sestdiena, 2014. gada 11. janvāris

griķu cepumi

Man ir fantāzija, ka šie cepumi ir savā ziņā veselīgi. Un tāpēc tie nav jāierobežo un drīkst ēst cik gribi:) Labāka par šo ir tikai mana bērna pārliecība, ka VISS, ko es gatavoju, ir veselīgs tāpēc, ka es to gatavoju. Savā metafiziskā ziņā tas noteikti tā arī ir, taču reāli.... nu, šie konkrētie cepumi ir bez taukvielām un bez kviešu miltiem. Tas tomēr ir daudz labāk, nekā nekas:)
Visiem, kam rūp taukvielas un kvieši, kā arī tiem, kam garšo saldi griķi.
Variācija par sensenu J.Visockas recepti.
Vajag:
200 gr griķu miltu
100 g pūdercukura*
30 g medus
2 olas
50 g mandeļu skaidiņu**
*pagaidām tas ir daudzums, pie kura es apstājos, taču mēģināšu vēl samazināt
** vai valrieksti- tie vispār ļoti piestāv griķiem
Gatavošana:
Sakult olas ar pūdercukuru, pielikt medu, miltus, mandeļus kaidas. Atstāt minimums uz pusstundu. Ar rokām veidot bumbiņas (mīkla būs lipīga, bet stingra), saplicināt tās, likt uz cepamā papīra. Cept 170 C aptuveni pusstundu. Atdzesēt.

2 komentāri:

  1. Man jau liekas, ka šis ir izcils sasniegums cīņā pret baltajiem miltiem :). Es pagājušajā nedēļā uzcepu plānās pankūkas no griķu, zirņu un tikai kādām pāris ēdamkarotēm kviešu miltu, arī ļoti ar sevi lepojos :).

    Un es arī domāju, ka jebkas, ko gatavo mājās ir veselīgāks par nopērkamo.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Aija, noteikti tas ir veselīgāk- kā jau daudzas reizes minēju, ar cepumu pirkšanu man ir īpašas problēmas, jo to sastāvs biežāk ir drausmīgs, nekā pieņemams (it īpaši tas attiecas uz glamūrajiem vietējiem ražotājiem, kas par ievērojamu naudu pārdod 4 rindiņu dažādu burtu sastāvu).Un šeit pat cepamā pulvera nav.

      Dzēst