Karijs ir tāda burvju garšviela, kas ļauj apslēpt aizliegtās sastāvdaļas. Piemēram, mans bērns nekad un nekādā veidā neēd ķirbi. Un vispār bez sajūsmas uztver dārzeņu zupas ideju. Nerunājot jau par to, ka dažu dārzeņu (burkānu) pārmērība zupā (kuru nosaka mājās esošais daudzums) objektīvi ir apšaubāma:)
Taču karijs izlīdzina visu. Karijs, krējums un mazi sēklu maizes sausiņi- un bērns vairs neiedziļinās- kas tur tajā biezzupa ir samalts. Tādejādi es pārkāpju ētikas nosacījumus un slepeni iebaroju viņam ķirbi.
Vajag:
ķirbis, burkāni, sīpoli, ķiploki, puravi, kartupeļi- jebkādās proporcijās, atkarībā no vēlamās garšas un krāsas
sāls, pipari, karija pulveris, 1 ĒK olīveļļas
Gatavošana:
Katlā uzskarsēt eļļu, sagriezt burkānus, sīpolus, ķiplokus- es griežu samēra sīki, lai viss ātri notiktu- nu, pāris centimetru gabalos.
Apcept uz mazas liesmas kādas 5 minūtes, apmaisot. Pielikt pārējos dārzeņus, sāli, piparus, kariju (es parasti lieku striķētu TK uz 2 litru katlu), apmaisīt. Uzliet verdošu ūdeni- tā, lai tas pārklātu visus dārzeņus. Vārīt, kamēr burkāni gatavi. Sablenderēt. Ja par biezu- pieliet vēl nedaudz ūdeni.
Sagriezt sēklu maizi mazos kubiņos, 180 C cepeškrāsnī pa 10 minūtēm iztaisīt sausiņus.
Gatavs.
Iespaidi: ātri, garšīgi, rudenīgi.
Te vēl dažas krēmzupas-biezzupas:
seleriju krēmzupa
ķirbja-lēcu krēmzupa ar klimpām
ķirbja biezzupa ar salviju
ķirbja zupa ar kariju
O, rudens zupa! Labais!
AtbildētDzēstjā, zupa vispār ir rudens ēdiens, vasarā nevienu reizi nevārīju!
Dzēstjā, mums arī šīs zupas bērniem der. Galvenais - grauzdiņi! Un par sastāvu es parasti diplomātiski klusēju, labākajā gadījumā atbildot, ka zupa ir ar sieru:)
AtbildētDzēstes abstrakti saku- "nu, dārzeņu zupa")))
DzēstĪstenībā mans lielākais sasniegums šajā jomā ir "parastā gaļa" un aizdomu pilno jautājumu- no kā ir tefteļi? (bērnu šausmina doma par liellopa ēšanu). Kas, diez, ir tas "parastais lops", no kura rodas "parastā maltā gaļa"...
Ar skumjām jāziņo, ka mani bērni laikam ir atēdušies krēmzupas, kuras visus gadus tik veiksmīgi vārīju :(, liekot iekšā visu, ko vēlos :), tagad meklēju citas zupas. bet pašai joprojām garšo :)
AtbildētDzēst)))) Aija, bet nu Tev bija gadi, es ar to lepoties nevaru- mans bērns sācis ēst krēmzupas tikai šoruden)).
DzēstBet vienalga 2 no 3 zupām, kuras vāru, ir "zirņu parastā"
... no otras puses, šīs krēmzupas laikam tā ir uztrenējušas bērnu garšas kārpiņas, ka viņi vakar ar baudu ēda zupu- bietes, kartupeļi, ķirbis, kolrābis, burkāns :D un atslēgas vārdi veiksmei bija- biešu veģetāra zupa :)))
DzēstAnita,
AtbildētDzēstvienu pēc otras vāru zupas pēc Jūsu receptēm un visas kā viena iznāk fenomenāli garšīgas un galvenais jau tā vienkāršība!! arī šī zupa izcili garšīga, nebiju rēķinājusies - viss katls iztempts, rīt vārīšu atkal )))
p.s. vispār, uzskatu, ka Jūsu blogs ir labākais recepšu kategorijā, jo piedāvā ikdienā viegli pagatavojamus un veselīgus ēdienus par mazām izmaksām! paldies par to!
Vai, milzīgs paldies, tik ļoti patīkami ir izlasīt šādu komentāru!
DzēstUn prieks arī, ka zupa garšoja!
Es nupat izvārīju šādu, taču ar lielu burkānu pārsvaru- sanāca nedaudz par saldu.