sestdiena, 2013. gada 21. septembris

vīģes un ļoti skaistas un vienkāršas kūciņas

Man nav ieraduma ikdienišķi pirkt vīģes, esmu pret tām samērā vienaldzīga. Turklāt to sezona pie mums ir īsa, nekad nepagūstu saplānot un apjēgt un beidzot pagatavot kaut ko tādu, lai saprastu to būtību. Bet nu te nāca pretī smukas un lētas, bija dažas jāpaņem:) Jo žurnālā jau biju pamanījusi šo recepti - tik dekoratīvs rezultāts!
Maizītes, kūciņas- nezinu. Vārds "tartaletes" latviski sanāk pārmērīgi manierīgs.
Pagatavojamas elementāri, garšīgas un skaistas.
Recepte- 08.2013. žurnāls GoodFood.
Vīģu kūciņas/ Fig tartlets
Vajag:
375 g kārtainās mīklas, atkausēt*
6 svaigas vīģes
25 g sviesta, izkausēt
2 ĒK pūdercukura+gatavo kūciņu pārkaisīšanai
2 ĒK aveņu vai kazeņu džema/želejas
pasniegšanai kopā ar siltām kūciņām žurnālā tika ieteikts pistāciju saldējums vai putukrējums
Gatavošana:
1. Uzkarsēt krāsni līdz 200 C. Noklāt plāti ar cepamo papīru. Nedaudz izveltnēt mīklu, izgriezt 6 apļus 11-12 cm diametrā. Likt uz plāts, lai nesaskartos. Ar asu nazi iegriezt (ne cauri, līdz pusei!) apļiem maliņu- kādu nepilnu centimetru**
2. Sagriezt vīģes plānās šķēlēs, likt uz kūku iekšējā apļa, nedaudz pārklājot šķēles vienu otrai. Pārziest ar izkausēto sviestu, pārkaisīt ar pūdercukuru (ar tām 2 ĒK).
Šajā brīdī, ja jums vajag, var novākt ledusskapī uz laiku līdz 5 stundām.
3. Cept 18-20 minūtes, kamēr mīkla kraukšķīga uz smuki zeltaina. Izņemt. Mazā trauciņa uzsildīt džemu, pārziest kūciņas, pārkaisīt ar pūdercukuru.
Komentāri:
*es izmantoju pusiepakojuma Tešlas, sanāca 8 nedaudz mazakas.
** iegriešana vajadzīga tāpēc, ka pildījuma daļa paliks nemainīga, bet iegrieztā maliņa pacelsies, veidojot apmali.
Un šeit- svarīgs jautājums:
Vai jums, gadījumā, nav kaut kas zināms par iespēju pirkt Rīgā kārtainu mīklu ar sviestu, nevis margarīnu? (nu, protams, arī bez citām nevajadzīgām piedevām)? Veikals, konditorēja, privāts kontakts?