pirmdiena, 2013. gada 23. septembris

dārzeņu zupa ar frikadelēm

Tā tik tiešām ir zupa ar frikadelēm, jo es nekad nevāru kopā- pirmkārt, man nepatīk putas un tml., otrkārt- zupa sanāk manai gaumei par gaļīgu, ja vāra kopā.
Nu, tātad, mana variācija par zupu, kura dod proteīnus bērnam:) Un arī man.
Daudzums visam ļoti aptuvens, jo es vāru megabiezas zupas un visu jau var variēt. Kartupeļus, protams, var aizvietot ar kaut ko labāku savienošanai ar gaļu. Piemēram, ar papriku, kuru zupā need mans bērns. Vai ar pupiņām. Bet nu es gaļas un kartupeļu apvienojumu ēdu dažas reizes gadā, tāpēc drīkstu:))
Vajag (3 l katlam):
Frikadeles:
daudzumu nevaru precīzi noteikt, jo man bija sasaldētas no tefteļiem. Pieļauju, ka pa 100 g katras gaļas.
puse uz pusi cūkgaļas un liellopa maltā gaļa,
1 ola uz puskilo (mierīgi var nelikt, es taisīju no tefteļiem paredzētās masas, tikai tādēļ)
sāls, pipari, oregano šķipsna
Zupa:
4-5 kartupeļi, nomizot, sagriezt mazos kubiņos
4-5 palieli burkāni, sagriezt šaurās, garās strēmelēs*
1 petersīļa sakne, nomizot
1 purava baltā daļa, uz pusēm gareniski un plānos pusgredzenos
liela sauja saldētu zirņu
2 sīpoli, sīki sagriezt
3-4 ķiploka daivas, sīki sagriezt
dilles- aptuveni 2 ĒK sakapātu
sals, pipari, laura lapa, oregano
1 TK eļļas
Gatavošana:
1. Mazā kausiņā uzvārīt ūdeni ar laura lapu un vārīt frikadeles minūtes 10.
2. Pamata katlā uz ļoti mazas uguns uzsildīt eļļu, likt laura lapu, pēc pusminūtes- sīpolus, ķiplokus, burkānus. Pacept, apmaisot, kādas 4-5 minūtes. Pa to laiku uzvārīt tejkannu ūdens. Pielikt pētersīli, zirņus, pusi diļļu, ieliet ūdeni- kādu litru. Vārīt... domāju, minūtes 10.
3. Pielikt kartupeļus, frikadeles, garšvielas un vārīt, kamēr kartupeļi praktiski gatavi, jo puraviem jau pietiks ar pēdējām 2 minūtēm**- tie jāieliek, kad kartupeļi gandrīz gatavi. Pēc 2-3 minūtēm piebērt atlikušās dilles, uzlikt vāku un atstāt zupu uz 10 minūtēm.
Komentāri: biezumu un proporcijas var variēt, protams.
*dārzeņu griešanas veidam ir nozīme vairākumā ēdienu. Un šeit nevajadzētu klasiskos aplīšus- strēmeles der daudz labāk un arī daudz vairāk atdod garšu buljonam.
**var arī likt kopā ar kartupeļiem, ja garšo pavisam izvārījušies dārzeņi, man garšo samērā stingri.