Divu lēcu-tomātu zupa
(2 l katlam)
Vajag:0.5 gl zaļo lēcu- dažas stundas izmērcētu
0.5 gl oranžo lēcu
500 ml sagrieztu tomātu bez mizas (svaigu vai konservētu, man- saldēti) ar visu sulu
2 burkāni, sarīvēti uz korejiešu rīves
1 sīpols, sīki sagriezts
2-3 daiviņas ķiploku, sakapāti
garšvielas: 2 laura lapas, šķipsna asafetīdas, šķipsna kajenas piparu, TK kumīna
1 ĒK sviesta vai eļļas
sāls
Gatavošana:
Katlā likt sviestu, kad izkusīs- garšvielas, pēc minūtes- sīpolu, ķiploku, burkānus. Apcept 3-4 minūtes.
Likt tomātus, zaļās lēcas, pieliet litru ūdens. Vārīt 15-20 minūtes, pielikt oranžās lēcas, vārīt vēl 10 minūtes. Pagaršot- ja lēcas gatavas- zupa gatava. Pasālīt.
Komentāri: biezuma un asuma pakāpi regulējiet paši, man jau garšo zupas uz putras robežas un gana asas. Var vēl pielikt pētersīļus.
Cepti āboli ar marcipānu un valriekstiem
Recepte- J.Kairis, Dienas ēdieni. Mans īsais atstāstījums.Vajag:
3 palieli āboli
1 TK citrona sulas
16 valriekstu pusītes (man-100 g 7 āboliem)
50 g marcipāna masas
kanēlis
2 ĒK baltvīna, 4 ĒK ābou sulas (nebija, izlaidu)
300 g jogurta bez piedevām
sīrups- kļavu vai zeltainais
Gatavošana: izgrebt ābolus, likt veidnē, pārliet ar citrona sulu. sakapāt valriekstus ar marcipānu, sapildīt ābolos. Pārkaisīt ar kanēli, pārliet vīnu ar sulu. Cept 180 C apt.40 minūtes.
Pa to laiku pagatavot mērci, sakuļot jogurtu ar sīrupu un mazliet kanēļa. Liet uz šķīvjiem, sēdināt virsū ābolu.
Komentāri: vīna man nebija, ābolu sulas arī, taču āboli paši pa sevi ir pietiekami sulīgi. Pēc 20 minūtēm pārklāju ar foliju, sāka apsvilt. Man vēl bija pirktā vaniļas mērce- ļoti labi derēja.
Iespaidi: ideāla recepte. Es bieži vien izrauju Kaira receptes, tās ir nepiespiestas un pārliecinošas un ja der manam dzīves veidam, nepieviļ. Pilnīgi ideāla garšu saderība šajā desertā.