ceturtdiena, 2010. gada 4. novembris

Ziemassvētku kūka. Pirmais posms.

Šogad zvaigznes nostājušās tādā veidā, ka nekā nespēju paveikt pirmo posmu agrāk. Tagad ir dedlains.
Šo augļu kūku es taisu 3.gadu. Pirmajā gadā ar šaubām un uztraukumiem, otrajā- ar sajūsmu un pat zināmu izbrīnu. Tas ir fantastisks izstrādājums- gan garšas ziņā, gan noskaņojuma radīšanas. Pat ņemot vērā, ka ap Ziemassvētkiem- Jauno gadu kulināro (un pārējo) iespaidu ir vairāk nekā vajag. Es parasti daļu uzglabāju līdz janvāra vidum, kad tas atkal kļūst par brīnumu:)
Tā nebūs kūka ierakstā vārda nozīmē, jo augļu ir būtiski vairāk par mīklu.
Gatavoju vairākus mazus (no 15 cm līdz mafina izmēram), lai var dāvināt. Uzglabāt to var mēnešiem.
Dāvināt var tikai pieaugušajiem- alkohols.
Visu recepti nelikšu uzreiz, šis ir tikai 1.posms! Otrais- pēc mēneša (nu, manā gadījumā- decembra pašā sākumā).
Fotogrāfiju nomainīšu brīvdienās, šī ir pavisam veca.


Ziemassvētku augļu kūka. 1.posms (2 mēneši pirms Ziemassvētkiem)

Recepte no „Labu apetīti”, 11.2008., mans atstāstījums, jo žurnāla pa rokai nav.
Vajag:
100 g svaigas dzērvenes
100 g gaišas rozīnes
200 g tumšās rozīnes Jumbo
300 g tumšās rozīnes*
100 g sarkani kokteiļķirši
60 g žāvētas melnplūmes
100 g žāvētu ananāsu gredzenu
160 g žāvētu aprikožu
2 ĒK rīvētas citrona mizas
2 ĒK rīvētas apelsīna mizas
60 ml apelsīna sulas
2 ĒK citrona sulas
100 ml brendija**
1 mazs rīvēts ābols
Gatavošana: Sastāvdaļas nomazgāt, izžāvēt. Ananāsu gredzenus sagriezt apmēram 8 daļās, ķiršus, plūmes un aprikozes- pusēs vai ceturtdaļās. Visu sajaukt lielā traukā, kuru var hermētiski aizvērt. Trauku likt vēsā vietā*** uz mēnesi, katru dienu vai ik pēc pāris dienām apmaisīt.
Komentāri:
*man negaršo rozīnes, tāpēc rozīņu kopējais daudzums manās kūkās ir 150 g, pārējos 250 sadalu kaltētu dzērveņu un kaltētu ķiršu starpā.
** brendijs būs vēl vajadzīgs nākamajā posmā, es pērku 200 vai 300 ml pudeli.
***es turu ledusskapī

13 comments:

  1. Šī kūka ir kā mistisks rituāls, nevis vienkārši kūka :) :). Vienreiz saņēmos kam tādam, iesaku visiem pamēģināt... Šogad diez vai sanāks- par daudz visādu stresu galvā :) :) Un, protams, drīz jau būs par vēlu! :)
    paldies, Anita, par atgādinājumu, ka tāda recepte ir! :)

    AtbildētDzēst
  2. jā, tieši tā, mistisks rituāls. Turklāt mani vispār daudz vairāk intersē rituāli, kurus var piekopt savā sabiedrībā:) Šis atbilst.

    Un nav jau tur nekāda ņemšanās- pusstunda sasmalcināšanai, tad pēc mēneša vēl būs apmēram tik pat ilgs process.Nu, ja neuzskata par sarežģītu lietu atvērt vāku un apmaisīt pāris reizes nedēlā.

    Par stresu un noskaņojumu- manus stresus un noskaņojumus nespēj uzlabot itin nekāda ziemassvētku rosīšanās- tikai tas, ko daru pati. Un šī kūka rada iespaidu, ka svētki būs iespējami:)

    AtbildētDzēst
  3. Anita, man liekas, ka esmu soli no kūkas taisīšanas! :) :)

    redz, ko nozīmē, ka aizvedu pirmo dienu ABUS bērnus uz bērnu dārzu un paliku mājās viena!:DDD

    AtbildētDzēst
  4. Ooo, abi bērni dārzā- ar to varu tikai apsveikt! Skola vairs nerada tādu efektu, jo nav garantēti līdz 18.00, pieskatīti un apčubināti:)

    AtbildētDzēst
  5. man tas viss vēl priekšā- pagaidām tiešām izbaudu BD priekšrocības, kad bērni, protams, ir veseli un var doties uz turieni! :) :) :)

    AtbildētDzēst
  6. Es arī gaidu mirkli, kad abi manējie dzīvosies par dārziņu un varēšu pieķerties savai Ziemassvētku kūkai. Man sastāvdaļas nedaudz savādākas, alkstu uzzināt, vai process arī :)

    Ak, Ziemassvētki, Ziemassvētki! BEIDZOT! Kulināri mans mīļākais laiks ziemā.

    AtbildētDzēst
  7. Aijai: baudi-baudi, pēc tam daži gadi ir ne visai baudāmi:)Vai arī man šodien tā liekas:)

    Ilzei: pēc mēneša uzzināsi:) Vēl decembra sākumā likšu medus keksu, kura garša atraisīsies tieši līdz Ziemassvētkiem.
    Man arī patīk. Kastītes, bantītes, cepumi, kūkas.

    AtbildētDzēst
  8. Kād lūdzu bus kūkas receptes otra dāļa, solija decembra sakuma. Ļoti gaidu un paldies jau ieprikš par labu padomu.

    AtbildētDzēst
  9. šovakar cepu! Tūlīt likšu! Atvainojiet, ja aizkavēju un gaidīšu atsauksmes!:)

    AtbildētDzēst
  10. Šo recepti atradu tik šodien. Paldies par labo ideju sākt sajust Ziemassvētku noskaņu jau tagad. Dodos uz veikalu pēc sastāvdaļām. :)

    AtbildētDzēst
  11. Ilze, lai veicas! Tas tik tiešām rada pirmssvētku sajūtu. Pat ja ne uzreizi, tad ar laiku:)

    AtbildētDzēst
  12. Man šī svētku izjūta radās jau vakar, kad sapirku visu nepieciešamo un saliku visu traukā. Kāda smarža! :)Esmu nepacietīga kā mazs bērns: šodien jau atvēru, lai iečekotu. ;) mmmmmmmmm... burvīgs aromāts. Vēlreiz paldies. :)

    AtbildētDzēst
  13. Ilze, es atceros, ka pirmo reizi šo kūku gatavoju lielā virtuālā komānijā un daudzas meitenes sūdzējās, ka daudzums ir ievērojami samazinājies pa mēnesi:)) Kopš tā laika es sev decembrī taisu burku ar līdzīgu maisījumu ēšanai))
    Ļoti priecājos, ka tev šādas emocijas!

    AtbildētDzēst