ceturtdiena, 2011. gada 24. marts

zaļie salāti ar sausiņiem (4/5) un salātu teorija:)

Svētdien pie manis nāca ciemiņi (tievējoši:)) un taisīju divus salātus. Pilnīga improvizācija, nepaguvu arī nofotografēt, kaut gan tie bija skaistāki par ikdienas, žēl. Un kamēr taisīju un domāju- nespēšu jau pēc 10 minūtēm atkārtot precīzi- nolēmu, ka jāpieraksta pamatprincipi, pēc kuriem vados, sacerot ikdienas salātus. Jo esmu salātu fane un dažos gadalaikos pamatā no tiem pārtieku. Rakstītais ir manu salātu pamatu pamati un uzskaitījums- ja nu kaut kas kādam aizmirsies. Nerakstu te nedz par jogurta, nedz par saldenajiem aizdariem un vēl par daudzām lietām, jo rakstītais attiecas uz ikdienas zaļajiem salātiem bez receptēm.
1. Lapas. Man negaršo tādi mīksti un gaiši salāti podiņos. Visi pārējie ir labi. Optimāli ir maisījumi, taču tie ir dārgāki un man ļoti nepatīk uzraksts "pēc atvēršanas uzreiz izlietot" (kāpēc??). Tāpēc- spināti, romiešu salāti, cigoriņi, aisberga (bezgaršīgi, toties kraikšķ). Protams, tas viss vēl ir apšaubāms, bet nu drīz jau būs vietējie. Tātad- vislabāk spināti, jo tie mazāk uzņem kaitīgās vielas (lasīju žurnālā:).
2. Dārzeņu pamats. Atkarībā no tā, kas ir mājas. Visbiežāk šopavasar- rīvēta selerijas sakne. Var arī burkānu, ja garšo saldens. Paprikas strēmeles. Apcepti cukīnī, kabacis, paprika. Drīz būs jaunie kāposti. Viegli vārīti brokoļi. Vārīti kartupeļi. Redīsi, gurķi, kolrābji.
3. Olbaltumvielu pamats. Jo es lietoju salātus kā pusdienas, lapu ir par maz. Siers- rīvēts cietais, mīkstais bumbiņās vai mocarellas tipa, sīkos kubiņos sagriezts parastais holandes, tofu, dažreiz zilais. Ja lietojiet- vārīta gaļa vai arī liesa cepta. Vista, protams, vārītas olas. Var kūpinātu vai kādu citu zivi, bet nu te es neko nevaru ieteikt par tālākām kombinācijām.
4. Sēklas un dīgsti. Man vislabāk garšo diedzētas pupiņas, kvieši, lēcas un lucerna (it īpaši). Pirmās 3 elementāri diedzējamas mājās. Tad sēkliņas- kaņepju, ķirbja, sezama, saulespuķu, lina. Jebkurās kombinācijās kopā vai atsevišķi, vienmēr apgrauzdēju.
5.Garšaugi. Dilles, pētersīļi. Svaigas piparmētras, rozmarīns, baziliks (šis trio man pašlaik aug uz palodzes). Austrumu ēdieniem- kinza (koriandrs), bet nu tā ne visiem garšo, fakts. Timiāns. Vasarā vēl visādas lietas uzradīsies tirgū.
6. Kaut kas vēl. Ķimenes, kumīns (apgrauzdēts), čilī pipars, sausiņi, olīvas, marinētas piedevas, granātābola sēklas, pupiņas vai turku zirņi.
Apd. aizmirsu par sīpoliem- tie dauzdiem garšo. Sarkanie vai baltie vai sīksīpoli- parastie, manuprāt, par radikālu.
7. Eļļa. Nu, jāatzīst, ka ja jūs ēdat daudz salātu, tad visticamāk, būs jāpērk laba eļļa. Man parasti ir mājās 2-3. Pašlaik- vīnogu kauliņu (šī ir absolūti vienmēr- gan salātiem, gan mafiniem, gan cepšanai), ķirbju, jo nekā garšīgāka vispār nepastāv:) un linsēklu.
8. Kaut kas skābumam. Protams, neviens nav atcēlis citronu, laimu un dzērvenes. Taču man vairāk garšo etiķis. Pašlaik man ir divi- baltvīna un mango.
9. Garšvielas. Sāls, malti pipari, kaltēti garšaugi, ja vajag.

Šīsdienas salāti. Romiešu salātu lapas, dažas olīvas, rīvēts lietuviešu cietā siera gabaliņš, sausiņi no ķimeņu maizes, diedzētas lucertas sēklas, dažas lapiņas piparmētru un bazilika, nedaudz diļļu, gurķis. Eļļa un etiķis.

cukinī-piparmētru salāti ar mocarellu (3/5)

nezinu, kāpēc cepta cukīnī pievienošana salātiem mani katru reizi pārsteidz no jauna. Izdaru, nolemju, ka tas ir ļoti garšīgi un aizmirstu par šādu opciju vēl uz pusgadu. Recepti uzgāju burvīgajā žurnālā mama-ganoush.livejournal, daudz ko tajā mainīju, taču oriģinālu var redzēt šeit (o! man neiet ārzemju internets, cik interesanti...nu labi, vēlāk linku).
Receptē ir mocarella, man- mans jaunais atradums- vietējā "Sierštelle" ar sēkliņām- neko garšīgāku nevaru iedomāties, novēlu ražotājiem maksimāli ilgu mūžu. Rīgā nopērkama Rimi.
Vajag:
liela sauja salātu lapu, saplēst
1/2 cukīnī
sauja ķirbja sēklu un nedaudz kaņepju sēklu- abas nedaudz apcept uz sausas pannas
dažas lapiņas svaigas piparmētras (daudzumu nosakiet paši, ne visiem garšo, ja par daudz)
pussauja sadrupināta siera ar sēkliņām
1 ĒK eļļas cepšanai
sauja diedzētu lucernas sēklu
nedaudz olīveļļas un balzāmetiķa (nu, man- ķirbja eļļa un, piedodiet, mango etiķis- centrā atvēra Vom Fass veikaliņu:), kurā visu var pa 50 ml nopirkt, taču receptē nerakstu, jo arī bez tā būs labi)
Gatavošana:
Sagriezt kabaci ripās, apcept eļļā. Visu sajaukt.
Komentāri: jebkurš salātu fans man piekritīs- tas ir pat pārāk garšīgi. Un tik skaisti!