svētdiena, 2010. gada 26. decembris

debešķīgās štollena konfektes

Štollens ir tradicionālais austriešu ziemassvētku... nu, varētu teikt, kekss. Kaut gan pēc struktūras tas ir kas vidējs starp keksu un cepumu, bet pēc garšas...nezinu, ar ko varētu salīdzināt. Ja ir iespēja un interese- Stokmanā ir nopērkami vāciešu ražojuma štolleni, taču šogad tie man vairs neliekas garšīgi. Bet nu iespaidu noteikti sniedz- kombinācija no žāvētiem citrusaugļiem, mandelēm, marcipāna, ruma un pūdercukura garozas. Īstenībā štollens simbolizē zīdaini Kristu, ietītu baltā audumā, bet nu te internets jums vairāk pastāstīs, nekā es.
Štollena gatavošana ir samērā laikietilpīga, rezultāts bija nezināms, tāpēc man vajadzēja 3 gadus, lai saņemtos pagatavot pašai. Tikai tāpēc, ka ieraudzīju šo recepti, kurā milzu sarežģītais kekss tika pārvērsts par cepumiem-konfektēm. Man tas likās vairs ne tik biedējoši.
Kad pagaršoju, sapratu, ka jādalās šajā receptē ar visu pasauli. Gatavošana ir laikietilpīga, taču tehnoloģiski nevienu sekundi tā nav sarežģīta, ja precīzi sekojiet receptei. Recepte- http://www.kuking.net/, cookschool.ru, Mila. Nosaukums, protams, oriģinālais, ne manis dotais:))
Debešķīgās štollena konfektes

Vajag:
200 g sīku rozīņu vai žāvētu upeņu
150 g apelsīnu un/vai citronu sukāžu
75 g sakapātu mandeļu
40 ml ruma
Mīklai:
500 g miltu
2 TK malta kanēļa
50 g cukura
125 ml piena
42 g svaiga rauga
¼ TK sāls
200 g sviesta
150 g pūdercukura
25 g sakapātu vai samaltu mandeļu
2 ĒK amareto liķiera (labi aizstājams ar brendiju, kuram piepilināta mandeļu esence)
Pārklāšanai:
300 g sviesta (man pietika ar 200)
300 g pūdercukura
Gatavošana:
1.Iepriekšējā vakarā. Rozīnes, sasmalcinātas sukādes un mandeles iemērkt rumā un atstāt istabas temperatūrā, uzliekot vāku. Sviestu izlikt no ledusskapja.
2. Mīkla. Nākamajā dienā uzsildīt pienu līdz ķermeņa temperatūrai, izšķīdināt raugu, cukuru, 3 ĒK miltu, atstāt uz 15 min. siltā vietā.
3. Pārējos miltus sajaukt ar kanēli un sāli. Sviestu sakult ar 125 g pūdercukura līdz izveidosies gaišs krēms*
4. Mandeles samalt ar blenderi kopā ar 25 g pūdercukura, pieliet amareto, samaisīt viendabīgā masā, pievienot sviesta krēmam, labi samaisīt.
5. Miltiem ar kanēli pievienot raugu, samaisīt, pievienot sviesta-mandeļu maisījumu un rumā iemērktos žāvētos augļus. Labi izmīcīt, kamēr mīkla viendabīga, smaga, sviestaina. Atstāt siltā vietā uz stundu.**
6. Veidot no mīklas ovālus batoniņus 2-3 cm.*** Likt uz paplātes ar cepamo papīru, atstājot 2 cm starp batoniņiem. Atstāt vēl uz 15 minūtēm. Cept 200 C 15 minūtes.
7. Pa to laiku izkausēt sviestu, iebērt traukā pūdercukuru. Kad batoniņi izcepsies, iemērkt katru sviestā un apviļāt pūdercukurā, kamēr neizveidosies pūdercukura garoziņa. Atdzesēt uz restes, pārklātas ar cepamo papīru.****
8. Pilnībā atdzesētas konfektes likt skārda kārbās, slāņus pārklājot ar cepamo papīru, atstāt uz kādām 2 nedēļām.
*es to daru blenderī
**receptē minēts, ka tas mīklas uzrūgšanai. Manuprāt, šāda mīkla uzrūgt nevar principā, taču struktūra pa stundu ievērojami mainās
***es taisīju ap 4 cm
****svarīgākā piezīme. Kad batoniņi (ne pārāk glīti) pastāvēja kādas 5 minūtes uz restes, es tos atkārtoti apviļāju, ieberžot pūdercukuru ar tādu rīvējošu apļveida kustību- viegli. Tad tie kļuva smuki.
Komentāri: kaut ko tādu, protams, var gatavot tikai reizi gadā- sajutu kaut ko līdzīgu bijīgai cieņai, ieraugot receptē sviesta daudzumu:) Taču apēst vairāk par 2 konfektēm reizē nav iespējams (nu, to var tikai mans bērns). Izcila garša, smarža, izskats. Man arī liekas ārkārtīgi aktuāla gatavošana 2 nedēļas iepriekš. Un gan jau kārbā stāvēs vēl mēnesi bez izmaiņām.