svētdiena, 2011. gada 2. oktobris

pamata ābolu...kramblis?

Nu viss, mani nosaukumu latviskošanas mēginajumi atdūrušies pret problēmu. Ko tagad darīt? Kramblis- glīts un pat labskanīgs nosaukums, taču kaut kas dīvains tajā tomēr ir... It kā tulkojumā tas nozīmē "drupačas", varbūt "drupaču deserts" būtu autentiskāk? Nezinu, lai pagaidām paliek kramblis, varbūt man kāds palīdzēs. Man ir viena pavārgrāmata, kuru ļoti reti izmantoju, taču katru reizi receptes ir tik precīzas, ka esmu sajūsmā- un atlieku uz ilgu laiku. Iemesls ir tas, ka grāmata ir tikai par desertiem. Viena no mana zelta fonda- superpavārs Džeims Mārtins un pat īstā papīra veidā:), normāli noformēta, taču bez meistarklasēm. Vienkāršo un sarežģīto recepšu attiecība nedaudz par labu otrajām. To sarežģītību gan biežak nosaka sastāvdaļas, nevis process. Jebkurā gadījumā- tiešām iedvesmojoši ir to ņemt rokās un kaut ko darīt. Šajā desertā izmantoju tikai daļu no viņa izcilās receptes "Plūmju kramblis ar garšvielām", taču visu recepti nerakstīšu, jo tās pagatavošana man ir vistuvākajos plānos. Māsa cepa, teica- super. Es izmantoju tikai drupačas un tās ļoti bagātināja mūsu dzīvi, pārsteidzoši. Lidz šim neesmu nekad cepusi krambli, biju aizspriedumaina, ņemu atpakaļ visus vārdus un domas. Nedēļas laikā cepu 4 reizes un apturēja mani tikai tas, ka beidzās āboli. Un lai neviens nepadomātu, ka mans sapnis ir katru vakaru pēc darba gatavot smilšu mīklas drupačas, teikšu- to sasaldēsana ir katra saldēšanas fana sapnis.
Krambļa drupačas 
Vajag:° 
100 g mīksta sviesta (istabas t)
100 g brūnā cukura (damerara)
200 g miltu
Gatavošana:
Saberzt ar rokām sviestu ar miltiem, kamēr kā maizes drupačas. Pievienot cukuru. Viss.
Un tagad -galvenais:)- iebert saldēšanas maisiņā un ielikt saldētavā. Un visu nedēlu ņemt pa dažām ēdamkarotēm. Vienai individuālai porcijai vajag 3 ĒK, skaitiet paši. Es iztaisīju dubultdevu mīklas, sasaldēju, taisīju jau 7-8 krambļus un iztērēju aptuveni pusi.
Ābolu kramblis
Vajag:
1.5 liels ābols 1 cilvēkam
šķele citrona, šķipsna kanēļa
2 TK sviesta
1-2 ĒK cukura
Gatavošana:
Nelielā pannā izkasēt sviestu, likt nomizotus un sagrieztus nelielos gabaliņos ābolus, piepilinat citrona sulu, piebērt kanēli un cukuru, apcet 3-4 minūtes. Likt krambļa formiņā (jebkurā, aptuveni 2x lielākā par mafinu), uzbert drupačas, cept 200 C 15 minūtes.
Iespaidi: pārsteidzoši garšīgi. Baidījos, ka būs kaut kāda sausa mīkla ar ievārijumu- nē, amerikāņi zina ko dara, ļoti harmoniski. Bērns sajūsmā, prasa katru vakaru.

10 comments:

  1. Varu iedomāties, cik tas garšīgi! Jā, es arī šogad pirmo reizi vispār esmu taisījusi drupaču saldos (kūkas), gan pēc ''austrumu''receptēm, gan pēc mūsu pašu Ievas Virtuves... nu laba un garšīga lieta! Gaidu arī Tevis pieminēto pilno un sarežģīto variantu! :)

    AtbildētDzēst
  2. Jā, ļoti garšīgi, taču vairāk izbrīna tas, cik ātri un vienkārši! Un silda manu kāmja dvēseles daļu- ledusskapī ir Rezerves:))

    AtbildētDzēst
  3. Mūsmajās šitās sauc par drumstalām - bet arī no šī vārda diezkāds jaunvārds nesanāk. Drumstalsaldais / drumstalsacepums? Bet nu kramblis tāds jokains nosaukums ir...

    AtbildētDzēst
  4. Es savulaik arī ilgi domāju, kā šo desertu nosaukt un paliku pie "kraukšķis". Pēdējos Dienas ēdienos crumble arī tika nosaukts par kraukšķi. Tāds mīļš nosaukums :)

    Un jā, ļoti ātri gatavojas. Vienkārši un ļoti gardi, īpaši ja saldējuma bumbiņu klāt pieliec.

    AtbildētDzēst
  5. paldies par komentāriem! Es tomēr sliecos uz drumstalu desertu. Jo kraukšķi DĒ es arī pamanīju, taču man liekas, ka tas nepilnīgi raksturo, jo nekas jau tur nekraukšķ... Savukārt pudiņš tas arī nav- tehnoloģiski. Varbūt nevajag jaunvārdu? Nu, pasakiet- kramblis vai drumstalu/drupaču deserts?

    AtbildētDzēst
  6. Nu, īsteni latviskā garā jau būtu izvēlēties garāko no iespējamiem variantiem - drumstalu deserts.

    AtbildētDzēst
  7. Anita, protams, ļoti žēl, ka Tu netiki, jo Tu varētu pilnībā izjust un saprast sava bloga esamības jēgu. es šo pagatavoju saviem viesiem un pasniedzu ar vaniļas (bio - jo tikai tas mazliet garšo pēc normāla saldējuma) saldējumu un tas garšoja lieliski.

    AtbildētDzēst
  8. Baiba, paldies par ieteikumu, taču mani pārņema slinkums- lai viss paliek kā bijis:)

    Maruta, man pašlaik nav galīgas motivācijas krīzes, taču neapšaubāmi tas būtu patīkami- saprast bloga esamības jēgu:)Nekas-nekas, bērns jau drīz ieies totālā tīņvecumā, tad staigāšu visur, vienmēr un nemitīgi:)

    AtbildētDzēst