sestdiena, 2014. gada 7. jūnijs

asie turku zirņi

asi un krēmīgi- man liekas, diezgan piemēroti siltam (ne karstam) laikam. Protams, var cīnīties ar saldo krējumu, taču es neticu taukvielu pilnīgai izslēgshanai no uztura un arī ierobežot tos man nav aktuāli, jo tāpat jau necepu cūkgaļu ar kartupeļiem un tml.
Tātad:
2 glāzes turku zirņu- izvārītu*, var arī konservētus, taču, protams, vārīti ir garshīgāki
1 liels sīpols, sīki sagriezts
100 ml saldā krējuma (man- trekns, noteikti var arī liesu)
1 čili pāksts**, bez sēklām, sakapāta
sāls, pipari, kumīns
bunte pētersīļu
1 TK eļļas vai (labāk) gī sviesta
ūdens vai dārzeņu buljons (ap pusglāzi)
Gatavoshana:
Katliņā likt gī sviestu, izkausēt, likt kumīnu, apcept minūti, likt sīpolus, uz minimālas uguns viegli apcept, likt zirņus, čili, krējumu, sautēt minūtes 15. Sekot līdzi- kad vajadzēs, pieliet ūdeni vai buljonu. Beigās pielikt sāli, piparus, sakapātus pētersīļus.
*ja ir neskaidrības ar vārīshanu- te aprakstīta
**nezinu kāpēc, bet pākstis gadās pavisam neasas. Tad vajag pagarshot un ja nav ass, piebērt 1/3 TK čili  pulvera. Jo ēdienam jābūt mēreni asam.
Iespaidi: ļoti ātrs ēdiens, viegls un sātīgs, var ēst ar pitas maizi, basmati rīsiem, vnk tāpat.
Vēl ar turku zirņiem:
humuss
turku zirņu plāceņi
karijs no turku zirņiem ar papriku
turku zirņi ar zaļumiem