ceturtdiena, 2011. gada 6. janvāris

burkānu mafini ar žāvētām aprikozēm

Vajag:
2/3 gl rīvētu burkānu
2 olas
2/3 gl trekna skābā krējuma
1 gl kviešu miltu
0.5 gl rupjo kviešu miltu
šķipsna sāls
0.5 gl brūnā cukura (es lietoju gaišo, taču šeit var arī muskovado)
1 neliela TK kanēļa pulvera
1 gl sasmalcinātu žāvēto aprikožu
Gatavošana:
1. Sajaukt visas sausās sastāvdaļas.
2. Atsevišķi rūpīgi sajaukt visas slapjās sastāvdaļas.
3. Akurāti sajaukt pirmo maisījumu ar otro, ilgi nemaisīt.
4. Likt iesviestotas (vai silikona) formiņās, cept 180 C aptuveni 35 min.(pārbaudīt ar iesmiņu).
Komentāri: jauki un vienkārši ikdienas mafini. Es tos cepu bērnam, līdzņemšanai uz skolu- dažas dienas mierīgi var uzglabāt skārda kārbā.

7 komentāri:

  1. Sveika, Anita!

    Man kāda meitene ieteica šo blogu. Izskatās interesanti. It īpaši prieks par vienkāršajām receptēm ar garšvielām, tādām kā kumins, koriandrs utt. Tādas nemaz tik bieži negadās. Vēl man ļoti garšo mafini, taču pati nekad vēl neesmu tos cepusi, tāpēc sākšu ar viņiem.
    Senākajās mafinu receptēs Tu (ja drīkst uz tu) lieto irdinātāju - kas tas ir un vai to var aizstāt ar cepamo pulveri?
    Vēl es priecātos, ja Tu pakomentētu mafinu formiņas - silikona, papīra, vai ir vēl kādas? Kādas lieto Tu un kāpēc? Vai, Tavuprāt, tas silikons iekļūst mafinā?
    Paldies un priecājos, ka uzzināju par šo vietu.
    p.s. ceru, ka koments pievienosies, bet izskatās, ka šajā vietnē tas ir sarežģītāk kā parasti. droši vien tas ir iemesls, kāpēc daudzi savus komentus sūta uz e-pastu.
    uz tikšanos :)
    Vija

    AtbildētDzēst
  2. mēģinājums ievietot komentāru, kas nebūtu Anonīms uzkāra datoru. Autorei --> ja gribat, lai komentāri tiktu rakstīti te, nevis sūtīti uz e-pastu, lūdzu, ievietojiet komentu rakstīšanas instrukciju.
    paldies!

    AtbildētDzēst
  3. Sveika, Vija!
    Ar komentāriem viss ir kārtībā, vnk es tos iepriekš skatos- kādreiz tas bija būtiski.
    Paldies par Taviem vārdiem!
    Atbildu. Irdinātājs=cepamais pulveris, es ne uzreizi sapratu, ka pārsvarā tiek lietots otrais nosaukums.
    Par formiņām. Man ir trīs veidu formiņas- papīra (vienreizējās), teflona un silikona. Esmu daudzkārt mēģinājusi cept papīra formiņās, neieliekot tās teflonā, taču tas ir iespējams tikai ar mafiniem, kuru sastāvā ir daudz sviesta. Var cept papīrā un likt iekš teflona- galvenokārt dekoratīvajos nolūkos. Pašam teflonam (vai arī kādām ekoloģiskākām metāla formiņām arī nav ne vaias, taču ietaukošana un mazgāšana ir liels trūkums manās acīs.Es arvien vairāk cepu silikonā, jo pie tā nekas nepiedeg un nav arī jāietauko. Esmu lasījusi par silikonu- liekas, ka tas ir pilnīgi drošs materiāls. Neieteiktu gan ekonomēt un pirkt "Prizmā". iespējams tā ir sagadīšanās, taču tas ir ļoti sliktas kvalitātes silikons.
    Galu galā tas ir uz gadiem, tāpēc es tomēr izvēlētos Stokmanā nopērkamās.
    Mafini man liekas vienkāršākais, ko var cept. Izmēģini dažas receptes un tad Tu uzreizi sapratīsi pamata principu proporcijām un produktu sajaukšanai un tad varēs cept vienalga no kā:) Es šobrīd cepu no neizmantotā apelsīnu sīrupa:)

    AtbildētDzēst
  4. Anonīmam- noņēmu komentāru cenzēšanu, liekas, vairs nevajadzētu būt problēmām.

    AtbildētDzēst
  5. O! Paldies liels par ātro atbildi.
    Taču, skatot cauri receptes, man vēl radās jautājumi par mafiniem (kā iesācējai un pārāk daudz domāt gribētājai :))
    Tu bieži raksti "sajaukt atsevišķi sausās un slapjās sastāvdaļas". Un man ir jautājums, piemēram, žāvētas aprikozes ir sausa vai slapja sastāvdaļa? un rīvēti burkāni? :)
    vēl par tām formiņām. vai pareizi domāju, ka silikona formiņas ir tādās plāksnēs? cik tādas plāksnes man vajadzēs, lai sapildītu visu mīklas daudzumu?
    lai veicas ar apelsīnu sīrupa mafiniem :)

    AtbildētDzēst
  6. Tā, kaut ko es sajaucu, mainot komentāru iestatījumus un dzīvoju visu šo laiku, redzot, ka jaunu komentāru nav:)
    Bet nu cerams, ka nav par vēlu.
    Par sausām un slapjām daļām. Tas ir principiāls jautājums un šis moments vienmēr tiek pieminēts mafinu receptēs. Jā, dažreiz īsti nevar saprast- kura daļa ir kāda, tad vienkārši jāvadās pēc sajūtas. Rīvēti burkāni ir slapjā daļa, jo sausām jāvedo absolūti sauss maisījums. Žāvētas aprikozes ir sausā. Tāču, teiksim, svaigas ogas vai svaigas aprikozes nebūtu ne viens, ne otrs, es tās liktu jau sajauktajā mīklā.
    Parasti, ja nav atrunāts savādāk, receptes ir domātas 12 mafiniem. Tās, kuras es taisu uz aci, nav prognozējamas:) Manuprāt, ja nav nekādu mafinu formu un tās tiks pirktas speciāli, lietderīgi būtu nopirkt 2 plāksnes pa 6 un vienu komplektu (6 gab.) ar pavisam atsevišķām (man tādas ir visas), jo es dažreiz iegrābjos, ka pietrūkst formiņu 2 mafiniem:)
    P.S. Sīrupa mafini iznāca tādi ne pārāk veiksmīgi:)

    AtbildētDzēst
  7. Atsevišķās formiņas man ir tādas, tikai melnas- http://www.regentshop.ru/images/_small93-si-s-10..._2.jpg
    Pagājušajā nedēļā redzēju, ka Gemos bāzē ir daudz plākšņveidīgu, kvalitāte likās ok. Un cena. Stokmanā ir uz metāla karkasa, taču divreiz dārgākas.

    AtbildētDzēst