sestdiena, 2010. gada 17. aprīlis

Polentas-šokolādes keksi

Vajag:
50 g polentas- var ātro, var arī parastos kukurūzas putraimus
125 ml karsta ūdens
200 ml piena vai kefīra vai saldā krējuma (es mēdzu šajos mafinos utilizēt to, kam tikko beidzies termiņš)
150 g miltu
1,5 TK cepamā pulvera
100 g šokolādes
2 olas
šķipsna sāls
Gatavošana:
Polentu pārliet ar vārošu ūdeni, atstāt uz kādām 15 minūtēm. Izkasēt šokolādi ūdens peldē. Saberzt olas ar cukuru, pievient šokolādi, pienu. Piesījāt klāt miltus ar cepamo pulveri, piebērt šķipsnu sāls. Apmaisīt, likt ar sviestu ietaukotās formiņās (var arī formiņās likt papīra kapsulas). Cept 175 C kādu pusstundu.

aizkustinošās lietas

Šodien visa diena pilna ar aizkustinājumiem- laikam garstāvoklis piemērots:) No rīta skatījos ar bērnu (kādu ceturto reizi) multeni "Augšup"- nu tik aizkustinoša, šausmas. Viena no labākajām "Pixar"filmām, man liekas.
Tad aizgāju uz ajurvēdiskās kulinārijas semināru (jā, ir man arī šādas intereses:)) un man tā patika cilvēki, kuri bija atnākuši un cītīgi konspektēja un par visu jūsmoja! Ikdienā maz redzu pieaugušos, kuri grib uzzināt/darīt ko jaunu, un uztver jaunu pieredzi, un priecājas.
Un tad- dokumentālā "Vecmāmiņu koris" k/t "Rīga"- ļoti gaumīga filma. Baidījos no salkanības vai emocionālajiem specefektiem- nē, nekā tāda.
Nu tā.
Tagad par ēdienu.
Seminārā atcerējos, ka sen jau gribēju ielikt šeit kičeri (kičri). Pirmkārt- ļoti garšīgi, otrkārt- ātri, treškārt- veselīgi. Ideālais ēdiens tievēšanai- piesātinātās garšas un konsistences dēļ to nevar apēst ļoti daudz un sāta sajūta nekādā ziņā nav salīdzināma ar pretīgo nespēku un skābumu, ja mēģini dzert tikai kefīru:). Olbaltumvielas organisms uzņem ideāli- daudz efektīvāk, nekā ēdot sastāvdaļas atsevišķi. Ajurvēdā atslodzes un detoksikācijas parasti notiek ar kičri līdzdalību dažos posmos.
Recepšu- bez gala, protams. Nianses dažādas.
Šī mana nepretendē uz autentiskumu, taču saskan ar jebkuru citu kičri recepti.
Kič(e)ri
Šī ir pamata recepte, bez dārzeņiem. Variācijas pēc tam. Var pievienot jebkurus dārzeņus un saknes-es lieku uzreizi, ar rīsiem. Kabaci, ķirbi, selerijas kātus, puķkāpostu. Šodien kursos lika papriku un teica, ka var arī kartupeļus.
Vajag:
glāze basmati rīsu (šim ēdienas noteikti vienalga- no indiešu veikala vai Rimi)
trešdaļa glāzes sarkano lēcu vai ideāli- mung dāla (šķeltie zirnīši bez mizas)
1 ĒK gī sviesta (kausēts sviests, nopērkams lielveikalā, ja slinkums pagatavot)
1/2 TK kumīna sēklu (nopērkamas Lienes ielas garšvielu veikalā; indiešu veikalos, Stokmanā)
1/2 TK fenheļa sēklu (nopērkamas visās minētajās vietās un tirgū)
1/2 TK koriandra sēklu (nopērkamas Rimi:))
1/2 TK kurkumas pulvera (nopērkams Rimi:))
Gatavošana:
Katliņā uz nelielas uguns izkausēt sviestu, likt sēklas. Kad tās sāks sprakšķēt, likt rīsus, dālu un kurkumu. Apmaisīt, lai viss pārklājas ar sviestu. Pieliet karstu ūdeni-3 cm virs rīsu kārtas, aivērt ar vāku un vārīt kādas 15 minūtes. Ja ēdiens domāts atslodzes dienai, ieteiktu vēlreiz pieliet ūdeni un pavārīt ilgāk, kamēr kārtīga putra:)
Nedaudz pasālīt.