Recepte no mana mīļotā bloga lapatissiere.livejournal.com. Ne pirmo reizi bezmērķīgi klikšķinot sarakstus pie rīta kafijas un jau mēnesi negatavojot neko, ieskatos tajā- un atdzīvojos.
Man šī likās ļoti neparasta recepte- ūdens kā pamata šķidrums, bez olām, maz eļļas. Domāju, ka būs kā jebkurš produkts no manas grāmatas "Cepam bez olām" (samērā tradicionāls, samērā sauss), taču nekā tamlīdzīga.
Vajag (mazai veidnei, apt.20 cm diametrā)
150 g miltu
50 g maltu mandeļu
0,5 TK sodas
0.5 TK sāls
200 g cukura*
puscitrona malta miza un sula
1 TK mandeļu ekstrakta (vai daži pilieni esences)
80 ml eļļas (neitrālas- vīnogu vai tml.)
150 ml auksta ūdens
mandeļu skaidiņas pārkaisīšanai
Gatavošana:
Traukā sajaukt miltusm mandeles, sodu, cukuru, sāli.
Sausā maisījumā pēc kārtas ieliet citrona sulu ar mizu, mandeļu ekstraktu, eļļu, ūdeni. Samaisīt, kamēr mīkla viendabīga. Liet iesvistotā vednē**, pārklaisīt ar mandeļu skaidiņām, cept 175 C 30-40 minūtes***, gatavību pārbaudīt keksa vidū ar koka iesmiņu.
Komentāri:
*jā-jā, liekas, ka vajadzētu samazināt, taču nedariet tā, šī bloga receptēs visām proporcijām ir nozīme.
** es ieklāju cepamo papīru, nebija sviesta.
***es cepu gandrīz stundu, atkarīgs no krāsns.
Man ļoti garšoja. Vairāk atgādina austrumu saldumus, nevis keksu. Mitrs, silīgs, ļoti smaržīgs. Sajūta ir tāda, ka sastāvā riekstu trīsreiz vairāk, kā jau austrumu saldumiem pienākas. Bērns neēda, teica- pārāk jūt citronu, bet man likās perfekts. Trīs dienas priecājos.
Kekss ir samērā trausls, tas nav līdzi ņemamais. Man arī garšoja iedrupināt to traukā, pielikt Rimi vaniļas biezpiena krēmu- ļoti labs deserts.