ceturtdiena, 2013. gada 7. novembris

olbaltumvielas veģetāriešiem un ne tikai

mani mēģinājumi ēst vairāk gaļas, liekas, lemti zaudējumam:) Ar katru nedēļu, kas šķir mani no akūtas vajadzības par to domāt, no ēdienkartes izzūd vispirms sarkanā gaļa, tad arī pārējā, un es atgriežos pie savas normālās dzīves, kurā olbaltumvielas nāk ar riekstiem, pākšaugiem un, paretam, olām un zivi.
Bērnam gatavoju čilī katliem, pašai nekādas intereses.
Taču visi zina, ka galvenais ir olbaltumvielas, savādāk bads liks ēst bulkas. Hm, man gan bulkas trāpās pa ceļam neatkarīgi ne no kā, bet nu es nezaudēju cerību.
Tāpēc atgādinu par vienkāršiem veidiem tikt pie olbaltumvielām.

Aprikožu batoniņi

Vajag:
glāze žāvēto aprikožu, izmērcēt kādu stundu minimāla ūdens (tējas, sulas) daudzumā
glāze riekstu un sēklu maisījuma, apgrauzdēt (man vēl grauzdētas sojas pupiņas- par tām vēlāk uzrakstīšu pie produktiem)
garšvielas- kuras jums garšo (es liku kanēli, nedaudz vaniļas)
Gatavošana: visu rūpīgi samalt, izveidot batoniņus, ietīt cepamajā papīrā, likt ledusskapi. Uzglabāt var ilgi- man izbeidzās pec nedēļas, nekas neliecināja, ka tās ir pēdējās dienas.

Pupiņu pastēte

Vajag:
konservētas vai vārītas pupiņas
zaļumus (pētersīļus vai kinzu), sakapāt
ķiploki, sīpoli- pēc velēšanās, es gandrīz nekad nelieku sīpolus, dažreiz lieku ķiplokus
sāls, pipari, sierāboliņš vai kumīns, koriandra sēklas
var arī likt klāt valriekstus, krēmsieru, ceptu papriku, bietes, čili piparus, seleriju
Gatavošana: visu rūpīgi samalt.
Komentāri: es lieku uz rupjmaizes vai ietinu lavašā, bet var jau tāpat ēst.

Vistas-avokado sviestmaizes

Es reti ēdu gaļu ar maizi, taču ja jau- tad tam jābūt kaut kam ļoti garšīgam. Kā šī maize.
Vajag:
2 šķēles graudu maizes- labak apgrauzdēt
dažas šķēles vārītas vai grilētas vistas
pusavokādo
šķēle laima
sāls, pipari
Gatavošana: saspiest avokado mīkstumu ar dakšu, piepilināt laima sulu, pielikt sali, piparus (var arī Tobasco). Likt uz maizes, pa virsu vistu.