svētdiena, 2010. gada 10. oktobris

jogurta meikers

Es nezinu, kā šī ierīce sauktos mūsu veikalos. Krievvalodīgajā internetā tā ir йогуртница. Mani izbrīna, ka šeit veikali nav ieinteresējušies par šo preci- Krievijā, Ukrainā kādus 3-4 gadus ierīce ir brīvi pieejama- turklāt ražo to arī Tefal.
Man ir šī, Severin.
Liekas, ka jau esmu uzzinājusi visu par tās plusiem. Strādā ideāli, cik zinu, nav dārga (varētu būt ap 20 latiem). Cilvēki min kā mīnusu, ka tai nav taimera un atslēgšanās mehānisma. Taimeris ar skaņas signālu varbūt arī derētu, taču atslēgšanās mehānisms, manuprāt, ir lieks, jo laiks var variēties. Telpā aukstāk, cits piens- cits rezultāts.
Komplektā ir 7 burciņas pa 150 ml- tātad, ideāli, lai izmantotu 1 l piena un 1 pamata jogurtu. Dažiem cilvēkiem ir ērtāk, lai nebūtu atsevišķu burciņu, bet viens trauks- ir arī tādi modeļi.
Ko dara? Uzsilda ielieto līdz 40-cik-tur grādiem un tur temperatūru līdz bezgalībai. Viss. Elektrību stipri nerij.
Cik ilgi? Jogurts tiek gatavots 5-6 stundas. Brīvdienā, kad jau atgriežos mājās pavisam, ieslēdzu un līdz gulētiešanai ir gatavs.
Sarežģītība: zero. Nu, man ne visai patīk mazgāt burciņas:) Pienu nekarsēju, burkas nesterelizēju- taču izmantoju sterilizēto pienu, lai to visu varētu nedarīt.
Ieguvumi:1. Neatkarība. Jebkurā laikā jogurts jebkurā daudzumā. 2. Jogurts bez piedevām ir daudz garšīgāks par Aktiviju, kura ir šķidrāka un skābāka. 3. Pašizmaksa- 0.56 par Rimi sterilizēto pienu, 0.45 - Aktivija bez piedevām. Tātad, vienas burciņas pašizmaksa-ap 12 santīmiem. Tālāk ieraugam tiek izmantots savs jogurts un vairs nav plusā aktīvija:). 4. Domāju,ka tomēr mazāk apšaubāmu piedevu.
Gatavošana:
Burciņas tīras, ar noņemtiem vāciņiem stāv ierīcē. Katlā ielej 1 l piena, uzsildi pāris minūtes, kamēr ir apmēram ķermeņa t (var to nedarīt, taču tad gatavosies ilgāk). Noņem. Pieliek veselu bezpiedevu aktīviju, rūpīgi samaisa. Salej burciņās, aivāko. Ieslēdz ierīci. Ej nodarboties ar citām lietām.
Gatavs būs tad, kad produkta virsma būs blīva- pēc izskata kā krējums. Tad jāliek ledusskapī- labāk līdz rītam.
Piedevas: cukuru var likt uzreizi, pie piena- esmu likusi cukuru, vaniļas cukuru, strūdeles piedevu (tā nosēžas lejā). Struktūru neietekmē, laiku varētu paildzināt par stundu. Pārējāas piedevas- augļus, riekstus, medu, ogas svaigas vai saldētas- pēc tam- vai nu pirms likšanas ledusskapī, vai nu- pirms ēšanas. Tā kā es jogurtu izmantoju ne tikai saldajā veidā, tad nelieku piedevas uzreizi.
Bonusi: princips ir tāds- ar ko raudzēsi, to arī saņemsi (darbojas tieši un tāpēc mans mēģinājums raudzēt ar lēto apšaubāmo alpenrozi deva nu ļoti nesimpātisku rezultātu). Tātad- var gatavot krējumu (tur gan būtu jārēķina pašizmaksa, jo pamatā ir saldais krējums), maconi un citus skābos piena produktus.

7 komentāri:

  1. Anita, nu gan sakārdināji... būs jāsāk meklēt, kur šāds brīnums pieejams! Paldies par izsmeļošo informāciju!

    AtbildētDzēst
  2. Jā, zini,esmu ļoti to novērtējusi. Zinu,ka taisa cilvēki arī termosā jogurtu, bet man patīk, lai procesi notiek paredzami, ērti un estētiski:) Tās mazās stikla burciņas ir ļoti patīkamas.

    AtbildētDzēst
  3. Termosā, mī un žē!!! Tā nu gan ir radoša pieeja dzīvei! :) :)

    AtbildētDzēst
  4. Kad mans bērnu beriņš bija mazi, tad gatavoju sedzot segās.....

    AtbildētDzēst
  5. Jā, šādu metodi arī zinu.
    Tad daži uzskata, ka tas vislabāk sanāk māla traukos un vēl visādas nianses.

    AtbildētDzēst
  6. šitas nu gan liekas sarežģīti. es vienkārši katliņā uzsildu pienu, iejaucu ēdamkaroti jogurta un nolieku dīvāna stūrī zem spilvenu čupas uz 6-8h. un nevajag nekādus speciālus agregātus. laikam tik vienreiz nav sanācis, bet tad ieraugam biju paņēmusi kaukādu aizdomīgā tipa jogurtu.

    AtbildētDzēst
  7. Gaumes jautājums:) Man noteikti sarežģītāka liekas segu-katliņu padarīšana:) Turklāt ja jau man šis rīks ir uzdāvināts, būtu dīvaini to neizmantot. Un vispār tās mazās burciņas ir glītas:)

    AtbildētDzēst