*
2 ĒK pudercukura
šķipsna sāls- receptē tās nav, bet es vienmēr lieku tur, kur šokolāde
*uzskatu, ka daudzi saldumi neizdodas, jo mūsdienās kakao ir attaukots, sterilizēts un vēl velns sazina kāds. Varat- iztērējiet naudu sveramajam, no Asara ielas garšvielu veikala, nē- tirgū var nopirkt Krievijas kakao, tas ir labāks, nekā poļu.
Gatavošana (atstāstu saviem vārdiem):
Samalt cepumus un riekstus. Pūdercukuru sajaukt ar kakao un sāli. Uzvārīt pienu, pieliet pūdercukura un kakao maisījumam, samaisīt, pievienot sviestu, samaisīt, atdzesēt. Sajaukt ar cepumiem un riekstiem- piena daudzums var būtiski atšķirtes no receptē norādīta, lejiet pamazām, visticamāk tik daudz nevajadzēs! Kā tikai sanāk mitra mīkla, kas turas kopā- velt bumbiņas, apviļāt kakao un riekstu maisījumā, likt ledusskapī uz pusstundu (vai nakti- manā gadījumā). Pirms ēšanas paturēt 15 min. istabas temperatūrā.
Komentāri: protams, nekādas līdzības, neteikšu arī, ka tas ir pārdabiski garšīgi, taču ja vakarā ir slinkums cept un no saldumiem vien selgas paka uz galda- laba lieta pie rīta kafijas. Gadījumā, ja jūs piekrītat man, ka brokastis bez saldumiem nav ēšanas vērtas:)
Ak jā, var pievienot pāris karotes alkohola, ja tās nav bērniem domātas.
Un nedaudz par grāmatu.
No šīm te vienādajām, ar nosaukumu "par..." man par šokolādi patīk vislabāk- varbūt gan tikai tāpēc, ka nopirku to pirms gadiem un ļoti ar to toreiz priecājos. Ja tēma principā ir aktuāla, to ir vērts izmantot. Es teiktu, ka ikdienas receptes tajā nav pārāk interesantas, taču ir daudz īpašu recepšu- nedaudz sarežģītāku. Ļoti detalizēts darbību apraksts, taču neiesaku pavisam nepieredzējušiem cilvēkiem, "Gastronoma" receptes ir slavenas ar neprecizitātēm, jābūt modram.