Laša-safrāna biezzupa
Šis ir viens no
maniem dārgumiem recepšu kaudzē. Oriģinālreceptē tā ir zivju zupa, kuru var
taisīt no mencas, saidas un citām zivīm. Es vienreiz izmēģināju ar lasi, un
kopš tā laika taisu tikai tā. Avots šeit.
Vajag:
1
sīpolu
1 – 2
burkānus (apm. 200 g)
8
kartupeļus, apm., tā lai ir zem 1 kg
2 ĒK
olīveļļas
3 ĒK
koncentrēta zivju buljona (var arī buljona kubiciņus)
1 litru
ūdens
200 ml
krējuma
1
paciņu safrāna pulvera (0,5 g)
sāli,
piparus (ja grib, citronpiparus)
250 g
ķirštomātiņu
500 g
laša filejas
Gatavošana:
Nomizo
un sasmalcina sīpolu. Nomizo kartupeļus un burkānus, sarīvē.
Katlā
uz vidējas uguns uzsilda olīveļļu, un uzmanīgi pāris minūtes apcep sīpolus,
burkānus un kartupeļus. Labāk šai brīdī mazāku uguni, savādāk ātri pierauj.
Pielej
zivju buljonu un ūdeni, apmaisa, uzliek katlam vāku. Ļauj zupai pasautēties
kādas 10 min. Iemaisa krējumu un safrānu, ļauj pāris minūtes pavārīties.
Pieliek sāli, piparus.
Pārgriež
uz pusēm ķirštomātiņus un liek klāt zupai.
Kubiņos
sagriež laša fileju, liek katlā un uzmanīgi vāra minūtes 5 - 6.
Komentāri un iespaidi:
Noteikti
var likt mazāk laša, jo pus kilograms uz šo zupas katlu ir ļoti daudz. Es
parasti pērku saldētas laša filejas. Sātīga zupa. Katram novēlu reizi pa reizei
virtuvē uzburt ko tādu, par ko pašam milzīgs prieks. Man vienmēr prieks par šo
zupu. Garšīga vēl vismaz pus nedēļu.