piektdiena, 2012. gada 23. marts

diedzēti kvieši un ķīniešu pupiņas

Neliels ievads. Domāju nav vajadzības skaidrot kāpēc tas ir supervērtīgs produkts marta mēnesī, vitamīnu un elementu deva avitaminozes pārņemtajiem organismiem:)
Diemžēl, neko citu es diedzēt neprotu, visi mēģinājumi diedzēt kaut ko uz marles vai tml cietuši totālu fiasko- viss sapuva vai sapelēja un ar gadiem zaudēju pacietību eksperimentēt.
Taču ir 2 lietas, kuras nesagādā problēmas nekad un nekādos apstākļos- kvieši un ķīniešu pupiņas.Ja iepriekš neko tādu nelietojāt un ir šaubas par to, vai garšos- nu, lielveikalos gan kvieši, gan ķīniešu pupiņas ir nopērkami nelielās kārbiņās, var uzzināt.
Pēc maniem aprēķiniem gan pupiņas (pērku tirgū) gan kvieši ("Graudu spēkā") sanāk aptuveni 15-17 reizes lētāki nekā veikalā. Jo puskilo bioloģiski audzētu kviešu "GS" maksā, cik atceros, ap 40 santīmiem, savukārt veikalā viens trauciņš- 65 sant. No puskilo šādi trauciņi noteikti kādi 15 sanāks (īstenībā noteikti vairāk).

Es jau nerunāju par to, ka man nepatīk, ka veikalā uz šiem produktiem nav izdīgšanas datuma un pupiņās katru reizi gadās dažas neizdīgušas, kas apdraud zobus.

Diedzētie kvieši
Dīgst diennakti-pusotru atkarībā no temperatūras virtuvē.
Es vienmēr diedzēju puskrūzi un apēdu 2-4 dienās.
Tātad-
Nopirkt kviešus-tirgū, bioveikalā vai "Graudu spēkā"(vakar nopirku tur bioloģiskos, milzīgus un skaistus)
Vakarā iebērt krūzē tik, cik diedzēsiet (ja nepieciešams, iepriekš pārlasīt). Noskalot minūtes 10 zem tekoša ūdens. Tad nokāst- lai būtu slapji, bet bez lieka ūdens. Un atstāt uz nakti krūzē. No rīta rūpīgi noskalot, nokāst, uzlikt kaut kādu vāku vai apakštasi un atstāt līdz vakaram. Atkal noskalot. Un otrajā rītā, visticamāk, būs gatavi. Pārbaudīt var uz zoba- jābūt mīkstiem un ēdamiem:) Un kā tikai graudam parādās balts punktiņš- asna gals- uzreiz uzlikt vāku/apakštasi un novākt ledusskapī, lai apturētu dīgšanu (fotogrāfijā jau ir pāris stundas vēlāk, nekā vajadzētu). Garšu neietekmē, ja pārdīgst, bet, cik saprotu, visveselīgāgais ir sākumposms.
Izmantošana:
-var pēc brokastīm apēst kādu ĒK;
-var likt pie lapu salātiem, uz sviestmaizēm, pie putrām, jogurta, biezpiena un tml.
Diedzētas mung pupiņas
(pa kreisi sausas, pa labi-diedzētas)

Gatavošana ir analoģiska, dīgst vēl ātrāk. Jādiedzē, kamēr balta svītra vai galiņš un kļūst sulīgas un kraukšķīgas.
Izmantošana:
-pie salātiem, zupās, dārzeņu sautējumos, uz sviestmaizēm. Mans bērns ēd kā piedevu pie olām vai tāpat ar karoti.

11 comments:

  1. Jā, diedzētas sēklas/pupas arī mūsu mājā šobrīd ir pilnīgā topā. Mung pupiņas esmu tikai pirkusi pagaidām, un patiešām gandrīz izlauzusi zobu... bet nu tagad ēdu uzmanīgāk :), vēl esmu izdiedzējusi tikai lucernu, ļoti ātri un ļoti veiksmīgi. Sinepes un sarkanie kāposti, kā Tu raksti, sapuva un sapelēja. Vēl tuvākajā plānā kressalātu diedzēšana :) Pirktie redīsi diedzētie ļoti garšo bērniem.
    Tāda mana pieredze

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Lucerna- tas ir interesanti, pamēģināšu.

      Jā, šogad īpaši daudz brāķa ir mung pupiņās. protams var vizuāli noteikt neizdīgušās, taču dīvainā kārtā mājās diedzējot, nav tādas problēmas.

      Dzēst
  2. Paldies, ka atgādināji! Jāvelk ārā diedzēšanas trauks! Ir visādi brīnumi ar to izdiedzēti, tik linsēklas nesanāk :(

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. O, tev speciālais trauks! Tad jau var visu ko gribi, ja? Man ļoti garšo saulespuķu dīgsti, taču tos bez trauka pat nemēģinu.

      Dzēst
  3. Jā, šos produktus es arī cenšos ēst katru dienu,, garšīgi un veselīgi, un organismam vieglāk pārstrādāt, kā ,teiksim, vārītas pupiņas...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, es domāju ka vārītajās pupiņās daudzu lietu vairs nav. Kad ēd diedzētās, ir skaidra sajūta, ka lutini sevi:)

      Dzēst
  4. Anita, pastāsti par saulespuķu dīgstiem. Es nopērku diedzējamās sēklas, atveru paciņu un tur ir tādas parastas nelobītas saulespuķes... Vai kad uzdīgs, tad varēs ēst ar visām melnajām mizām? Kaut kā man tā doma ne visai... :) vai arī kaut ko nesaprotu :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Aija, esmu ēdusi saulespuķu dīgstus kādā ēstuvē un tie bija tādi dzīvelīgi, zaļi, varētu teikt gaļīgi asni bez melnās čaumalas. Cik saprotu, tā ir jānoņem, kad izdīgs. Ļoti simpātiski un garšīgi. Atgādina, zini, zaļo zirnīšu digstus, tikai daudz resnāks kāts.

      Es šodien nopirku mangolda (lapu biešu) sēklas, mēģināšu audzēt puķupodā.

      Un nekad, nekad man neizdodas kreses. Vai kāds nevēlas savā blogā detalizēti pastāstīt- kas jādara, lai nesapelē?
      Vispār es pirms nedēļas nopirku "Zaļajā govī" trauciņu ar zemē augošām kresēm- varbūt tā arī jādara?

      Dzēst
  5. Kreses labi man sanāca uz parastā šķīvī izklātas samitrinātas vates. Ik pa laikam vate bišku jāpalej. Apmēram kā zemē audzēt. Dace

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Dace, paldies, es jau domāju, ka jāpamēģinā vēl...

      Dzēst
  6. Tikko internetos uzgāju ļoti glītu video par diedzēšanu. Diedzēt, izrādās, var skaisti un vienkārši:
    http://www.youtube.com/watch?v=OSt0DmAPDm4&feature=related

    AtbildētDzēst