ciemos, kur mani uzcienāja ar šo zupu, to sauca par botviņju, taču īsta botviņja, kā man pavēstīja internets, ir savādāka- ar kvasu un zivīm. Tas, protams, netraucē pastāvēt šai izcilai zupai. Recepte dziļi sezonāla, jo tai vajadzīgas jaunās bietītes- tās, kuras pašlaik pārdod ar visiem lakstiem. Ļoti ātra, garšīga, viegla un smaržīga.
Vajag (2 šķīvjiem):
4 ļoti mazas jaunās bietītes ar lakstiem- lakstus sagriezt, bietes nomizot un sagriezt ļoti plāni
2-3 burkāni, sagriezt sīkos kubiņos
1 sīpols, sīki sagriezt
1 neliels tomāts, sīki sagriezt (var aizvietot ar kādu ĒK citrona sulas)
sāls, pipari
1-2 daiviņas ķiploka
Gatavošana:
Katlā ieliet litru auksta ūdens,likt uz uguns. Iebērt sīpolus un burkānus, uzvārīt, vārīt 10 minūtes*, pielikt bietes, tomātus un lakstus, vārīt vēl 7-10 minūtes, pielikt sāli-piparus, saspiest un pievienot ķiplokus. Ēst ar krējumu.
*ja burkāni ir jaunie, tad atsevišķi var nevārīt, visu likt kopā.
Ko vēl var pielikt: kartupeļus (sagrieztus kubiņos, likt kopā ar lakstiem vai arī izvārīt un ēst klāt pie zupas), grūbas (iepriekš izmērcēt un izvārīt), lēcas, miežus, dilles-pētersīļus, skābenes, spinātus.