trešdiena, 2011. gada 21. decembris

Ziemassvētki tuvojas

,kaut gan noticēt ir praktiski nereāli. Un nav jau lieta tikai laika apstākļos. Kaut gan, ja nav noskaņojuma, dekoratīvais sniegs var ievērojami palīdzēt. Šogad palikām bez šī atbalsta:)
Taču viss notiek. Ledusskapī dzīvo augļu kūka, dzīvoklis ir kā kara darbības zona- šeit nedrīkst iet, tur nedrīksts skatīties. Šodien atstiepām ar bērnu egli. Egles pārdevējs bija mārketinga ģēnijs, fakts. Es nekad nepirktu tik asimetrisku un apgrauztu, taču viņš pateica manam bērnam, ka visi šie apgrauzumi ir briežu darbs. Un viss, tālāk iet nebija vajadzības. Jo mans bērns mīl visus dzīvniekus, taču brieži ir vieni no īpašajiem:)) Rezultātā mums ir megakupla, taču visai dīvaina egle ar četrām galotnēm. Nu, jāsaka, ka tomēr nedaudz esam atkāpušās no neirozes, kas vajāja mūs ar māsu dziļā jaunībā- katru gadu mēs uzķērāmies uz domas, ka neviens, izņēmot mūs, ŠO mājās nenesīs un pirkām...:)
Un tagad gribu beidzot pārvarēt slinkumu un ielikt šeit mūsu ģimenes Ziemassvētku torti. Jo tā ir izcila.
Cik atceros, biskvīta pamatrecepte ir no bbcgoogfood.com, viss pārējais- gadu gaitā pieslīpēts savs.
Ziemassvētku torte

Biskvīts:
1 neliels apelsīns
100 g miltu
1 TK cepamā pulvera
0.5 TK maltu krustnagliņu (vai koriandra)
2 ĒK kakao pulvera
1 TK kanēļa
100 g smalki maltu mandeļu
175 g  mīksta sviesta
175 g muskovdo cukura (var arī citu brūno)
4 olas (atdalīt baltumus no dzeltenumiem)
Krēms:
500 ml saldā krējuma
25 g pūdercukura
1/4 TK kanēļa
1/4 TK maltu krustnagliņu
Glazūra:
100 g tumšās šokolādes
50 ml saldā krējuma
Rotāšanai:
2 saujas mandeļu plāksnīšu, apelsīnu sukādes, kokteiļķirši
Gatavošana:
1. Izvārīt apelsīnu (aptuveni stundu), atdzesēt, samalt kopā ar mizu rupjā maluma biezenī (kauliņus pirms tam, protams, izņemt:)
2. Miltus sajaukt ar cepamo pulveri, kakao, garšvielām, mandelēm.
3. Cukuru saberzt ar olu dzeltenumiem un sviestu- kamēr masa kļūst tāda kupla. Pielikt apelsīnu.
4. Kārtīgi sakult olu baltumus.
5. Sajaukt miltu maisījumu ar apelsīnu maisījumu. Akurāti pievienot olu baltumus.
6. Mīklu likt izklātā ar papīru veidnē. Cept 170 C aptuveni 40 minūtes.
Svarīgi: ja vēlaties 4 kārtas, uzreiz sadaliet mīklu 2 daļās un cepiet tās atsevišķi.
7. Atdzesēt biskvītu 5 minūtes veidnē un tad pilnībā- uz režģa. Sagriezt gareniski (vienmēr darīju to ar diegu, šogad izmēģināšu jaunu rīku- stīgu speciāli šim nolūkam)
8. Pagatavot krēmu: visu tam paredzēto sakult. Dāsni pārziest visus biskvītus (starp slāņiem es 2 reizes taisu mandeļu skaidu kārtu). Salikt kārtas tortes veidā.
9. Izkausēt ūdens peldē šokolādi ar krējumu. Pārklāt ar glazūru torti, rotāt.
10. Atstāt ledusskapī vismaz uz diennakti. Tā ir torte, kas kļūst garšīgāka ar katru dienu.