ceturtdiena, 2013. gada 24. oktobris

variācija par lobio

ar lobio ir tieši tāpat, kā ar jebkuru konkrētas tautas nacionālo ēdienu- "vienīgo pareizo" recepti zina katrs otrais un katra detaļa padara pārējas receptes par nepareizām. Strīdi par lobio ne ar ko neatšķiras no strīdiem par pesto, picas mīklu, čili vai medus kūku.
Mūs tādi sīkumi neinteresē. Mēs pieņemsim faktu, ka vārds lobio nozīme gan pupiņas, gan pupiņu ēdienu. Ēdienam ir variācijas, jo Gruzija ir liela.
Šis nav tradicionālais lobio, kaut arī autore to tā sauc. Izlasot daudz dažādu recepšu gruzīnu kulinārajos forumos, varu to apgalvot droši- tehnoloģijas un arī daļēji sastāvdaļu dēļ. Taču variāciju tik tiešām ir ļoti daudz. Noteikti pamēģināšu tās receptes, kuras par autentiskām sauc paši gruzīni, taču šoreiz - lobio kā pupiņu ēdiens, nevis zīmols:)
Recepte- laperla-foto.livejournal.com
Vajag:
3 gl vārītu sarkano pupiņu
1 sīpols
1 gl sasmalcinātu valriekstu
2 daiviņas ķiploku
1 neliela bunte kinzas
1 TK koriandra sēklu
1/2 TK imeretīnas safrāna*
1/2 TK уцхо сунели**
1 ĒK vīna etiķa
asa maltā paprika, sāls
*tīmeklis mums ziņo, ka tas ir īstā safrāna aizvietotājs- tātad, šķipsna normāla safrāna būs tieši vietā
**garšviela, par kuru notiek baigās diskusijas gruzīnu forumos, sausais atlikums no kurām ir šāds: mūsu situācijā, kad уцхо сунели nav nopērkams Rīgā- adekvātākais izvietotājs ir malts sierāboliņš.
Gatavošana:
Izvārīt izmērcētas pupiņas, notecināt. Sasmalcināt kinzas lapiņas un ķiplokus.
Pagatavot aizdaru: traukā sajaukt maltus valriekstus, maltas koriandra sēklas, safrānu, sierāboliņu, sāli, piparus. Atsevišķi sīpolus sagriezt plānos pusgredzenos, apliet ar etiķi. Pēc piecām minūtēm sīpoliem ar roku nospiest lieko šķidrumu un pielikt sīplokus pie riekstiem. Pielikt ķiplokus un kinzu, pieliet nedaudz karsta ūdens, lai sanāktu biezs kā jogurts aizdars. Sajaukt ar pupiņām, atstāt vismaz uz stundu.
Komentāri: es vispār neliku sīpolus, rudenī svaigi sīpoli nav tas, ko gribu ēst. Taču noteikti tie tur labi iederētos. Kā arī nesmalcināju koriandru- man patīk, kad tas ir sēklās.
Iespaidi: ļoti smaržīgs, sātīgs, taču arī viegls ēdiens. Ja pupiņas ir izvārītas, tad viss ļoti ātri notiek. Veselīgs arī- olbaltumvielas šausmīga daudzumā:)
Un, protams, ar katru dienu labāks, stāvot ledusskapī- trīs-četras dienas bez problēmām.