svētdiena, 2013. gada 6. oktobris

sildošs chilli con carne aukstai dienai

sen jau gribēju pamēģināt pagatavot kaut kādu variāciju par chilli- kādreiz gatavoju no mūsu sen mirušā žurnāla, bija labs, bet nu ar čilī kā ar ceptu vistu- katra proporcija vai darbība maina būtību. Turklāt man vienmēr aktuāli ir mēģinājumi atrast kaut ko no maltas gaļas, kas nav tefteļi:) un ko ēstu mans bērns. Un izdevās! Tagad es esmu laimīga un šī ziema paies ar cilī, fakts! Tīrs proteīns, hemoglobīns un viss, kas vajadzīgs garam bālam pusaudzim:)
Tātad, par čili. Ar to viss ir elementāri- tomāti, liellopa gaļa, pupiņas. Un garšvielas. Nesanākt nevar.
Recepte no bbcgoodfood lapas, izvēlējos to augstā reitinga dēļ. Mans tulkojums-atstāstījums. Nekādas izmaiņas neveicu, vienīgi- man nebija mājās konservētu tomātu, lietoju svaigos, tik pat daudz. Nu un nekāda kumīna- bērns to necieš.
(un vispār man ir šaubas par kumīna iederību čilī:))
Vajag:
1 ĒK olīveļļas
1 liels sīpols, sagriezt sīki
1 sarkana paprika, sagriezt sīkās strēmelēs un tad vēl uz pusēm
2 ķiploka daivas, sakapāt
1 striķēta TK asā čili pulvera (vai 1 ĒK maigā)*
1 TK paprikas pulvera
1 TK malta kumīna
500 g liellopa maltās gaļas
1 liellopa buljona kubiņš**
400 g konservētu sasmalcinātu tomātu
1/2 TK kaltēta majorāna
1 TK cukura
2 ĒK tomātu pastas
410 g konservētu sarkano pupiņu***
-----------
gargraudu rīsi un krējums pasniegšanai
Gatavošana:
1. Dziļā pannā uz vidējas uguns uzkarsēt eļļu, viegli apzeltināt sīpolus, kamēr mīksti. Pielikt ķiplokus, papriku, čili un paprikas pulveri, kumīnu. Apmaisot apcept 5 minūtes.
2. Pielikt gaļu. Nepārtraukti sadalot ar lapstiņu cept 5 minūtes, kamēr visa sadrupunās. Sekot, lai gaļa apceptos, nevis sautētos un nekur nepaliek rozā fragmentu (ja vajag, nedaudz palielināt liesmu).
3. Pagatavot buljonu no kubiņa un 300 ml karsta ūdens. Pieliet pie gaļas. Turpat- tomātus, majorānu, cukuru, sāli, piparus, tomātu pastu. Apmaisīt.
4. Uzvārīt uz lielas uguns, tad samazināt liesmu, lai klusi burbuļotu, uzlikt vāku un vārīt 20 minūtes. Skatīties, lai nepiedegtu- ja vajag, pieliet nedaudz ūdens****.
5. Pielikt noskalotas un notecinātas pupiņas, vārīt vēl 10 minūtes, pieliet ūdeni, ja izskatās par sausu. Tad atstāt zem vāka uz 10 minūtēm.
Komentāri:
*1 TK parastā veikālā nopērkamā čilī pulvera padara ēdienu visai asu. Mums garšo, bet nu akurāti.
** cik zinu, bio pastāv tikai dārzeņu vai vistas.
***tīrsvars, tātad- 2 kārbas. Var arī pagarināt ēdienu ar trešo kārbu:)
****laikam dēļ tā, ka man bija svaigie tomāti, mans čilī drīzāk bija šķidrāks, nekā viņi apraksta.
Iespaidi: superēdiens aukstam laikam- ļoti sildošs, smaržīgs, garšīgs. Var ēst tīrā veidā, var ar rīsiem- visādi labi. 

10 comments:

  1. Jāaaa, bija laiks (aptuveni pirms 100 gadiem :) ), kad mans vīrs strādāja meksikāņu restorānā, tad gan es labi paēdu šādus ēdienus, jo bieži pusdienlaikā gāju uz to ēstuvi ēst :).

    Mājās arī šad tad uztaisām ko līdzīgu, visiem garšo.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. O, noteikti vismaz ēdiena ziņā bija labs laiks:))

      Vispār malači ir meksikāņi, man patīk viņu virtuve. Gribētu kādreiz nonākt tādā pārliecinošā meksikāņu ēstuvē, neesmu bijusi.

      Dzēst
  2. O, nu labais! Čili nav taisīts simts gadus, un es neatceros, ko es tādam bez gaļas liku klāt. Cik super atrast ledusskapī lielu katlu kārtīga, silta (uzsildāma) ēdiena, vai ne? Tas ir ze best :).

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, un galvenais, ka šiem tomātainajiem-pupiņu ēdieniem- pavisam ne obligāti ar gaļu- ir tendence labāk garšot ar katru nākamo dienu un neapnikt.

      Es nākamo gatavošu gruzīnu, ar riekstiem, veģetāru, taču pēc dažām dienām, kad tikšu līdz gruzīnu garšvielai (tas ir tipa tāds varoņdarbs- 15 minūtes pa Artilērijas ielu līdz garšvielu veikalam:))), taču ieplānot to spēju visai reti:))

      Dzēst
  3. Es arī PAR čilli. Tikai kā veģetāriete, to gtatavoju bez gaļas.
    Un par kumīnu - kumīns lieliski iederas čilli ēdienā, un ļoti labi kopā ar seleriju kātiem. Mūsmājās visiecienītākā recepte ir apmēram tās pašas sastāvdaļas, kas čilli con carne, mīnus gaļa, bet plus seleriju kāti un kumīns, plus kuskuss vai bulgurs tam visam klāt vienā katlā(es gan parasti to gatavoju lielā pannā - pilnu pannu līdz malām:))

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. skan ļoti labi! Un vispār es kļūdījos- izrādās, kumīna izmantošana čilī gatavošanā ir visai autentiska, tas nav nekāds britu papildinājums.

      Dzēst
  4. Lūdzu,lūdzu aizej līdz tai Artilērijas ielai pēc iespējas ātrāk.:))
    Ļoti ieintriģēji,jo veģetārie čilī un kariji pašlaik aktuāli.Pacietīgi gaidīšu recepti.:)
    Evita

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Centīšos brīvdienās pagatavot, kinzas bunti jau iepirku:)
      Artilērijas ielas veikals gan brīvdienās nestrādā, taču pārlasot recepti konstatēju, ka pie mums vispār nav atrodama vajadzīgā garšviela, bet analogs atrodams ne tik sarežģītā veidā.
      Tik skaists laiks, ka mājās gandrīz neesmu un ēdam siermaizes, kā vasarā:)

      Dzēst
  5. Ak, šī ir vislabākā recepte! Mēs arī mājās no goodfood gatavojam. Nu gan jau esam šo te atēdušies, bet vienalga... brīnišķīgs. Ņemot vērā to, ka bieži vien tieši iepirkšanās ir lielākais šķērslis, lai vakarā gatavotu, man patīk šāds "good food from tinned food".

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, tiešām brīnišķīga recepte, vai ne?
      Man tik ir problēmas ar malto gaļu- nekā neiemācos to nopirkt un sasaldēt, pati netaisu, uzticos maz kuram veikalam- rezultātā sanāk, ka nevar tā nepiespiesti, vienalga speciāli jāorganizē.

      Dzēst