trešdiena, 2009. gada 16. septembris

Oriksa un Kreiks

Kā jau daudzi, bieži izklaidējamies mūsu kompānijā ar topiem- kuras 10 grāmatas paliktu uz plaukta, ja pārējās būtu jāizmet? Ar kuru no visiem pasaules cilvēkiem tu gribētu malkot vīnu un runāt par dzīvi ziemas vakarā? Pēdējais dzīvei atvēlētais sekss- ar kuru? 5 tēmas, par kurām tu lasi grāmatas visbiežāk? Un t.t.
Nezinu, vai konkrēti šī no visām Atvudas grāmatām stāvētu tajā plauktā.... tomēr vēl "Aklais slepkava" uz zemes pastāv... Nu bet ja 20- domāju stāvētu. Un pēdējā aptaujā noteikti būtu jāsecina, ka antiutopijas ir viena no globālām tēmām, par kurām es lasu. Pērle un šedevrs. Un tulkojums!- šāds tulkojums liek izjust daudz lielāku cieņu pret latviešu valodu.

Baltā nakts'09

Kā vienmēr- tāda neviennozīmīga sajūta. Arvien mazāk kas tā nopietni un/vai vizuāli uzrunā, taču pēcgarša rodas ar laiku. Tagad domāju- tā istaba ar Jēzu Blaumaņa ielā- cik nopietni/ironiski tas bija? Un sauna spīķeros bija bezgala aizkustinoša. Cirkā varēja noķert negaidītu transu.
Bet nu vispār skumji no tā, ka pilsēta atdzīvojas tikai uz vienu vakaru. No kurienes izlīda visi šie cilvēki? Pēdējos mēnešos mani neatstāja kapu sajūta, staigājot pa Rīgu.

Burkānu čatnijs / Gajar Chatni

Avots-http://www.india.ru/
Vajag:500 g burkānu
2 kiploku galviņas
10 g rīvēta ingvera
1 TK sinepju sēklu
60 g cukura
0,5 TK etiķa
1 TK kumīna
1 TK melno piparu
1 TK kajenas piparu
2 ĒK ge sviesta
sāls
nedaudz rozīņu
Gatavošana:
Nomizot un sarīvēt burkānus.
Uzkarsēt sviestu, pievienot sinepju sēklas un kumīnu. Sagaidīt, kad sāks nedaudz sprēgāt uz pannas.
Uzreizi pievienot ingveru, melnos piparus, ķiplokus un apcept pāris minūtes.
Pievienot visus pārējos ingredientus.
Gatavot, kamēr burkāni mīksti un no tiem sāk nākt eļļa.
Atdzesēt un pārlikt burkā.
Uzglabāt ledusskapī.

Siera cepumi

Avots- Школа гастронома, Коллекция рецептов №06
Vajag:
1 glāze miltu
1 TK sauso sinepju
šķipsna sāls
100 g sviesta
0, 75 glāzes rīvēta čederas siera
šķipsna kajenas piparu
2 ĒK ūdens
1 ola
Gatavošana:
Izsījāt miltus, sinepes, sāli. Pievienot sviestu, saberzt līdz sīkām drupačām. Pievienot sieru un piparus. Pieliet ūdeni. Olu nedaudz sakult un pievienot mīklai. Mīklu izmīcīt, kamēr gluda. Var pievienot garšaugus, kaltētus tomātus, sezama sēkliņas. Uz paplātes uzklāt cepamo papīru. Izveidot no mīklas garas strēmeles. No tām var arī veidot figūras (piemēram, alfabētu, kā mans dēls:)), cept 200 grādos 8-10 minūtes.