piektdiena, 2011. gada 25. februāris

Vēl vienā pavārgrāmata un zupa (2/5)

Recepte no nopietnas (dažkārt pat pārāk) indiešu pavārgrāmatas. Parasti man vairāk patīk otra mana indiešu grāmata, Ladu- no tās receptes šeit esmu likusi, taču šogad cīņa ar slinkumu cenšos lietot arī pārējās. Savādāk man ir vairākas grāmatas, par kurām priecājos, taču neizmantoju (tai skaitā jauns biezs un interesants Olivers- ne reizi neizmantots dzīvo plauktā jau 2 mēnešus)
Šī otrā grāmata ir  Я.Деви "Любимые блюда индийской вегетарианской кухни"- ļoti interesanta, daudzpusīga un detalizēta. Ideāli piemērota gan tiem, kuri tikko sāk interesēties par indiešu virtuvi  (te ir pamatu pamati- kā vārīt rīsus, mērcēt lēcas, kādā secībā ko darīt un kāda tam visam jēga), gan arī tiem, kuri nelasa papildinformāciju, bet lieto tikai receptes. Daudz samērā sarežģītu (procesa ziņā) recepšu, taču daudz arī elementāru. Ir zināms procents ar receptēm, kurām mūsu zemē nav sastāvdaļu, taču to ir maz.
Dārzeņu zupa ar zirņiem un mung dal
Sabdži dal šorba
Oriģinālajā receptē zupa tiek gatavota ātrvāres katlā ar ļoti daudzām tehnoloģiskām niansēm- daļa tiek blenderēta, otra daļa noteiktas minūtes gatavota attiecīgajā katlā, skalota caurdurī, gatavota atkal. No receptes manā gadījumā palika precīza sastāvdaļu un proporciju ievērošana.
Iemērkt zirņus un lēcas uz nakti.
Vajag:
3 ĒK dzelteno šķelto zirņu
3 ĒK šķelta mung dala vai vēl 3 ĒK zirņu (manā gadījumā)
3 ĒK basmati vai citu gargraudu rīsu
2ĒK gī vai parastā sviesta
½ TK kurkumas
¼ TK dzeltenās asafetīdas
½ zaļā čilī pipara, bez sēklām, sasmalcināt
½ cm nomizotas ingvera saknes, sasmalcināt
2 vidēji burkāni, nomizoti, sagriezti 2.5 cm gabaliņos
½ neliela ziedkāposta galviņas, sadalīta
6 sarkanie redīsi, nomazgāti
Dārzeņus var aizvietot ar attiecīgu daudzumu kabaču, ķirbja, svaigu zaļo zirnīšu
5 glāzes (1.25 l) ūdens
1 ĒK kumīna sēklu
1 ĒK malta koriandra (man liekas- par daudz, samazināju uz pusi)
1 TK garam masalas (šoreiz neizmantoju)
½ TK svaigi maltu melno piparu
1.5 TK sāls
2 ĒK sakapātu pētersīļu vai kinzas zaļumu
Gatavošana:
Likt katlā sviestu, kurkumu, asafetīdu, čilī piparu, ingveru, apcept uz nelielas uguns dažas minūtes, pievienot izmērcētus zirņus, apmaisīt. Pārleit ar karstu ūdeni, vārīt aptuveni 15 minūtes. Pielikt dārzeņus, vārīt vēl 15 minūtes. Pielikt rīsus, vārīt vēl 15 minūtes. Pievienot koriandru, kumīnu, masalu, vārīt 1-2 minūtes. Pasālīt, pievienot zaļumus.
Komentāri: smaržīga, garšīga, sildoša. Ne pārāk oriģināls komentārs, taču tā ir ar indiešu virtuves zupām:)