trešdiena, 2011. gada 24. augusts

melleņu siera kūka

vasarnīcā nav nedz cepeškrāsns, nedz tādu ērtību, kas ļautu ņemties ap kaut kādām sarežģītām receptēm- nu, tas viss uz labu, taču amerikāņu dzimšanās dienas finālā bija jābūt siera kūkai, fakts. Un tapa šī. Un tad pēc 3 dienām atkal vajadzēja torti citā sakarā un iztaisīju to otrreiz. Un tagad domāju- kādu varētu izdomāt iemeslu iztaisīt to vēl trešo reizi. Piemēram, 1.septembris ir tīri labs, nē?
Uzņēmu laiku- mierīgi darbojoties, mājās torte prasīja 24 minūtes. Vasarnīcā nebija blendera, tādēļ sēdēju uz kāpnēm ārā un drupināju cepumus diezgan ilgi.
Būs vajadzīga veidne ar noņemamu malu.
Melleņu siera torte
Vajag (1.3 kg smagai tortei 25 cm formā):
1.5 paku šokolādes "Selgas"
apt.600 g svaigā siera (man- 3 pakas Rimi svaigā siera un 1 paka Filadelfijas)"*
50 sviesta, izkausēt
7 ĒK gaišibrūnā cukura
1.5 paciņa RUF želatīna**
200 ml 10% saldā krējuma***
0.5 l melleņu****
Gatavošana:
1. Iemērkt želatīnu kā teikts instrukcijā. Izkausēt sviestu. Blenderī sasmalcināt cepumus.
2. Sajaukt cepumus ar izkausētu sviestu, izmērt veidnē un kārtīgi pieplacināt, veidojot līdzenu pamatu.
3. Sajaukt sieru ar saldo krējumu un cukuru, saputot līdz viendabīgumam. Tad jau būs laiks izkausēt verdoša ūdens peldē želatīnu. Pievienot siera masai želatīnu, kult minūti. Pielik mellenes, akurāti apmaisīt, liet pa virsu cepumu pamatam. Likt ledusskapī uz pāris stundām. Pirms malas noņemšanas nobraukt ar asu garu nazi gar tortes malu, atdalot to no veidnes.
Iespaidi: burvīga torte- ļoti garšīga, harmoniska un vienkāršāk vairs nevar būt.
*var jau nelikt Filadelfiju vai likt tikai to- atkarībā no iespējām, taču šī kombinācija ir veiksmīga. Rimi svaigais siers ir mans favorīts forever- tā sastāvā ir 3 lietas un cena- 0.56 Ls.
**noteikti var citu, taču es protu tikai ar šo rīkoties un neeksperimentēju.
***nav nekādas vajadzības likt treknāku.
****noteikti var avenes, zemenes, zilenes, varbūt arī upenes.

9 komentāri:

  1. Protams, ka pirmais septembris ir labs iemesls taisīt šo kūku vēlreiz. Kad mans opis bija dzīvs, viņš vienmēr brauca pie manis ciemos 1.septembrī un mums bija riktīga ballīte :) par godu tam, ka ir iespējas iet skolā un tā... :)
    Izskatās ļoti ļoti garda!

    AtbildētDzēst
  2. ak, cik šī torte izskatās laba :) man vienmēr siera kūkas bijis kluss vilinājums, bet tā arī neesmu pat mēģinājusi, jo man slikta cepeškrāsns.
    bet nu šī gan pēc bildes, gan apraksta izskatās tieši tāda, lai es uztaisītu..
    konsultatīvos nolūkos - rimi svaigais siers ir domāts tas, kas tādā kastītē..? (tie ko es domāju ir divu veidu - viens ar zaļumiem, otrs vnk balts)

    AtbildētDzēst
  3. Aija, Tu mani pārliecināji par 1.septembri:) Nu, vismaz par trešo, jo tā būs brīvdiena. Mēs jau arī svinam 01.09.- te bērnudārzs, te skola, man tie vispār profesionālie svētki:)

    Andra, noteikti pamēģini, nekas nevar neizdoties! Rimi siers ir rimi zīmola ražots, plastikāta kārbiņās, 150 g, mēdz būt balts un mēdz ar zaļumiem, jā. Tā arī sauc- svaigais siers. Sastāvā- biezpiens, krējums, sāls:)

    AtbildētDzēst
  4. ...nu tad- Anita, es Tevi jau avansā apsveicu, man tie arī 5 gadus bija profesionālie svētki, kad strādāju par flautas skolotāju mūzikas skolā... bet tas bija sen! :)

    AtbildētDzēst
  5. Anita, saki, cik ilgi šai kūkai jāievelkas? Vai kādas trīs stundas pēc pagatavošanas būs garšīga?

    AtbildētDzēst
  6. Ernee, tortei vispār nav jāievelkas- rēķini tikai to laiku, kas vajadzīgs želatīnam. Ar to, ko es izmantoju (un arī to apjomu), pēc stundas ledusskapī ir gatava. Tur nav kam savilkties kopā un garšas īpaši neatraisās, kaut gan liekas, ka otrajā dienā vēl garšīgāka. Varbūt tāpēc, ka maz palicis.

    AtbildētDzēst
  7. Paldies par info! Recepte ļoti kārdinoša, rīt izmēģināšu :)

    AtbildētDzēst
  8. Tikko kā notiesājām vakar saražoto kūku, kuras pamatrecepte bija šī (4 gab. rimi svaigais siers, selgas klasiskie cepumi, 35% saldais krējums un rimi nopērkamais saldēto ogu mix + neliela sauja pašu lasīto saldēto melleņu, valeža želatīns 1 1/2 paciņas, pārējais pēc receptes). Paldies par recepti - proporcijas ideālas - arī ar nelielām sastāvdaļu variācijām kūkai sanāca perfekta struktūra un garša.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ļoti priecājos, ka izdevās un garšoja! Nemaz nedomāju, ka izdosies ar saldētām ogam, bet kāpēc gan nē!

      Dzēst