vispirms par gauzdiņiem- tiem es iesaku Stokmann veikalā nopērkamo peperoni čiabatu. Dārga nav- ap eiro, un no tās sanāk izcili grauzdiņi- garšīgi un asi- nevis vienkārši dedzinoši, bet ar savu garšu. Ja tie nav pieejami, tad gan vajadzēs sajaukt eļļu ar maltu čili un pārslacīt maizi pirms grauzdēšanas (nu, asas maizes cepšanu nepiedāvaju, kaut gan arī variants:))
Tātad, viss pavisam vienkārši.
Vajag (2 l katliņam):
ķirbja gabals uz kādu kilogramu
pāris nelieliu sīpolu- var saldos, nevajag sarkanos
pāris daiviņas ķiploku
biobuljona kubiņš (dārzeņu)
"Dzintars" klasiskais vai cits kausētais siers (šim gan pieklājīgs sastāvs)
pāris kartupeļi
sāls, pipari, čili pipari (1/3 TK)
grauzdņi no asas maizes (es cepu uz sausas pannas, mazas uguns)
1 TK sviesta
Gatavošana:
Katlā likt sviestu, kad izkusīs- gabalos sagrieztu ķirbi (pusolas izmēra:)), lielos gabalos sagrieztu sīpolu, nomizotus un sagrieztus kartupeļus, čili pulveri. Pāris minūtes pasautēt sviestā, apmaisīt. Pieliet karstu ūdeni (lai tikko nosedz dārzeņus), kad uzvārīsies- izšķīdināt buljonu. Vārīt, kamēr kartupeļi gatavi, sablenderēt. Pielikt sali, piparus, sieru, uzvārīt- viss.
Šķīvī piebērt grauzdiņus.
man šogad tik saldi ķirbji, ka gandrīz vai nevaru izmantot biezeņzupās, lieku kabaci. Ja vēl burkānu pieliek, tad vispār kā saldais sanāk...
AtbildētDzēstO, tā gan varētu būt problēma- manai gaumei pat nesalds ķirbis ir uz robežas:) Varbūt ar puraviem kaut kā kombinēt.... Un daudz, daudz ugunīgu garshvielu...
DzēstBet man ļoti garšo saldā kartupeļa zupa, tātad neviens ķirbis man nevar būt par saldu :D Bet tas ir tikai un vienīgi gaumes jautājums. Ļoti kārdinoša zupa! :)
DzēstAija, kas ir saldā kartupeļu zupa?
Dzēst... kad zupu vāra izmantojot t.s. saldo kartupeli jeb batāti, pārējās sastāvdaļas kā parasti, es taisu krēmzupu, man garšo
AtbildētDzēstaaa, skaidrs- saldie kartupeļi! Tad jau zupa sanāk, laikam, izteikti salda...
Dzēstnu atkarībā no tā, vai liek klāt vēl kādus citus dārzenīšus vai tikai no saldā kartupeļa taisu, sāli jau arī pieberu. Ja kausētais siers klāt, tad atkal savādāka garša... nu kā jau ar šīm krēmzupām- katreiz kas cits :)
DzēstGribu sho zupu! Izskatas un izklausas super!
AtbildētDzēst