kā jau vairākums ēst gatavojošo, pašlaik esmu pārņemta ar kirbja māniju. Svētdien mūsu mājās bija ķirbja zupa, ķirbja plāceņi un vakarā tapa ķirbja cepumi. Pirmos divus novērtēja pieaugušie, cepumus- arī bērns, kurš, saskaņā ar leģendu, ķirbi ciest nevar:)
Tātad, zupa.
Recepte no elena-fialka.livejournal.com, izcils blogs par Tuvo Austrumu ēdienu. Zupas tehnoloģija man likās pārāk sarežģīta, vienkāršoju. Oriģinālu var apskatīt šeit, ja kas.
Vajag:
200 g ķirbja mīkstuma (man- šķirne "Delicata", kurai mizu noņemt ir ļooti grūti, taču blīvs, garšīgs un nav ūdeņains)
150 g sarkano lēcu
1 liels sīpols
kumīns (1 TK vai pēc garšas)
1 sēņu buljona kubiņš (var neizmantot; es neizmantoju)
1 ĒK eļļas
0.5 gl saldētu zaļo zirnīšu (es aizmirsu:))
3 ĒK tomātu pastas, sāls
2 lieli kartupeļi
1 ola
milti (aptuveni 7 ĒK)
Gatavošana:
Katlā uzkarsēt eļļu, piegriezt sīpolus, piebērt kumīnu. Pēc 3-4 minūtēm pievienot ķirbi, 1.5 litru karsta ūdens, tomātu pastu, kubiņu (ja izmantojiet). Vārīt, kamēr ķirbis mīksts.
Pa to laiku sarīvēt kartupeļus, kartīgi nospiest sulu, pielikt olu un miltus*, samaisīt, pasālīt, izveidot mazas klimpiņas, izvārīt atsevišķi verdošā ūdenī**.
Piebērt zupai lēcas, vārīt, kamēr gatavas (apt.7 minūtes). Sablenderēt, pasālīt. Piebērt zirnīšus, vārīt vēl 5 minūtes.Pielikt klimpas.
Komentāri:
Nevajag aizvietot kumīnu ar malto- es tā izdarīju un to praktiski nejuta, varēja pat likt klāt ķirbja eļļu, jo nebija kumīna raksturīgās smaržas.
*ar miltiem nevajag pārcensties, būs pārāk blīvas klimpas. Ja masa neizskatās pēc mīklas, tā jāveido ar slapjām rokām.
** minūtes 8-10, tomēr kartupeļi.
Iespaidi: man ļoti garšoja! Lēcas un ķirbis ir radīti viens otram. Vispār jau arī bez klimpām būtu ļoti laba zupa, es visu izdarīju pēc receptes ziņkārības dēļ.
Apdeits: taču klimpu bija samērā daudz un tās- ak, Dievs!- bērnam apcepu ar sīpoliem (nē, tikai ne bavāriešu virtuve!), viņam garšoja. Kaut gan, protams, maigi izsakoties, sātīgi:))