otrdiena, 2012. gada 21. augusts

jāņogu-sīpolu relišs

ideālais starteris vai uzkoda pie vīna ir, kā zināms, maize un siers. Šoreiz man vajadzēja nedaudz sarežģītāku ēdienkarti un es papildināju šo komplektu ar mango čatniju un šo te, kas saukts par relišu. Tā arī nenoskaidroju, ar ko relišs atšķiras no čatnija, jo gatavošanas tehnoloģija ir precīzi vienāda, bet nu nav svarīgi. Esmu ļoti aizgrābta ar šiem izstrādājumiem un tie arī sajūsmināja visus ēdājus-vīna dzērājus, kuriem tika.
Konkrēti šis pirmais nav ideāli manā gaumē, jo samērā radikāls pēc garšas un marinējuma pakāpes, taču  pusburku es iedevu līdzi tiem, kam īpaši garšoja, tātad- tiesības pastāvēt receptei ir:)
Recepte- bbcgoodfood.com, mans atstātījums un minimālas izmaiņas.
Vajag:
2 vidēja lieluma sarkanie sīpoli, sagriezt plānos pusapļos
1 paliels čili pipars, sakapāt bez sēklām
2 ĒK olīveļļas
2 lielas ķiploka daivas, sakapāt
1 pirkstiņš ingvera, sarīvēt
200 ml sarkanvīna etiķa
140 g light muscovado cukura*
1 TK 5 garšvielu maisījuma**
200 g jāņogu
*man- damerara
**es samālu kafijas dzirnavās- vienādās devās fenhelis, kanēlis, pipari, koriandrs, kumīns
Gatavošana:
Uz lēnas uguns apcept eļļā sīpolus ar čili, 5-8 min. Izņemt.
Likt ķiploku, ingveru, 1/2 etiķa, vārīt 2-3 min.
Likt atpakaļ sīpolus+ atlikušo etiķi, cukuru, garšvielas, 1 TK sāls. Vārīt 5 min.
Likt jāņogas, vārīt 5 minūtes.
Aizvākot, uzglabāt ledusskapī.
Komentāri un iespaidi: ja visu sagatavo uz galda, ļoti ātri viss notiek. Garšīgi ar saldeniem sieriem. Dekoratīvi. Garšoja tiem, kam garšo marinētais.

2 komentāri:

  1. Nekāda starpība pēc būtības starp relišu un čatniju jau nav. Relish rietumu pasaulē iegājies kā tāds kopīgs apzīmējums pikantajām zaptēm/mērcēm/džemiem no visiem reģioniem. Čatnijs ir viens no veidiem.

    AtbildētDzēst