svētdiena, 2011. gada 23. oktobris

biezpiena eksperiments

sen jau divas biezpiena gatavošanas receptes gaidījušas savu laiku. Beidzot vienu īstenoju. Taisīju ziņkārības pēc, nekādas praktiskās vajadzības, taču šajā jomā man daudz vairāk patīk darīt kaut ko noderīgu, tādēļ aizdomājos- kāda varētu būt praktiskā vajadzība taisīt biezpienu no kefīra?:) Nu vispār daži apsvērumi man nāk prātā. A) biezpiens tiek ēsts ļoti reti un nevar zināt- kad tieši to vajadzēs; b) draugi uzdāvinājuši 5 litrus kefīra- ko nu? c) rezerve brīvdienas rītam, kuram nav nekā ēdama/garšīga, d) kefīram bija megaatlaides veikalā, tika iepirktas 12 pakas; e) tas ir mans iemelsls- nopirku kefīru un pēkšņi aizbraucu uz vasarnīcu. Vajadzētu vai nu stiept līdzi (nereāli), vai nu- izliet (oj, nē); f) jums garšo tieši šāds biezpiens- maksimāli krēmīgs un homogēns; g)piemājas mazveikalā nebija biezpiena, taču bija kefīrs. Tātad- samērā daudz pavisam reālu iemeslu.
Es nopirku kefīru jīnija beigās, aizbraucu uz vasarnīcu, bet kefīru iegrūdu saldētavā. Un vakar beidzot izņēmu.
No kurienes recepte- nepierakstīju, tā visu vasaru klejoja pa krievvalodīgo tīmekli, taču liekas, ka laperla-foto.livejournal.com.
Vajag:
1 l kefīra
Gatavošana: sasaldēt kefīru saldētavā. Tad likt ledus bluķi sietā (vai ar marli pārklātā caurdurī) un atstāt uz 8 vai vairāk stundām. Viss.
Iespaidi: man vajadzēja 12 stundas, man ir vēss virtuvē. Atgriezu papīra kārbas galu un uz tā noliku vertikāli sietā. Biezpiens ļoti krēmīgs, maigs un delikātas garšas- drīzāk kā rikota. Esmu pārsteigta, taču tas, neapšaubāmi, ir biezpiens:)
No litra kefīra sanāca 263 g biezpiena. Tātad- pašizmaksa var būt gan laba, gan ne tik, atkarībā no kefīra cenas. Es izmantoju Limbažu kefīru, pirktu ar atlaidi.