pirmdiena, 2013. gada 21. oktobris

dārzeņu biezzupa ar kariju

Karijs ir tāda burvju garšviela, kas ļauj apslēpt aizliegtās sastāvdaļas. Piemēram, mans bērns nekad un nekādā veidā neēd ķirbi. Un vispār bez sajūsmas uztver dārzeņu zupas ideju. Nerunājot jau par to, ka dažu dārzeņu (burkānu) pārmērība zupā (kuru nosaka mājās esošais daudzums) objektīvi ir apšaubāma:)
Taču karijs izlīdzina visu. Karijs, krējums un mazi sēklu maizes sausiņi- un bērns vairs neiedziļinās- kas tur tajā biezzupa ir samalts. Tādejādi es pārkāpju ētikas nosacījumus un slepeni iebaroju viņam ķirbi.
Vajag:
ķirbis, burkāni, sīpoli, ķiploki, puravi, kartupeļi- jebkādās proporcijās, atkarībā no vēlamās garšas un krāsas
sāls, pipari, karija pulveris, 1 ĒK olīveļļas
Gatavošana:
Katlā uzskarsēt eļļu, sagriezt burkānus, sīpolus, ķiplokus- es griežu samēra sīki, lai viss ātri notiktu- nu, pāris centimetru gabalos.
Apcept uz mazas liesmas kādas 5 minūtes, apmaisot. Pielikt pārējos dārzeņus, sāli, piparus, kariju (es parasti lieku striķētu TK uz 2 litru katlu), apmaisīt. Uzliet verdošu ūdeni- tā, lai tas pārklātu visus dārzeņus. Vārīt, kamēr burkāni gatavi. Sablenderēt. Ja par biezu- pieliet vēl nedaudz ūdeni.
Sagriezt sēklu maizi mazos kubiņos, 180 C cepeškrāsnī pa 10 minūtēm iztaisīt sausiņus.
Gatavs.
Iespaidi: ātri, garšīgi, rudenīgi.
Te vēl dažas krēmzupas-biezzupas:
seleriju krēmzupa
ķirbja-lēcu krēmzupa ar klimpām
ķirbja biezzupa ar salviju
ķirbja zupa ar kariju