svētdiena, 2009. gada 25. oktobris

Šokolādes kūka/Ultimate chocolate cake

Avots- www.bbcgoodfod.com
Kūkai:

200 g labas kvalitātes melnas šokolādes ap 60% какао
200 g sviesta, sagriezt gabaliņos
1 ĒK šķīstošas kafijas
85 g miltu ar irdinātāju (parastu miltu, kuriem pievienot ½ TK irdinātāja)
85 g miltu
1⁄4 TK sodas
200 g vieglā muskovado cukura (vai aizstāt trešdaļu parasta brūnā cukura ar parasto muskovado)
200 g cukura (es vienmēr izmantoju brūno damerara)
25 g kakao pulvera
3 vidēja lieluma olas
75 ml paniņu
Šokolādes skaidiņas dekoram
Ganašam:
200 g labas kvalitātes melnas šokolādes
284 ml saldā krējuma
2 ĒK pūdercukura
Gatavošana:
Formu ar diametru 20 cm ieziest ar sviestu, izklāt ar cepamo papīru. Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 140C.
Salauzt šokolādi, likt katliņā ar biezu divenu. Pievienot sviestu. Kafiju izšķīdināt 125 ml auksta ūdens, pievienot katliņa saturam. Sildīt, izkausēt.
Kamēr šokolāde kūst, lielā traukā sajaukt abus miltus ar sodu, cukuru un kakao, samaisīt līdz viendabīgumam.
Atsevišķi sakult paniņas ar olām.
Pievienot šokolādes masu un olu masu miltu maisījumam. Būs šķidra konsistence- tā jābūt. Liet formā un cept apmēram 1.5 stundu. Augša var būt cieta- tas nekas. Izņemt no krāsns, pēc pāris minūtēm izņemt no formas. Atdzesēt uz restes.
Kad biskvīts atdzisīs, sagriezt 3 daļās (nu, tas ir uzdevums superkulināriem- nebojājiet sev garstāvokli, grieziet 2 daļās!)
Gatavot ganašu:
salauzt šokolādi mazos gabaliņos, likt dziļā traukā. Katlā uzkarsēt saldo krējumu ar pūdercukuru. Kad gandrīz jau sāk vārīties, noņemt, apliet šokolādi. Maisīt, kamēr izkusīs.
ganašu likt starp slāņiem un arī apliet pa virsu. Dekorēt, kad pilnībā atdzisīs.
Iespaidi: šokoholiķu sapnis. Otra šokolādīgākā torte, ko esmu ēdusi. Absolūta šokolāde un izcila konsistence- mitra, atgādina brauniju. Dekorēt būtu ieteicams, jo pati par sevi nav pārāk svinīgi skaista- virsma cepšanas procesā vēl arī plaisā.

Balto pupiņu zupa

Avots- Jūlija Visocka
Vajag:
200 g balto pupiņu,
1 puravs,
2 sīpoli,
2 seleriju kāti,
2 burkāni,
4 ĒK olīveļļas,
1 ķiploka daiviņa,
šķipsna sausa rozmarīna,
2 laura lapas,
bunte pētersīļu,
jūras sāls
Gatavošana:
Iemērkt pupiņas uz nakti aukstā ūdenī. No rīta noskalot, pieliet divreiz vairāk par pupiņām ūdeni, uzvārīt. Pievienot 1 burkānu, 1 selerija kātu, 1 sīpolu un 2 laura lapas. Vārīt 1-1,5 stundu. Pēc tam pasālīt, izņemt dārzeņus un lapas (var apēst vai izmest). Kaltā ar biezu dibenu uzkarsēt eļļu, apcept sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus, rozmarīnu. Sagriezt burkānu, seleriju. Pievienot katliņā un apcept 2-3 minūtes. Ieliet buljonu kopā ar pupiņām, pievienot gredzenos sagrieztu puravu. Vārīt pīdz purava gatavībai, proti, 10 minūtes. Gatavai zupai pievietot sasmalcinātus pētersīļus. Var šķīvī pārkaisīt ar rīvētu sieru, pievienot apceptu šķiņķi vai grauziņus.
Iespaidi: zaļumu kombinācija ne tā, kuru izmantoju tradicionāli- ļoti labi.