Recepte-
ArxOnt.livejournal.com
Vajag
(tase=240 ml):
2.5 tases
kviešu miltu
¾ tases
gaišbrūnā cukura
½ tases ķirbja biezeņa
2 lielas olas
1.5 TK cepama pulvera
0.5 TK sodas (es neliku)
1 TK kanēļa
1 TK vaniļas (nesaprotu- kas ir šī vaniļa, piepilināju dažus pilienus
esences)
1/8 TK malta ingvera (liku ½ TK)
Pa šķipsnai muskatrieksta, krustnaglinu, smaržīgo piparu
+
0.5 tases (liku 2/3) valriekstu, rupji sakapāt
1/3 tases kaltētu dzērveņu (neliku)
Gatavošana:
Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 200 C.
Atsevišķi sajaukt olas ar ķirbja biezeni, pirms tam
atliekto malā 1 TK baltuma.
Lielā traukā sajaukt visas sausās sastāvdaļas, pievienot
slapjās, sajaukt lipīgu mīklu. Pielikt riekstus un dzērvenes, apmaisīt. Ilgi
nemaisīt!
Sadalīt 2 daļās, likt uz virsmas, pārkaisītas ar miltiem,
izveidot 2 desiņas, pārlikt uz plāts (ar papīru), nedaudz saplacināt, pārziest
ar olas baltumu.
Cept 40-45 minūtes līdz zeltainai garozai. Atdzesēt.
Ar asu nazi sagriezt 2 cm biezus cepumus (griezt
ieslīpi). Kaltēt cepeškrāsnī 10-15 minūtes 180 C, pa visu apliekot otrādi.
Atdzesēt uz režģa, uzglabāt hermētiskā traukā (var uzglabāt ļoti ilgi)
Komentāri: garšīgi cepumi, cieti, jo paredzēti mērcēšanai- tējā,
kafijā, pienā, garšīgā alkoholā.