trešdiena, 2011. gada 12. oktobris

pupiņu-burkānu zupa

ļoti vienkārša zupa, kuras sakarā man ir 2 komentāri. Pirmais- dārzeņu smalcināšanas veids vienmēr ietekmē ēdiena garšu. Un ar korejiešu burkāniem paredzēto rīvi burkāni garšo zupā savādāk nekā, teiksim, sagriezti ripiņās. Labāk garšo. Un otrais - "Idillē" Barona centrā (ļoti labs veikals, ārkārtīgi noderīgs kā vienīgā iespēja svētdienā nopirkt rupjos miltus un vispār slinkot un nevilkties uz tirgu) nopirku kaltētās paprikas pulveri- izcils. Safasētais lielveikalu ir absolūti bezgaršīgs un bezsmaržīgs, savukārt spāņu veikalos pārāk lielos iepakojumos. Šis labs- mazs iepakojums, lēts un izteiksmīgs.

Vajag (2 l katlam):
3 palieli burkāni, sarīvēt ar korejiešu rīvi (nu, tādos kā smalkos spagetti)
200 g sīku balto pupiņu, izmērcētu pa nakti, izvārīt atsevišķi (aptuveni 20 minūtes)
1 sīpols, sagriezt sīki
3 kiploka daiviņas, sakapāt
2 tomāti
1 paprika, sagriezt mazos gabaliņos (ap puscentimetru) (var nelikt)
1/3 TK kaltēta rozmarīna
1 ĒK eļļas
1 striķēta TK paprikas pulvera
2 laura lapas
Gatavošana:
Katlā uzkasēt eļļu, pievienot laura lapas, ķiploku, sīpolu. Apcept 5 minūtes, tad pievienot burkānus, tomātus, papriku. Sautēt kādas 10 minūtes uz lēnas uguns. Pievienot paprikas pulveri, rozmarīnu, ieliet verdošu ūdeni*. Vārīt vēl 10 minūtes, pielikt pupiņas, pavārīt pāris minūtes, pasālīt.
Komentāri: *ūdens daudzumu regulējiet, man garšo ļoti biezas zupas, tāpēc nerakstu fiksētu. Ap litru, laikam.

3 komentāri:

  1. Kur var dabūt korejiešu rīvi? Vienmēr esmu nobrīnījusies, kādā veidā korejiešu burkāni dabūti tādā formā, bet pašu rīvi neesmu manījusi (neesmu gan arī meklējusi, jo nezināju, ka ir speciāla rīve.)

    AtbildētDzēst
  2. Diāna, es pirku "Rito", firmas "Bo(e?)rner" rīvi. Viss komplekts ir dārgs, bet atsevišķi var nopirkt korejiešu. Kaut kas ap 6 latiem. Vienīgi- tā ir ļoti asa un es personīgi lietoju spec.turētaju. To man atdeva, taču var nopirkt tur pat. Rīvēju burkānus, cukīnī, kāļus, baltos redīsus, gurķus. Bet galvenokārt- burkānus.
    Aa! Kāds man teica, ka "Mēbeļu namā" ir firmas pārstāvniecība, varbūt tur lētak?
    Un amatnieku tirgos var nopirkt tādu rīku... koka kātu ar maziem āķīšiem, teorētiski tas ļauj sasniegt tādu pašu efektu. Man neliekas ērti, bet nu mazums.

    AtbildētDzēst
  3. Paldies, Anita! Un vēl liels paldies par krambļu receptēm, kaut kas fantastisks, tikai diemžēl mums šogad ir galīgs neābolu gads, rīt meklēšu citus risinājumus bez āboliem, jo drupačas gaida ēdājus!

    AtbildētDzēst