Brownies jeb brūnītes
Recepte no amerikāņu
žurnāla GLAMOUR, 2004.gada februāra
numura. Redakcijā esot veikts konkurss, lai atrastu vis, vislabāko brūnīšu
recepti. Uzvarēja šī, un žurnālā tā publicēta ar nosaukumu „The Ultimate
Brownie”.
Vajag:
200 g sviesta +
vēl drusciņ cepamtrauka ietaukošanai
2 ĒK olīveļļas
230 g tumšas
šokolādes
4 olas
½ TK sāls
1 glāzi*
cukura
1 glāzi brūnā
cukura (mērot cukuru pieblīvēt)
¼ TK kanēļa
2 TK vaniļas
cukura (oriģinālā bija 2 ĒK)
1-2 ĒK stipras
kafijas, ja ir vēlēšanās
1 glāze miltu
*1 glāze = 250ml
Gatavošana:
Uzsildīt
cepeškrāsni uz 175 C. Ar sviestu izsmērē cepamo formu. Sagatavo karsta ūdens
peldi – uz mazas uguns uzliek lēzenu katlu, ielej vārošu ūdeni, tad tajā ieliek
mazāku katliņu. Mazajā katliņā liek kausēties sviestu, olīveļļu un šokolādi. Ik
pa laikam apmaisa, kamēr viss izkusis. Mazo katliņu noliek malā drusku padzist.
Ja ir
vēlēšanās, uzvāra krūzīti stipras kafijas. Brūnītes pēc kafijas negaršos, bet
kafija palīdzot atraisīties šokolādes garšai.
Palielākā bļodā
sakuļ olas ar sāli, cukuriem, kanēli un vaniļas cukuru. Pieliek 1-2 ĒK
uzvārītās kafijas. Klāt piemaisa šokolādes-sviesta maisījumu. Tad iemaisa
miltus, tikai tik, lai milti vairs nav redzami.
Mīklu ielej
formā un cep aptuveni 50 minūtes.
Receptē
rakstīts, ka sagriezt vajag tikai tad, kad brūnītes pilnībā atdzisušas. Tad
sanāks tādas kārtīgākas rūtiņas, bet arī karstas var griezt ar siltu nazi.
Atdzisušas brūnītes glabā slēgtā traukā (vai uzliek tam pašam cepamajam traukam
pārtikas plēvi) istabas temperatūrā, līdz četrām dienām.
Komentāri un iespaidi:
Šo brūnīšu
viducis ir tik krēmīgs un „mitrs”, un tāds tas saglabājas arī vairākas dienas
pēc cepšanas. Noteikti var cept dienu, divas iepriekš. Man labāk garšo
atdzisušas. Domāju, ka droši var samazināt abu cukuru daudzumu, katru par
kādiem 50ml, t.i. ņemt nepilnas glāzes. Variācijai pielikt krietnu sauju drusku
sasmalcinātu valriekstu.