tās recepšu, protams, ir miljons, taču pārsvarā tās ir variācijas par N.Masiļunes recepti, kas man nepatīk ar lielu kakao daudzumu un jēlām olām. Ja pirmais nav īpaša problēma- kakao garša pierimst jau nākamajā dienā, tad otrais ir nepārvarams trūkums. Tādēļ šokolādes desu netaisīju kopš pusaudža gadiem. Kamēr nejauši neieraudzīju šo recepti. Un pievienoju šo desu Ziemassvētku dāvanām.
Recepte no aynmark.wordpress.com
Vajag:
500 g biskvīta, biskotti, cepumu
100 g jebkuru riekstu, sakapāt (man-grauzdētas mandeles, valrieksti)
50 g žāvētu augļu, sīki sakapāt (man-apelsīnu sukādes)
100 g sviesta
125 ml piena
100 g tumšas šokolādes
3 ĒK kakao pulvera
2 ĒK apelsīnu liķiera, ruma vai cita liķiera (es liku 1 ĒK ruma)
1 TK vaniļas ekstrakta
Gatavošana:
Sasmalcināt cepumus dažāda lieluma drupačās. Savienot ar sasmalcinātiem riekstiem un žāvētiem augļiem.
Uzkarsēt pienu un sviestu uz vidējas uguns, pievienot salaztu šokolādi un sildīt, apmaisot, kamēr šokolāde izkusīs. Noņemt no uguns, pievienot kakao, liķieri, vaniļu.
Likt kopā abus maisījumus. Ja maisījums par sausu, var pievienot nedaudz piena. Sadalīt 2 daļās, likt uz cepamā papīra vai folijas, izveidot desu, aizsiet galus, likt ledusskapī. Pirms pasniegšanas var pārkaisīt ar kakao vai pūdercukuru.
Komentāri: Var ilgi uzglabāt sasaldētu. Taču arī bez saldēšanas tur nav kam sabojāties- mēs vakar apēdām pēdējo gabaliņu gatavotai pirms 3 nedēļām.
Iespaidi: laba desa, mērena un garšīga. Bērnam pietrūka marmelādes, nākamreiz likšu (aizmirsu par šādu opciju). Man ļoti patika process- ārti un bez aizķeršanās.
Jā, interesanti, priekš kam tur Masiļūne likusi olas, es esmu sastapusi vairākas kombinācijas starp produktiem- cukurs, sviests, kondensētais piens... Visādi labi, olas es arī neliktu :)
AtbildētDzēstBrrriesmīgi garšo šokolādes desa! Mēs savai Ziemassvētkos pielikām klāt ēdamkaroti šķīstošās kafijas, burvīgi iederējās garšu buķetē - man vispār kafija negaršo, bet šeit tā bija lielisks papildinājums!
AtbildētDzēstAija, zini, tie, kas liek joprojām, apgalvo, ka savādāk netiksi pie kremīgas struktūras. Tas noteikti tā varētu būt, taču mūsu mājā jēlu olu ēšana netiek pat apspriesta:)
AtbildētDzēstGuna, man arī bija versija ievārīt kafiju tajā piena daudzumā, taču nobijos, ka bērnam negaršos. Saki, ka labi... Nu, nākamreiz būs jāpamēģina.
" Taču arī bez saldēšanas tur nav kam sabojāties- mēs vakar apēdām pēdējo gabaliņu gatavotai pirms 3 nedēļām." - bet kā ar pienu?
AtbildētDzēstTermiski apstrādāts, sakonservēts ar sviestu un kakao- es domāju, nekādu problēmu. Garšā nejūt ne vismazāko ne-svaigumu:) Es to rakstīju, domājot olas, kuras visai bieži pievieno šokolādes desai.
DzēstTaisu šokolādes desu bez kondensētā piena un olām,kopā turas labi.Vēl klāt lieku valriekstus,vairāk gan neko.Desa 'apēdas' zibenīgi,nevaru iedomāties,ka varētu 3 nedēļas stāvēt(ja nu vienīgi aiz atslēgas).
AtbildētDzēstTuras ar kausēto shokolādi? Vispār pēkshņi iedvesmojos- vajag iztaisīt:)
DzēstNu, 3 nedēļas var, var- ieraksts ir 6.janvārī, kad jau tieshi kādas 3 nedēļas māja piekrauta ar saldumiem ārprātā:))) Vienīgais gada posms, kad kaut kas garshīgs var stāvēt nedēļām neapēsts.